Vain masokisteille

Claire Cookin kirjaan perustuva Vain koiraihmisille käsittelee keski-ikäistyvien naisten ja miesten parisuhdeongelmia, alkaen siitä, miten ja mistä niitä uusia potentiaalisia kumppaneita tapaa. Sarah (Diane Lane) on pettynyt rakkaudessa ja yrittää avioeron jälkeen aloittaa jälleen deittailua. Jake (John Cusack) myös on menettänyt toivonsa, vaikka ikuinen romantikko onkin. Muutama henkilöhahmo lisää ja sitten sähelletään. Ja lopussa pussataan. The end.

Jos tämän konservatiivisempaa romanttista komediaa löytää, niin onneksi olkoon. Paljon kirpeämmin ja samalla kuitenkin huvittavammin jätetyn naisen tuskaa kuvasi esimerkiksi Joan Allenin tähdittämä Kiukun parempi puoli.

© Warner Bros.Vain koiraihmisille yrittää tarjota eronneille keski-ikäisille naisille lohtua siitä, että kyllä niitä ottajia löytyy vielä vanhemmalla iällä, vaikka aviomiehet jättävätkin juostessaan nuorempien perässä. Samalla se kuuluttaa ikuisen rakkauden perään ja jatkaa yhä myyttiä siitä, että kaikille on olemassa se oikea tuolla jossain. Päähenkilölle pakkosyötetään miehenetsintää ja samalla painotetaan internet-deittailun autuutta. Ihminen kun ei ole oikea ihminen ilman kumppania ja yksin eläminen ja sinkkuus on käytännössä syntiä. Olihan siitä avioerostakin jo kahdeksan kuukautta.

© Warner Bros.Teennäinen ja keinotekoinen eivät edes ala kuvaamaan niitä tuntoja, joita Vain koiraihmisille herättää. Juonta on yritetty täyttää yhdellä jos toisella vitsintyngällä, mutta niistä ei vain nauruja irtoa. Lähes kaikki mitä elokuvassa sanotaan tai tehdään, tulee ulos täysin teennäisenä höpönlöpönä. Draamaa on myös turha etsiä, yhdestäkään hahmosta kun ei löydy minkäänlaista syvyyttä, jotta näiden tunteita voisi edes ottaa tosissaan. Muutaman kerran Vain koiraihmisille sentään yrittää näpäyttää niitä keski-ikäisiä miehiä, jotka jahtaavat parikymppisiä tyttöjä, mutta huonosti sekin onnistuu, kun kaikki henkilöt lopulta toteuttavat tätä samaa kaavaa.

Elokuvalla on lopulta nimestään huolimatta myös hyvin vähän tekemistä koirien kanssa. Nimivalinta ilmeisesti tähtää edes koiraihmisten houkuttelemiseen katsomoihin, mutta eipä suloisten karvapalleroiden toivossa ainakaan kannata vaivautua. Kovin pienessä osassa kun nämäkin tässä elokuvassa ovat, kun ihmiset pääsevät räpeltämään.

*
Arvostelukäytännöt