Up-yours girls

Amerikkalaisen ja amerikkalaistuneen maailmanyleisön loputon sadunnälkä saa viihdeteollisuuden suoltamaan suolestaan kaikenkarvaista ja -karvatonta ripulinkorviketta. Jättisilmäisen blondiinin Brittany Murphyn tähtiajoneuvoksi suunniteltu Uptown Girls kurvailee juuri eskapismin, urbaanin sadunkerronnan ja suunnattoman älyvapauden valtateillä päätyen kuitenkaan juuri mihinkään muualle kuin sontasentimentaalisuuden huoltoasemille. Ja tankki täyteen!

Täysin tolkuttomasti ilmeilevä Murphy esittää rock-orpo Molly Gunnia, jonka staravanhemmat kuolivat ennen elokuvaa ja jättivät Mollylle tuhdin perinnön, jonka varassa tämä voi tyttöillä vielä aikuisiässäänkin. PopJetSet-skene-bilettämiseen tulee kuitenkin paha ryppy, kun kirjanpitäjä tyhjentää kassan ja jättää Mollyn rahattomaksi ja ystäviensä nurkkiin aikuistumista ja työntekoa oppimaan. Oppitunti tuleekin pikkuvanhan Rayn (Dakota Fanning) kaitsemisen myötä. Rayn äiti (Heather Locklear) on uranainen, jolla ei ole aikaa tyttärelleen, eikä isästäkään juuri apua ole, sillä tämä on onnettomuudessa koomaantunut vihannesosastolle! Onneksi äijä tajuaa kuitenkin lopultakin kuolla, jotta päähenkilöt saavat kukin tilaisuutensa oppia omat läksynsä, eli Molly aikuistuu, Ray oppii leikin ja hymyn arvon eikä äitikään ole niin urautunut kuin ennen. Ja kaikilla on lysti olla, paitsi katsojalla.

Elokuvan grande finale lieneekin yksi elokuvahistorian onnistuneimmista migreenin esityksistä, sillä sen verran ohimoa vihloo, kun katsoo tämän elokuvallisen puolentoista tunnin peräpukaman huipentuvan täysin käsittämättömän kammottavaan balettishouvviin, jossa on mukana myös läpimurtoa tekevä singer-songwriter Neal (Jesse Spencer), joka on siis Mollyn sweetheart (ja jota ilmeisesti myös Rayn äiti levy-yhtiön silmäätekevän ominaisuudessa koe-ajoi) sekä Mollyn isän kitarakokoelma, jonka Molly jo kerran rahapulassaan huutokauppasi. Kyllä, en minäkään ymmärtänyt.

Elokuvan ainoan naaman saavat Michael Ballhausin upea kuvausjälki sekä sen tunnelmaa hyvin tukeva lavastus ja art design. Vaikka täysin hukkaanhan ne tällaisessa ruikkurainassa menevät.

*
Arvostelukäytännöt