Kone-Arska jatko-osien kiroissa

Odotettua kolmatta Terminator-elokuvaa voi kuvailla yhdellä puuskahduksella: masentavaa. Jatko-osien kirous on manannut nykyelokuvan mauttomuuksien lakeuksilla pöyhisteleväksi mielistelijäksi, jonka ainoa tarkoitus on täyttää pohjattomia, popcornilla ja colalla ravittuja viihdekeskusten helvetinkoloja. Matrixin raiskaaminen ei riittänyt, vaan nyt rahanahneet tuottajat ovat häpeilemättömästi häväisseet 1980-luvun kone-dystopian merkkipaaluksi tunnustetun James Cameronin The Terminatorin (1984).

Cameronin elokuva oli vaivaisella kuudella miljoonalla taalalla tehty tieteisjännäri, jonka voima oli mielenkiintoisessa tarina-asettelussa, piinaavassa tunnelmassa ja suorasukaisessa toiminnassa. Pääosassa mekaanisena tappajana yrmisteli elokuvauransa alkua tapaileva Mr. Universum, Arnold Schwarzenegger. Silloin kun elokuvia vielä tehtiin oikeasti ja intohimolla, persoonalliset elokuvat kykenivät saavuttamaan suosion ilman megatähtiä ja tähtitieteellistä markkinointirummutusta. Terminatorista tuli kulttiteos.

© 2003 IMF Internationale Medien und Film GmbH & Co. 3 Produktions KGMenestystarinalle tehdään jatkoa. Se on hollywoodilaisen elokuvanteon perusprinsiippi, ja niinpä Cameron tehtaili Terminatorilleen jatkoa vuonna 1991 moninkertaisella budjetilla alkuperäiseen verrattuna. Judgment Daysta sukeutui eräs eheämpiä ja itselleen rehellisimpiä jatko-osia, mitä kaupallisella elokuvarintamalla on nähty. Tieteistematiikkaan vähemmän perehtyneet ovat jopa katsoneet kakkososan päihittäneen alkuperäisteoksen. Vakavalle scifille ei mieltä nostattavana voi kuitenkaan pitää erinäisiä arskavitsejä ja muuta keventävää, puhumattakaan liioitellusta toiminnasta. Joka tapauksessa toiminnallisen tieteiselokuvan harvalukuisessa eliitissä Cameronin Terminatorit ovat paikkansa lunastaneet.

© 2003 IMF Internationale Medien und Film GmbH & Co. 3 Produktions KGAlkuperäisteoksesta on kulunut lähes 20 vuotta ja tuottajat ovat oivaltaneet uuden sukupolven varttuneen ja laskeskelleet, että ikääntyvällä Mr. Universumilla voitaisiin vielä rahastaa kolmannen Terminatorin merkeissä. Tällä tekeleellä ei ole mitään muuta käytännön tekemistä alkuperäisen kanssa kuin Schwarzenegger. Eikä 170 miljoonalla kokoon kasatulla rymistelyllä ole niin mitään uutta tarjottavaa tarinaan saati aiheeseen. Terminator 3 kierrättää kakkososan tarinan eikä vaivaudu edes lunastamaan nimensä lupauksia koneiden kapinasta, koska mitään kunnollista kapinaa ei nähdä. Parituntinen kuluu lähinnä päämäärättömän jyminän ja takaa-ajelun tahdittamana, eikä höskä muuta pohjusta kuin ilmeistä nelososaa, jossa sitten pääasiana onkin enää John Connorin lemmenasiat. Hyi helvetti.

Ohjaajaksi kolmanteen Kone-Arskan seikkailuun on nostettu jotenkuten kerronnaltaan toimineen sukellusvene-elokuva U-571:n peräsimessä ollut Jonathan Mostow, joka ei kykene saamaan järjen hiventä tympäännyttävään rymistelyyn. Koko tarinan puolesta alkoi ihmetyttää, kuinka löylynlyöminä nykykatsojia pidetään. 1970- ja 80-luvun tieteiselokuvissa - ja jo vuosikymmeniä aiemmin tieteiskirjoissa - pinnalle noussut uhkakuva koneiden vallasta on parissa kymmenessä vuodessa murentunut tai vähintäänkin muuttanut perustavanlaatuisesti muotoaan. Näin jälkijättöisen dystopian tuputtaminen tyystin aivottomassa kuosissa tuntui enemmän kuin tympäännyttävältä. Kun tieteiselokuvalta viedään mielikuvitusta ruokkiva taso, eikä filosofisesti avoimia kysymyksiä edes vaivauduta kaikessa epäloogisuuden tuoksinassa enää edes asettamaan, putoaa koko hommalta pohja ja käsissä on, sanalla sanoen, silkkaa skeidaa.

Helsinkiläisiä sentään hemmotellaan edes jotenkin, kun uusintaensi-iltaan vyörytetään tällä samalla päivämäärällä Terminator 2: Judgment Day ja elokuvateatteri Bristolissa jopa 70 mm:n kopiolla. Lippuluukulla ei kannata pidempään pohtia kumpaan rahansa sijoittaa.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,6 / 5 henkilöä