Supersuutari

Supernova on selkeää camp-ainesta. Siinä on kliseinen juoni, sen näyttelijäsuoritukset ovat varsin pinnallisia ja dialogi aivan onnetonta. Lisäksi siinä harrastetaan kohtuullisen paljon seksiä painottomassa tilassa. Elokuvan juoni tuntuu kuin olisi yhdistetty pari kolme aikaisempaa avaruuselokuvaa ja yritetty tuoda näistä jotain alkuperäistä kankaalle. Tässä ei kuitenkaan onnistuta.

Juonen alkuasetelmassa avaruudessa oleva ambulanssialus on juuri saanut uuden lentäjän. Yhtäkkiä tulee kaukaa avaruudesta hätäkutsu ja alus rientää paikalle. Rientäessään alus vaurioituu eikä pääse helposti pois paikalla olevan supernovan vetovoimakentästä. Alueella on myös hylätty kaivos, josta hätäkutsu oli lähetetty ja josta pelastautuu alukselle yksi ihminen. Tästä sitten tapahtumat alkavat vyöryä.

Keskeneräinen avaruusjärkäle

Supernova oli MGM:n suuria projekteja jo vuonna 1997. Useat ohjaajavaihdot ja leikkaajien erimielisyydet näkyvät selkeästi varsinkin aivan elokuvan alussa, jossa aluksi luulee lähteneensä katsomaan scifi-aiheista art house -elokuvaa, jossa eritunnelmaiset kohtaukset, tilanteet ja yksittäiset kuvatkin seuraavat toisiaan ilman päätä tai häntää. Suhteettoman paljon alussa myös annetaan vihjeitä, minne juoni voi edetä, seuraamatta niistä oikeastaan yhtäkään. Supernova kuitenkin puolivälin tienoilla petraa joksikin aikaa kohtuullisen jouhevaksi toimintapätkäksi, kunnes loppupuoli lässäyttää sen taas pannukakuksi. Loppuratkaisu kun on varsin (tahattoman) koominen.

Supernova - © 1999 MGM PicturesOhjaajavaihtoja elokuvan aikana oli niin paljon, että tuskin kukaan elokuvaa tekemässä ollut tiesi minne elokuva lopulta etenisi. Ehkä tämän vuoksi kaikki näyttelijät ehkä James Spaderia lukuun ottamatta luulevat selkeästi olevansa komediassa, niin huonoja roolisuoritukset ovat. Varsinkin Angela Bassett ja Robert Forster ovat täysin hukassa rooliensa kanssa. Suurinta osaa hahmoista ei yritetä edes syventää, asioita vain tapahtuu.

Supernovan lopun teki lopulta Francis Ford Coppola, joka järkevästi jätti kuitenkin nimensä pois teksteistä. Niin kyllä tekivät muutkin ohjaajat (Hill ja Jack Sholder), eikä ihme. Ei Supernovasta riitä meriittiä heistä kenellekään. Jotkut efektit ovat aika kivoja, mutta ei niistäkään riitä tämän kalkkunan pelastamiseksi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä