Poliisi-tv kohtaa Tappavan aseen

Mitä tapahtuu, kun työssään pätevä etsivä pakotetaan sankarikytän roolista unelmoivan elostelijan pariksi tositelevisio-poliisisarjaan? Eddie Murphyn esittämä Trey Sellars on innoissaan päästessään televisioon, mutta etsivä Mitch Prestonia (Robert De Niro) ei voisi julkisuus vähempää kiinnostaa. Hän haluaa vain tehdä sitä mitä osaa, eli saada lainrikkojat kadulta kaltereiden taakse. Yhteistyön lähtökohdat eivät siis ole parhaat mahdolliset.

© 2002 Warner Bros. and Village Roadshow PicturesReilu vuosi sitten De Niro esiintyi elokuvassa 15 minuuttia, jossa väkivaltarikollisuuden ja median vuorovaikutusta tarkasteltiin kriittisesti. Yllättäen hän palaa samojen teemojen pariin näinkin pian. Nyt poliisityön ja median välejä käsitellään tosin kevyemmin. Mistään mediakriittisyydestä ei siis voida puhua. Tässä mielessä Showtime on varsin turha tekele. Tom Deyn ohjauksessa ei ole mitään omaperäistä, vaan tutuilla toimintakliseillä pelataan. Lisäksi hän jatkaa edellisestä elokuvastaan, Sanghai Noonista, tutulla humoristisella otteella. Elokuvan totaalisen uppoamisen pelastaakin näyttelijöiden välinen kemia. Se on Showtimen parasta antia. Murphy heittelee toimivia one linereitaan ja De Niron karisma on hieman löysästä otteesta huolimatta toimivaa. Parhaimmillaan tähtiparin vastakkainasettelu irrottaa hyvät naurut, mutta juonen yksioikoisuudelle ja tyhmyydelle eivät näyttelijät voi mitään.

Epäuskottava juoni on kuin suoraan keskivertoa huonommasta televisiosarjasta. Superrikollisella on hallussaan ihmeellisen tehokas pyssy. Poliisien pitää saada pyssy pois alamaailmalta, ja siinä sivussa pitäisi vielä näyttää hyvältä televisiossa. On ironista, että Showtime yrittää kuvata eräänlaisen tosi-tv-ohjelman valmistumista. Televisiorealismia ei elokuvassa näy hitustakaan. Sen sijaan poliiseista yritetään tehdä jonkinlaisia poptähtiä. Ja sitten on hassua, kun vanha karju ei innostu pastellivärisestä sisustuksesta tai muusta glamourista. Kyllä NYPD Bluen kaltainen realismi on kaikessa kaavamaisuudessaan huomattavasti mielenkiintoisempaa ja ennen kaikkea aidompaa.

Showtime jatkaa De Niron viime aikojen keveiden elokuvien sarjaa. Tuntuu kuin hän olisi vain kyläilemässä Eddie Murphy -elokuvassa. Toivottavasti saamme pian nähdä mestarilta jotain merkittävääkin.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä