Tiedän yhä mitä tein viime kesänä

Parodia, jenkkislangiksi spoof, on vaikea ja edelleen aliarvostettu tyylilaji. Kirjallisuudentutkija Linda Hutcheon yritti 80- ja 90-luvulla kohentaa parodiagenren statusta. Järsimällä puhki asemansa vakiinnuttaneiden artefaktien hyytymiä ja luutumia parodia pystyy parhaimmillaan luomaan uusia näkemisen tapoja. Tämä potentiaali hassataan täysin Keenon Ivory Wayansin ohjaamassa teinikauhu-spoofissa Scary Movie (2000).

Scary Movien materiaali on vatkattu kasaan teinikauhun kyllästyttävästä kliseekiisselistä. Viikatemiehen, Kapteeni Koukun ja shektatun sir Alec Guinnessin risteytys jahtaa kahdeksaa nuorisomannekiinia ylemmän keskiluokan asuinalueella. Osavastuussa sekä käsikirjoituksen että näyttelijäntyön huonoudesta ovat ohjaajan veljet, Rayta ja Shortya esittävät Shawn ja Marlon Wayans.

Jo lähtökohdiltaan Scary Movie on helppouden ja halpuuden huippu. Taas kerran täytyy epätoivoisen parodianpuolustajan tivata: voiko kieli persposkessa väkerrettyjen screamien ja halloweenien pilkkaamista perustella mitenkään? Parhaalla tahdollakin on vaikea uskoa, että Scary Movie opettaisi mediakriittisyyttä niille lobotomiatontuille, jotka ottavat teinislasherin vakavasti. Eiköhän tätä väestönosaa kiehdo enemmän elokuvan pissa--kakka-akseli.

© 2000 Dimension FilmsPissa- ja kakkamotiivien työstäminen on Scary Moviessa innoittunutta muttei järin kekseliästä. Sisäiseen idioottiinsa kontaktia hakeva katsoja hymyilee vinosti pari ensimmäistä minuuttia, mutta puolessatoista tunnissa iskee puudutus pahemmin kuin miljoona horkkaa. Huumori on rasistista, sovinistista ja kaikin puolin epäkorrektia.

Yhden armopisteen elokuva saa kohtauksesta, jossa dollaria pyytänyt musta spuge heittää pääosanesittäjää (Anna Faris) selkään eväsleivällä. "I said a dollar, bitch", kuulostaa sekä tylyltä, luokkakantaiselta että hauskalta. Eri asia on tietenkin se, kannattaako yhdestä one-linerista pulittaa elokuvalipun hintaa.

Scary Movien leffajulisteessa luvataan: "Ei jatko-osaa." Silti Scary Movie 2 on tulossa ensi-iltaan Yhdysvalloissa joskus vuonna 2001. Ei kovin hyvä vitsi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä