Kissalla ei pöytää pyyhitä

Lasten animaatioiden valkokangastarjonnassa on harvoin mitään juuri alle tarhaikäisille. Vauhtipiirretyissä on usein liikaa menoa ja melskettä sekä pelottavia aineksia, jotta aivan perheen pienimmät voisivat elokuvista rauhaisin mielin nauttia. Siksipä ei voi pitää kuin positiivisena sitä, että ensi-iltaan tohditaan tuoda Viiru ja Pesonen -elokuvia, joiden kohderyhmä on selkeästi perheen pienokaisimmat.

Viiru ja PesonenKirjojen sivuilta tutut ja suositut Viiru ja Pesonen on ruotsalaista käsialaa. Animaatio on herttainen ja vilpitön, eikä ainainen hengästyttävä kiire ja vauhti ole riesana. Lämminhenkinen ja leppoisa tarina kertoo Viiru-kissasta ja hänen isännästään Pesosesta. Rauhaisan elämänmenon tuoksinassa Viiru on vakaasti sitä mieltä, ettei kissalle pidä sälyttää siivoamista - kissalla ei pöytiä pyyhitetä. Niinpä parivaljakko väsää kirjeen kuninkaalle kysyäkseen tältä mielipidettä asiaan. Kuninkaalta vastausta odotellessa Viiru ja Pesonen kalastavat, telttailevat ja vauhtia tulee tuomaan myös Pesosen veli Alfred.

Viiru ja PesonenPiirrosasultaan perinteinen Viiru ja Pesonen ei ole mitään visuaalista tykitystä, ja jo kouluikäinen lapsi tuntenee pitkästymistä tarinaa seuratessaan, kun räjähdyksiä ja älämölöä ei ole tyrkyllä. Vanhemmillekin alta tarhaikäisille tarkoitettu tarina voi olla unettava, mutta kolmivuotiaalle on tarjolla kaunis elokuvaelämys, joka ei viljele kyseenalaisia moraalikäsityksiä eikä minkäänlaista ahdistusta väkivallasta puhumattakaan. Perheen pienimmille Viiru ja Pesonen on turvallista ja suositeltavaa tutustumista elokuvan ihmeelliseen maailmaan.

* * *
Arvostelukäytännöt