Koulumaailman viidakko

Iso osa Saturday Night Liven vakiokastia, tuottaja Lorne Michaelsia myöten, on lähtenyt mukaan teinielämän helvetistä kertovaan Mean Girls -leffaan. Käsikirjoituksesta vastaa Tina Fey, joka myös näyttelee elokuvassa, kuten tekevät myös hersyvät komediennet Ana Gasteyer sekä Amy Poehler, ja kukkona tunkiolla heiluu Tim Meadows. Ainekset kunnon komediaan ovat siis kasassa, mutta joku kuitenkin mättää. Kolmen–neljänkympin ikäluokissa huitelevat huippukoomikot sortuvat lopulta harvinaisen keski-ikäiseen näkemykseen nuorison elämästä, jossa kurittomat teinit oppivat lopulta elämään yhteiskunnan oikeiden sääntöjen mukaan. Henkistä kasvua on luvassa siis oikein ylenpalttisesti.

© 2004 Paramount PicturesElokuvan päähenkilönä on Afrikasta Yhdysvaltoihin muuttanut ja ensimmäistä kertaa tavalliseen kouluun joutuva 16-vuotias Cady. High school osoittautuu kuitenkin viidakkoon verrattavissa olevaksi paikaksi, tiukkojen sosiaalisten normien labyrintiksi, jossa ulkopuolisen on vaikea selvitä. Cady saakin tuta, millaista on joutua keskelle koulun kerman ja syrjittyjen kostopeliä. Tyttö pääsee itsekin paistattelemaan suosiossa koulun kuningattaren Reginan joukoissa, jolloin suhde muihin ystäviin vaarantuu. Koston kierre kovenee, kun Cady ei osaa päättää mitä oikeastaan haluaa.

Jo Perjantai on pahin -elokuvassa ohjaaja Mark Watersin kanssa yhteistyötä tehnyt Lindsay Lohan on yksi Hollywoodin nousevia tähtiä. Vaikka roolihahmot muistuttavatkin Perjantai on pahin ja Mean Girls -leffoissa toisiaan, Lohanin suoritus on kuitenkin kohdillaan, sillä nuoresta iästään huolimatta hän on varsin ilmeikäs näyttelijä. Teinitähti varastaakin show’n täysin SNL:n porukalta, joka Amy Poehleria lukuun ottamatta on leffassa varsin väritön, hajuton ja mauton. Taka-alalle vetäytymällä on kaiketi yritetty antaa enemmän tilaa teinikaartille, mutta tämä on Lohania lukuun ottamatta täysin kyvytön niin suuriin saappaisiin.

Watersin ja Lohanin edellisestä hitistä poiketen Mean Girls sortuu loppupuolellaan tarinan opetuksen turhaan alleviivaamiseen. Siinä missä Perjantai on pahin yllätti sisällöllisesti hetkittäisellä omaperäisyydellään, ovat Mean Girlsin tekijät sortuneet sisällön puuttuessa vain kikkailemaan leikkauksilla ilman kekseliäisyyden häivääkään. Ainoa yritys omaperäisyyteen, viidakon ja koulun vertaaminen keskenään, menettää hauskuutensa jo ensimmäisen viittauksen jälkeen, eikä teema oikein kanna koko elokuvan läpi. Muutamat hauskat ja osuvat vitsit teinielämän kauheuksista unohtuvat hyvin pian leffan jälkeen, eikä Mean Girls jätä oikeastaan minkäänlaista muistikuvaa. Tuskin siis tarttuu henkinen kasvu katsomon puolelle.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä