Dinosaurukset, dinosaurukset

On kulunut kolme vuotta siitä, kun Jurassic World -teemapuisto jouduttiin sulkemaan geenimanipuloidun indodinosauruksen päästyä irti. Dinosaurusten asuttamaa Isla Nublar -saaren tulivuori on purkautumassa ja saaren asukkaita uhkaa taas uusi sukupuutto. Dinosauruksiin hurahtanut miljardööri (James Cromwell) on halukas pelastamaan elukat, mutta tarvitsee avukseen Owenia (Chris Pratt) tämän kouluttaman velociraptorin kiinniotossa. Pian Owenille ja Clairelle (Bryce Dallas Howard) paljastuu, ettei pelastusoperaation taustavaikuttajilla ole aivan puhtaat jauhot pussissa.

Jurassic World: Fallen KingdomSteven Spielbergin vuoden 1993 kassamenestys Jurassic Park on monille – minullekin – vahvasti nostalginen elokuva, jonka magiaa jatko-osat eivät ole koskaan onnistuneet täysin toisintamaan. Ehkä lähimmäksi on päässyt ainoa Spielbergin ohjaama jatko-osa, oikein viihdyttävä Kadonnut maailma (1997), mutta sekin toimii lähinnä sarjana upeasti rakennettuja toimintakohtauksia eikä kokonaisena tarinana.

Hiukan yllättäen samalla tavalla toimii myös Jurassic World: Kaatunut valtakunta, joka ei anna katsojiensa missään vaiheessa unohtaa sitä, että he ovat katsomassa elokuvaa. Käsikirjoitus on täynnä erikokoisia juoniaukkoja, mutta niistä huolimatta Kaatunut valtakunta toimii kokonaisuutena paremmin kuin edeltäjänsä. On suoraan sanottuna ihme, että se toimii ylipäätään, mutta hyvää ohjaajaa ei pidä koskaan aliarvioida.

Jurassic World: Fallen KingdomJ.A. Bayonan (Orpokoti, Selviytyminen) ohjaama elokuva on lapsellinen teos, joka lainailee kuvakerronnallisia kikkoja suoraan Spielbergin aikaisemmasta tuotannosta, erityisesti alkuperäisestä Jurassic Parkista ja Kadonneen aarteen metsästäjistä. Se kirvoittaa useita tahattomia nauruja hölmöydessään, mutta kun mukana on kokonainen kohtaus, jossa mutanttidino houkuttelee pahaa aavistamattoman uhrin luokseen omahyväinen virne huulillaan, ja salainen kloonilabra joka on jäänyt talon omistajalta jostain syystä täysin huomaamatta, kaikki huumori – tahatonkin – kääntyy lopulta kokonaisuuden eduksi.

Jurassic World: Kaatunut valtakunta toimii hyvänä kesäviihteenä, kunhan odotukset pitää sopivan matalalla.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,8 / 5 henkilöä