Maria Larssonin elämä

Jan Troell on Ruotsin vanhan polven viimeisiä elossa olevia elokuvantekijöitä. Hänen tuotantoonsa kuuluu toistakymmentä elokuvaa, joista esimerkiksi Maastamuuttajat (1971) oli aikoinaan ehdolla viidessä kategoriassa Oscareista kisailtaessa. Siitä huolimatta Troell ei ole saavuttanut maailmalla lähellekään Ingmar Bergmanin tasoista mainetta. Eräs syy lienee elokuvien laadussa, mutta ehkä vielä sitäkin suurempi vaikutus on sillä, että Troellin elokuvat ovat hyvin sidottuja skandinaaviseen maaperään.

Ikuistetut hetket on Jan Troellin puolison, Agneta Ulfsäter-Troellin, sukulaisen kertomaan perhetarinaan perustuva elokuva Ruotsissa 1900-luvun alussa eläneestä Maria Larssonista. Elokuvan Maria Larsson on suomalaissyntyinen työväenluokkainen nainen, joka päätyy naimisiin komean ja suositun Sigfridin kanssa. Epätasapainoinen avioliitto tuottaa monipäisen jälkikasvun lisäksi avio-onnea, mutta sitäkin useammin murheita ja perheväkivaltaa. Perheelle omistautuneena Maria kamppailee sekä lastensa elättämisen että aviomiehensä alkoholiongelmien ja naisseikkailujen parissa. Jatkuvat lupaukset paremmasta elämästä menettävät vuosien mittaan merkitystään, minkä seurauksena puolisot ajautuvat yhä kauemmas toisistaan.

Valokuvaus oli vuosisadan alussa harvinainen harrastus työväentaustaisilla naisilla, mutta arpajaisista voitetun kameran avulla Maria ikuistaa hetkiä perheensä ja naapureidensa vaiheista. Valokuvaamisesta tulee eräänlainen korvike aviomiehelle ja äärimmilleen vietynä se uhkaa suistaa lapsetkin harrastuksen sivusta katsojiksi. Uusi harrastus tutustuttaa Marian myös valokuvausliikettä pitävään Sebastian Pederseniin (Jesper Christensen), joka on hyväluontoisena herrasmiehenä kuin vastakohta Sigfridille. Ystävyyssuhde Pederseniin muistuttaakin Mariaa jatkuvasti siitä idyllisestä parisuhdeonnesta, joka olisi toisissa olosuhteissa aivan käden ulottuvilla.

Elokuvan kertojana toimii Marian vanhin tytär, Maja. Kertoja on piilotettu varsinaisen tarinan sekaan ja sen tehtävänä on vain sitoa hieman juonta yhteen. Lasten olemassaolo on silti nähtävissä koko elokuvan ajan, muun muassa perheväkivallan vaikutuksina lapsiin. Ikuistetut hetket kuvaakin perhesuhteita mikrotasolla varsin tarkkanäköisesti. Lasten epämääräinen asema, äidin pakeneminen valokuvauksen pariin jopa lasten kustannuksella ja isän häilyvyys iloisuuden ja ärtyvyyden välillä tuodaan elokuvassa melko vaikuttavasti esille. Vaikka perhesolmujen aukaisemisessa ei päästäkään missään vaiheessa bergmanilaisiin mittasuhteisiin, niin henkilöiden monimutkaiset tunteet ja motiivit saavat silti tavallista enemmän huomiota.

Käsikirjoittajana Jan Troell on halunnut lisätä tarinaan yhteiskunnallista ulottuvuutta, mikä näkyy elokuvassa työläisten lakkoilun ja sosialismin esilläolossa sekä ensimmäisen maailmansodan vaiheiden kuvaamisena Sigfridin kautta. Yhteiskunnalliset vaiheet esitetään elokuvassa kuitenkin vain eräänlaisina lavasteina, joita ei tutkailla sen enempää, jolloin keskittyminen pelkästään perhe-elämän vaiheisiin olisi saattanut olla ydinteemojen seuraamisen kannalta toimivampi ratkaisu.

Ikuistetut hetket on tarinalähtöistä elokuvaa, mikä on piristävää vaihtelua moniin musiikkivideoista ja mainoksista vaikutteita saaneisiin nykyelokuviin nähden. Kaikki elokuvanteon osa-alueet tukevat elokuvan tarinaa, mikä näkyy niin ensiluokkaisessa näyttelijätyössä kuin kuvallisella puolella, joka on riisuttu ylimääräisistä hienouksista. Lopputuloksena on hienoa ihmissuhde-elokuvaa, jonka mukaansatempaavuutta heikentää ainoastaan materiaalin laaja-alaisuus ja yhteiskunnallisen kontekstin heikompi käsittely.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,4 / 5 henkilöä