Väliaikaista kaikki on vaan

Brittiläisen imperiumin valta vetelee viimeisiään Intian Keralassa 1930-luvun lopulla. Siirtomaaisäntä Henry Moores (Linus Roache) ryhtyy vaimonsa poissa ollessa suhteeseen kauniin palvelijattaren Sajanin (Nandita Das) kanssa. Englantilaisen kasvatuksen saanut intialainen T.K. (Rahul Bose) joutuu kahden tulen väliin, sillä häntä sitovat tunne- ja perhesiteet kyläyhteisöön, mutta myös uskollisuus britti-isäntä Mooresia kohtaan. Taustalla kulkee tie, joka on saatava valmiiksi ennen monsuunisateiden alkua. Tragediahan siitä seuraa – niin henkilökohtainen kuin yhteisöllinenkin.

Before the RainsVarsin perinteisen siirtomaa-asetelman taustalta löytyy yllättäen israelilainen elokuva Asphalt Zahov (2001). Brittiläisen imperiumin lopunaikoja on tietenkin aiemmin kuvannut tuotantoyhtiö Merchant Ivory, jolla on näppinsä pelissä tässäkin draamassa.

Sajani uskoo suhteen vapauttavan hänet julman aviomiehensä komennosta, mutta vapautusta ei naiselle löydy, oli isäntä sitten intialainen tai brittiläinen. Moores ei suinkaan ole paha mies, mutta onnistuu selkärangattomilla valinnoillaan tuhoamaan paljon hyvää ympäriltään. Elokuvan keskeiseksi hahmoksi nouseva T.K. on kahden kulttuurin välissä, mutta hänen sisäisestä kaaoksestaan välittyy vain räpäyksiä. Henkilöhahmojen psykologinen viritys on jäänyt ohjaajalta puolitiehen.

Before the RainsMuun muassa Gurinder Chadhan Bollywood-iloittelun Hilpeys ja ennakkoluulo kuvannut Santosh Sivan onnistuu ensimmäisessä englanninkielisessä elokuvassaan juuri kuvauksessa. Erityisen koskettavia ovat sielua riipivät maisemat, mutta elokuvan piinaavimmat hetket koetaan Keralan iltojen mukanaan tuomien varjojen puolella. Siirtomaadraama saa hienon kuvauksen ansiosta jopa trillerimäisiä piirteitä. Ohut tarina ja tyhjät henkilöhahmot eivät kuitenkaan saa itse draamaa koskettamaan ja Ennen sateita on vain löyhästi peitelty allegoria Intian tiestä itsenäisyyteen.

Elokuvan surullisen hahmon ritari on Rahul Bosen tähdittämä T.K. Moores yrittää samaan aikaan olla hänelle sekä isäntä että ystävä, mutta kolonialistin ja alamaisen valta-asetelma on koko ajan olemassa. Alkuun nationalistien houkutukset eivät vedä T.K.:tä puoleensa, mutta tyhjyyttään kumisevat brittien lupaukset näyttävät miehelle lopulta tien jota kulkea.

* *
Arvostelukäytännöt