Actionia ruotsalaisittain

Mitä ihmettä? Ruotsalaista toimintaa! Maailmanrauha on uhattuna, mutta kansankodin kasvattama hannuhanhi Hamilton puuttuu peliin ja pistää terroristit kuriin. Kovat piippuun ja pehmolelut nurkkaan, miehekkäästi urahtelevaa tennistähti Thomas Musteria muistuttava Peter Stormare laittaa palikat oikeaan järjestykseen.

Terroristiryhmä yrittää salakuljettaa ydinaseen Venäjältä Ruotsin kautta Libyaan. CIA:n kanssa yhteistyötä tekevä Ruotsin turvallisuuspalvelu haluaa kuitenkin pysäyttää lähetyksen ennen Ruotsin rajaa. Venäjälle lähetetään komentaja Carl Hamilton (Peter Stormare) pienen erikoisjoukon kera. Heidän tehtävänään on tappaa terroristit, neutralisoida ydinase ja poistua maasta jälkiä jättämättä. Operaation suorittamisen jälkeen tilanne mutkistuu, kun selviää, että Venäjällä toimiva amerikkalaisfirma ja sen niljakas pomo (Mark Hamill) on sekaantunut ydinaseiden salakuljetukseen...

Toimintaelokuvan kansainvälinen kaava

Toimintaelokuva on universaali elokuvalaji, sillä isolla rahalla tehty ja kovanaamaisilla tähdillä miehitetty action kiinnostaa katsojia kulttuuritaustasta riippumatta. Hollywoodin isojen poikien äveriäitä satsauksia katsovat kadehtien myös pienempien maiden elokuvatuottajat, jotka hamuavat samoille metsästysmaille hieman kevyemmällä varustuksella. Kansainväliset mitat täyttävä toimintajännäri avaisi rahasammot, mutta sellaisen tekeminen ei ole halpaa lystiä.

Hamilton perustuu Ruotsissa hyvin suositun Jan Guilloun romaaneihin Ingemars land ja Den enda segern. Lopputuloksessa on kovin vähän mitään leimallisesti ruotsalaista, sen verran kova hinku tekijöillä on ollut tehdä kansainvälisesti menestyvä vientituote. Aivan kelpo käyntikortti Hamiltonista sitten tulikin.

Hamilton on toimintakaavan mukaan tehty elokuva, jota ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa omaperäiseksi, sen verran moneen kertaan näitä viime hetken pomminpurkamisia on nähty valkokankaalla. Sen sijaan sitä voi kyllä sanoa ammattitaidolla tehdyksi. Juoni etenee kovatempoisesti, eikä kerronta juutu siirappisiin yksityiskohtiin tai turhiin selittelyihin, vaan toiminnan raiteet vievät elokuvaa varmasti kohti määränpäätään. Nuorella norjalaisohjaajalla Harald Zvartilla on mahdollisuuksia isompiinkin produktioihin. Luulisi rapakon takaakin aukeavan työtilaisuuksia ohjaajalle, joka pystyy tekemään näin sujuvasti etenevää toimintaleffaa tuhlaamatta sataa miljoonaa dollaria.

Hänen kuninkaansa salaisessa palveluksessa

Operaatiota Venäjällä kuvataan huomattavasti karummalla ja realistisemmalla otteella kuin toimintarainoissa yleensä. Velvollisuus vaatii tappamaan, vaikka ei haluaisi. Vauhdikkaasti starttaava Hamilton käynnistyy lupauksia herättävästi, kun päähenkilöstä annetaan kuva säälimättömänä tappajana, joka toteuttaa orjallisesti saamansa käskyt. Hamilton on samalla kertaa tunteetta teloittava sotilas ja vaimonsa kanssa telmivä nallekarhu. Ristiriitaisen persoonan kuvaus jää kuitenkin puolitiehen, kun toimintavaihde kytketään päälle.

Asiaan kuuluu, että kun provinssissa tehdään toimintaelokuvaa isoon tyyliin, niin sivuosaan palkataan joku ex-tähti. Niinpä konnana virnistelee Tähtien sodan Luke Skywalkerina tunnettu Mark Hamill. Naispääosaa esittää Lena Olin, joka Hollywood-tähtenä antaa panoksensa tälle ruotsalaisen elokuvateollisuuden suurhankkeelle. Sivuosassa nähdään myös suomalaisväriä: Hamiltonin vastentahtoista aisaparia näyttelee Mats Långbacka, monista suomalaisista tv-elokuvista tuttu kasvo.

Pääosaa, Carl Hamiltonia esittävä Peter Stormare nousi parrasvaloihin loistavalla roolisuorituksellaan Coenin veljesten Fargossa (1996). Vaalealla urholla on vankka teatteritausta (mm. Ingmar Bergmanin kanssa). Stormaressa olisi ainesta toimintaelokuvien supertähdeksi, ja varmasti James Bond -elokuvatkin saisivat aivan uutta potkua, jos tiukkailmeinen Stormare valittaisiin osaan. Koska Stormare vanhana Shakespeare-näyttelijänä luultavasti asennoituu työhönsä toisella tavalla kuin toimintaleffojen pullistelevat lihaskimput, ei ura kesto-hamiltonina näytä kovin todennäköisestä. Vaan mistä sen tietää, vaikka tämä Ruotsissa yli puoli-miljoonaa katsojaa kerännyt teos poikisi vaikka kuinka monta jatko-osaa. Ajatelkaa nyt, Carl Hamilton - hänen kuninkaansa salaisessa palveluksessa...

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä