Dundee, miksi tulit takaisin?

Kun on kulunut 13 vuotta elokuvasarjan edellisestä osasta, voisi olettaa tekijöiden keskittyneen antaumuksella tarinan edelleen kehittämiseen, jotta kaikki sitten kulminoituisi suurissa mainosjulisteissa: "Hän on tullut takaisin!" Mitä vielä, Paul Hoganin 80-luvun suursuosikki Crocodile-Dundee on häpäisty totaalisesti trilogian toivottavasti viimeisessä osassa. Mies juntteilee tällä kertaa Los Angelesissa, johon vaimo Sue (Hoganin vaimo Linda Kozlowski) on saanut työkomennuksen isän sanomalehteen. Sillä aikaa aussijullikkamme aika kuluu tuttuun tyyliin suurkaupungin ihmeellisyyksiin tutustuessa, mm. sellainen kummajainen kuin homobaari käydään perusteellisesti läpi. Juoni on kuitenkin sivuseikka, lähinnä näyttää, että Hogan kumppaneineen vain kuluttaa ponnettomasti aikaansa kameroiden edessä. Totaalista ajanhukkaa.

Tekijöiden tarkoituksena lienee ollut esitellä krokotiilimies uudelle sukupolvelle, sille, joka ei edes ollut syntynyt kahden ensimmäisen elokuvan valloittaessa maailman teattereita. 1980-luvulla Hoganin hahmossa olikin ytyä miehen tehdessä omia maanläheisiä tulkintojaan länsimaisen juppikapitalismin symboleista. Nyt tekijäryhmä Simon Wincerin ohjauksessa toistelee vanhoja kliseitä ja mitä ilmeisimmin rahaa säästellen: elokuvan jälkimmäinen puolisko tapahtuu lähes kokonaan Universalin studioilla!

Crocodile Dundee in Los Angeles - © 2001 Paramount PicturesHogan näyttää kuusikymppiseksi hyväkuntoiselta ja hän osaa edelleen hymyillä valloittavasti. Mick Dundee on kuitenkin menettänyt täysin sen yksinkertaisen, meihin tavallisiin tallaajiin tehonneen vetovoimansa tässä laiskassa tekeleessä, jonka ensiesiintyminen olisi saanut olla vhs-kasetilla. Laadukkaammat kuvaformaatit dvd ja valkokangas eivät pysty nostamaan Crocodile Dundee Los Angelesissa -tekelettä siitä pohjattomasta suosta, johon Hogan suostui hahmonsa upottamaan.

*
Arvostelukäytännöt