Mainio Martti

Autot oli vuoden 2006 elokuvailmiöitä. Sympaattinen tarina pöyhkeän kilpurin maallistumisesta viehätti niin nuoria kuin vähän vanhempiakin katsojia. Autojen suosio on myös kestänyt aikaa poikkeuksellisen hyvin, ainakin mitä tulee oheistilpehöörin markkinoihin. Niinpä Pixarilla oli edessä jatko-osan tekeminen, vaikka laatutietoinen animaatiostudio ei jatko-osia ole harrastanutkaan, Toy Storya lukuun ottamatta.

Autot 2:dessa ystävyys on jälleen tarinan syvin ydin. Ystävyyden ympärille on turboahdettu autokilpailujen kakofoniaa ja agenttiseikkailua niin isolla volyymilla, että mistään pikkulasten piirretystä ei ole kysymys, vaikka ikärajasta voisi toisin päätellä.

Cars 2Elokuva alkaa James Bondeista lainatulla toiminnan ja jännityksen täyteisellä jaksolla, ja bondmainen agenttisirkus pyörii toiminnan moottorina läpi elokuvan. Tällä kertaa tarinan keskiössä on hinausauto Martti, joka pääsee parhaan kaverinsa Salama McQueenin mukaan uuden ekobensalla käytävän kilpasarjan kisoihin. Kilpasarjaan liittyy myös hämäriä kuvioita, joita brittiagentit selvittelevät ja luulevat erehdyksessään Marttia jenkkiläiseksi kollegakseen. Niinpä ruosteinen hinausauto tempautuu mukaan elämänsä seikkailuun.

Pixarin animaatiot ovat aina ilo silmälle ja 3d toimii animaatioissa huomattavasti paremmin – tai sanoisiko vähemmän häiritsevästi – kuin näytelmäelokuvissa. Mitään muuta lisäarvoa kuin kalliimman lipunhinnan 3d ei tosin tässäkään tapauksessa tuo.

Cars 2Suomalaisen ääniversion toteutusta on kiitettävä. Dubbaamista on vuosien saatossa tullut moitittua, mutta ruohonjuuritasolla hankitulla kenttäkokemuksella on todettava, että suomalaisten dubbausten taso on yleisestikin ottaen hyvä, joten niistä nariseminen on lähinnä kaikkitietävien aikuisten viisastelua. Eteen on tullut monia tapauksia, joissa suomalaiset ääninäyttelijät tekevät jopa paremman roolin kuin alkuperäisversion kollegansa.

Autot 2:dessa Heikki Silvennoinen on täysin suvereeni Marttina ja onnistuu puhkumaan hinausautolle vertaansa vailla olevan karaktäärin. Ilman Silvennoisen Marttia Autot 2 olisi varsin hengetön elokuva. Toinen erityismaininnan arvoinen suoritus on brittiagenttina kuultava Neil Hardwick. Hänellä on ollut täytettävänään Michael Cainen huikean suuret saappaat, mutta silti Hardwick tekee nappisuorituksen.

Cars 2Suomalaisesta ikärajapolitiikasta löytyy sen sijaan moitittavaa jopa väkivaltaviihteen kasvatin silmissä. Ilmeisesti suuren rahan elokuvien kohdalla ikärajat ratkaistaan kolikolla. Muuta logiikka on vaikea keksiä tai sitten Elokuvatarkastamon asiantuntevuutta on raskaasti epäiltävä, jos siellä edelleen luullaan, että piirretyt elokuvat sopivat automaattisesti kaikenikäisille.

Autot 2:dessa on monia pelottavia kohtauksia, jotka eivät aukea saati selity pienelle katsojalle. Ampumista, räjähdyksiä ja muuta toimintaa on erittäin runsaasti, joten kaikenikäisille sallittu ikäraja on täysin harhaanjohtava, sillä elokuva ei alkuunkaan sovellu perheen pienimmille. K7 olisi oikea luokitus, mikä palvelisi myös elokuvan ensisijaista kohderyhmää. Vauhdikkaat autokilpailut ja bondmainen agenttitarina kaikkine toimintakohtauksineen menee kuin häkä kouluiän kynnyksellä oleviin ja vähän vanhempiinkin nassikoihin. Tämä on heidän ikäistensä elokuva, ja kelpo sellainen. Ei mikään pikkulasten juttu.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä