Lapsi, jonka joulupukki unohti

Joulusta on tullut suorittamista. Lahjaostosten, ruuanteon ja siivoamisen lomassa on helppo unohtua tuijottamaan tehtävälistoja ja sivuuttaa joulun syvin olemus. Artturi Joulussa esitetään näkymä Korvatunturista, jossa joulun rakentamisesta on tullut järjestelmällisyydessään sotilasoperaatiota muistuttava tapahtuma. Tekniikka ja tiukka työprotokolla auttavat pitämään joulupukin työmäärän hallussa, mutta henkilökohtaisen kosketuksen puuttuessa jäävät lahjat vain numeroiksi valotaululla.

Arthur ChristmasJoulupukin vuotuinen suururakka joululahjojen kuljetuksessa on saatettu kunnialla päätökseen. Kun lahjapapereiden seasta löytyy unohtunut lahja, osoittautuu asian korjaaminen miltei mahdottomaksi. Joulupukin nuorin poika Artturi on kuitenkin järkyttynyt ajatuksesta, että jossain lapsi jäisi ilman lahjaa. Yhdessä isoisänsä, jo eläkkeelle jäänen joulupukkivaarin, kanssa hän päättää ottaa käyttöön vanhan reen ja pelastaa pikkutytön joulun.

Tärkeäksi nouseekin henkilökohtainen suhde lahjan antajan ja vastaanottajan välillä. Artturi on perheessä se, joka lukee ja vastaa joulupukin postiin. Hänellä on yhteys lapsiin, jonka muut perheenjäsenet ovat kaikessa järjestelmällisyydessään unohtaneet. Lahjat eivät ole vain numeroita vaan toiveita, joiden takana on aina oma tarinansa. Tämä vastakkainasettelu onkin syynä elokuvan alussa esiintyvään sotilaalliseen ilmapiiriin. Tonttuarmeija tarjoaa Artturille ja tämän hylkiöapujoukoille vastapainoa ja osoittaa, että päättäväiselle mikään ei ole mahdotonta.

Arthur ChristmasToinen elokuvan kantavista teemoista on Joulupukin perheen ammatinperimysjärjestys. Joulupukin odotetaan jäävän isänsä tavoin eläkkeelle, mutta lasten sankarin roolista luopuminen on miehelle vaikeaa. Joulupukin vanhin poika Steve on odottanut pukin manttelia jo jonkin aikaa ja onkin kunnostautunut lahjojenjaon teknisellä puolella. Joulumieltä levittävä Artturi on valmis auttamaan isäänsä sivusta, vaikka poika tuntuukin soveltuvan veljeään paremmin perheammatin jatkajaksi. Ansio ja perinne eivät aina sovi yhteen, ja kun joulupukin asema on vuosien saatossa muuttunut muodollisemmaksi ja muodollisemmaksi, on kenties tullut aika muuttaa perinnettä. Yhteyksiä Britannian monarkiaan on vaikea ohittaa.

Ympäri maailman vievä lentoseikkailu alkaa loppua kohden kulkea hieman paikallaan, mutta Aardmanin animaatiostudioille tuttu pikkutarkka työ jaksaa kiinnostaa loppuun saakka. Artturi Joulun hurmaavat yksityiskohdat tekevät yksinkertaisesta tarinasta rehevän, ja se sopii myös aikuisille. Jouluelokuvana se onnistuu kiertämään suurimmat siirappikuopat, vaikka joulumieltä julistaakin.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä