Road movie rakkauden haudalle

Mikään ei ole sympaattisempaa kuin brittiläiset höpsöilijät! Kategoriaan kuuluva kolmekymppinen ja grunge-tukkainen Chris Waitt, He-Manista pitävä ja Mikki Hiiri -paitaan pukeutunut kidult, on kuvannut elokuvan epäonnistumisistaan ihmissuhdemaailmassa. Ja se on kuin täsmäsuunnattu meille, jotka kohdistamme hoivaviettimme vauvojen sijasta ikuisiin peter paneihin. Niihin, jotka tarvitsevat äiskää vessan siivoamisessa, seksikumppanin apua kondomin asettamisessa ja julkkismainetta tyttöystävän saamisessa.

Pääosassa itsestään kertovassa dokumenttielokuvassa A Complete History of My Sexual Failures on siis Chris Waitt, joka on saanut jonkin verran nimeä käsikirjoittamalla, ohjaamalla ja näyttelemällä - ja tullut jätetyksi kaikissa parisuhteissaan. Epätoivoisella Waittilla ei ole niin sanotusti kaikki piparit pellillä, ja miehen absurdi ja karikatyyrinen käyttäytyminen saa epäilemään elokuvan kertovan fiktiivisestä Chris Waittista, joka liikehti aneemisesti Beckin tai Black Rebel Motorcycle Clubin säestämänä.

Chris Waitt nolostuneena lääkärissä. Chris Waitt kompuroi juoksumatolla. Chris Waitt tekee MySpace-profiilin päästäkseen treffeille. Chris Waitt ei lue Viagran tuoteselostetta. Ex-tyttöystävä suostuu puhumaan Chris Waittille vain puhekoneen välityksellä. Chris Waittia ruoskitaan Lady Dominan luolassa... Onkohan Chris Waitt nyt ihan tosissaan, tapahtuiko tämä oikeasti näin ja olisikohan Chris Waittin sittenkin pitänyt tehdä rehellisesti fiktiivinen elokuva Chris Waittista?

Faktaa vai fiktiota -pohdinnoista huolimatta virkistävää ja koskettavaa on se, että seksin täysin uuvuttamassa kulttuurissamme Waitt luo häpeämättömästi ja vilpittömällä tunteella kuvaa pidettävästä antisankarista, jolle on sallittua olla epäonnistuja, myös vällyjen välissä. Epätäydellisyytensä myöntävä ja rakkautta kaipaava mies on aina muodissa, silloinkin kun metroseksuaalisuuden ja menergyn seuraajalle kehitellään napakkaa nimitystä.

Kaikkien omituisten höpöttäjien kuningas Woody Allen kuultaa läpi 2000-luvulle tuunatusta Chrisistä. Mies on kömpelö, nuhjuinen ja elokuvansa mukaan harvinaisen epäonninen naistenmies. Sen, minkä Allen häviää panemalla omiaan kuin itävaltalainen perheenisä, vanha kettu kuitenkin voittaa poikkeuksellisen taidokkailla ja älykkäillä elokuvilla. Samantasoiseen taiteeseen on Waittilla ja tämän hopeanharmaalla pakettiautolla vielä pitkä moottoritie kuljettavanaan.

Eräässä kohtauksessa Waitt saa kuulla terapeutilta, että välttelee kohtaamasta ongelmiaan käyttäen muun muassa huumoria suojakilpenään. Samaa voi sanoa myös miehen elokuvasta; jos Waitt uskaltautuisi tosissaan vielä lähemmäs kipeitä kohtia, voisi elokuva kasvaa sisällöltään ajatuksia herättävämmäksi ja vaikuttavammaksi. Ja ehkäpä symppiksen egoistin MySpace-profiilissa lukisi tällä hetkellä sinkun tilalla varattu.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä