Haastattelussa Menolippu Mombasaan -elokuvan tekijät

kesto: 22’41"

Toimittajana Ville Mättö Nauhoitettu Turussa 19.08.2002 Kuuntelemiseen tarvitset vähintään RealPlayer 5:sen Real Playerin voit imuroida täältä !

Nuorisoteema on lähellä ohjaaja-käsikirjoittaja Hannu Tuomaisen sydäntä. Hän on tehnyt lasten ja nuorten ohjelmia Ylelle ja tuottanut vuonna 1999 Valtion Lastenkulttuurin Palkinnolla palkitun Poika ja Ilves -elokuvan. Tuomainen ei usko edes osaavansa tehdä elokuvia keski-ikäisistä lähiöihmisistä keittiön pöydän ääressä. Nuoruuden maailmassa asiat tuntuvat paljon dramaattisemmilta ja suuremmilta.

- "Nuoruudessa tapahtuu koko loppuelämään heijastuvia asioita. Ensimmäistä kertaa tapahtuu isoja asioita: ensirakkaus ja ensimmäinen kerta sängyssä. Nuoruus onkin ehtymätön tarinoiden aarreaitta. Olen pyrkinyt tässä elokuvassa jakamaan omia fiiliksiäni siitä, millaista oli olla jannu ja kasvaa mieheksi", kertoo Tuomainen

Debytantit valkokankaalla

Menolippu Mombasaan - © 2002 CinemakerMenolippu Mombasaan -elokuva marssittaa valkokankaalle joukon ensikertalaisia. Nelikymppinen Hannu Tuomainen on ohjannut ensimmäisen pitkän elokuvansa ja parikymppiset päänäyttelijät Antti Tarvainen, Joonas Saartamo ja Johanna Rönnlöf ovat ensi kertaa isoissa elokuvarooleissa.

Ohjaaja ei kuitenkaan osannut ottaa debytanttia harteilleen, koska hän on ohjannut puolen tusinaa lyhytelokuvaa elokuvatuottajan toimen ohessa.

- "Pitkä elokuva on yksinkertaisesti se kuningaslaji, kuin monihaaraista autourheilua. Ja vain harva pääsee formula ykkösiin."

Elokuvakerhotaustan omaava Tuomainen pääsi vuonna 1984 elokuvakoulun ohjaajalinjalle. Hänen aikomuksena oli alkaa ohjamaan pitkiä elokuvia ammatikseen.

- "Olin tuolloin naiivi filmihullu, enkä tiennyt millainen suomalainen tuotantokulttuuri on. Mielestäni nyt oli kohtuullinen aika tehdä se ensimmäinen elokuva, jonka vuoksi joskus menin elokuvakouluun", Tuomainen nauraa.

Puolivuotiaana ensi kertaa Pessi ja Illuusia -elokuvassa näytellyt Joonas Saartamo kertoo ensimmäisen pääroolin vaatineen aiempaa enemmän esivalmisteluja.

- "Isommassa roolissa on paljon enemmän repliikkejä ja tilanteita, joita haluaa käydä läpi. Jätkien ystävyys ja syöpä olivat myös asioita, joita halusin elää aikaisemmin."

Roolihahmojen tuttuus auttoi valmistautumista. Käsikirjoitusta lukiessaan Antti Tarvainen löysi Petestä tuttua rauhallisuutta ja ujoutta. Myös Joonas koki avoimen ja röyhkeän Jusan kaltaisekseen. Kuvauksissa asetelma korostui.

- "Koekuvauksiin mulla oli musta silmä edellisen illan jäljiltä. Luulin, että se on todella huono juttu, mutta Hannun mukaan se olikin aivan loistavaa", Saartamo muistelee.

- "Kuvauksissa pojat olivat kyllä söpöjä ja kilttejä pupujusseja, jotka lainailivat takkia, kun mulla oli kylmä", toteaa Johanna Rönnlöf.

- "Ne olivat epätoivoisia iskuyrityksiä", Tarvainen paljastaa.

Menolippu Mombasaan - © 2002 CinemakerMyös ohjaaja on silmiinpistävän tyytyväinen elokuvansa tähtiin. Tuomainen korostaa casting-prosessin merkitystä lasten- ja nuorten produktioissa. Rooliin on löydettävä juuri se oikea henkilö.

- "Edes kaikki ammattinäyttelijät eivät kykene kantamaan pitkää elokuvaa, ja siksi henkilöiden pitää olla todella lähellä roolihahmoa. Ei riitä, että joku vaikuttaa hyvältä. Minusta Antti, Joonas ja Johanna ovat karismaattisia ja fotogeneettisiä - he näyttävät elokuvatähdiltä."

Säälittävä katukaraoke tuo vauhtia

Menolippu Mombasaan luottaa rempseiden roolihenkilöiden lisäksi musiikkiin. Elokuvan kahta klassikkoiskelmää lainaava otsikko johdattelee finnhitsejä pursuavalle sylttytehtaalle, josta ensi-illan alla julkaistu soundtrack-levykin ammentaa. Toinen ääripää musiikkivalinnoissa on trendikkään synkkä mutta popahtava metalli. Tuomainen kertoo vahvan musiikkilinjan esiintyneen jo ensimmäisessä synopsiksessa.

- "Käsikirjoituksessa idea unelmien perään lähtemisestä tulee biisistä. Kuuntelin hillittömän määrän eri kappaleita, eikä tuntunut oikein mielekkäältä, että kundit olisivat lähteneet Amarilloon tai Kuusamoon. Mombasa taas loksahti paikoilleen, koska se on oikeasti hieno kappale, joka vielä kertoo merentakaisesta paremmasta elämästä, jota meillä ole."

Tuomainen uskoo elokuvansa musiikkimaailman yllättävän ja elähdyttävän. Suositun Zen Café -yhtyeen Samuli Putron tekemä elokuvamusiikki tuo intiimiydessään kontrastin raskaalle metallimusiikille. Elokuvassa nähtävät katukaraoke-esitykset taas olivat puhtaasti juonellinen asia.

- "Kahdesta persaukisesta jätkästä ei haluttu tehdä pankkirosvoja, joten he saivat kerjätä rahaa puolisäälittävillä katukaraoke-esityksillä klassikkokappaleista."

Siviilissäkin musiikin parissa touhuaville Antti Tarvaiselle ja Joonas Saartamolle musiikin runsaus oli mieleen.

- "Treenasimme erilaisia jorausliikkeitä ja biisien riimejä etukäteen. Eniten pidin häröilystä kuvauspaikoille osuneen yleisön edessä. Mä diggaan nolata itseni ihan täysin", hekottaa Saartamo.

- "Etukäteen jännittävin oli kuitenkin elokuvan ensimmäisen Kaapelitehtaalla kuvattu kohtaus, jossa mun piti hehkuttaa omia kitaristin taitojani koesoittotilanteessa oikeiden hevimuusikoiden seassa. Mähän en oikeasti osaa edes soittaa kitaraa, mutta ne isot ja pelottavat hevimiehet olivatkin ihan lupsakoita", muistelee Tarvainen.

Kasvot Suosikkiin ja leffa maailmalle?

Menolippu Mombasaan - © 2002 CinemakerKahdenkymmenenviiden elokuvateatterikopion voimalla leviävä elokuva tekee näyttelijöiden kasvot nopeasti tutuksi laajalle yleisölle, mutta Tarvainen ja Saartamo eivät kavahda julkisuuden valokeilaa.

- "Monet tutut ja frendit ovat kyselleet, että milloin musta sitten tulee julkkis. Mä en kuitenkaan osaa nähdä itseäni tyyppinä, joka tunnistetaan kadulla ’hei tuolla menee toi Menolippu Mombasaan -jäbä’ tyyliin", kertoo Tarvainen.

He naureskelevat, etteivät vaatekaapin tai soppareseptien esitteleminen naistenlehtien keskiaukeamalla kiinnosta, vaikka ensi-illan johdosta pojat nähdäänkin Me Naisten numerossa.

- "Julkisuus pitää vaan ottaa ihan relasti. Muutama lapsuuden kaveri on noussut Suosikin Top 20 -ihmiseksi, mutta eivät hekään ajattele sitä sen enempää. Duunia se vaan on. Jonkin hyvän asian puolesta puhuttaessa julkisuudesta voi kuitenkin olla hyötyä", pohtii Saartamo.

Ohjaaja Tuomainen uskoo elokuvansa erottuvan positiivisesti syksyn ensi-iltojen vyöryssä. Nykyaikaiset tarinat ihmisten välisistä asioista edustavat hänestä uutta linjaa pompöösien kansallisfilmatisointien jälkeen.

- "Levittäminen ulkomaille on tietenkin suuri kysymys merkki. Egmont Entertainment koki käsikirjoituksen olevan mitä parhainta pohjoismaista tasoa, joten aina voi tietenkin toivoa."

Menolippu Mombasaan valittiin juuri Norwegian International Film Festivalin yhteydessä järjestettävän New Nordic Film -katselmukseen. Aikuisten sarjassa toisena suomalaiselokuvana nähdään Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä.

- "Se oli ensimmäinen positiivinen signaali siitä, että jokin elokuvassa toimii. Onhan hieman eri asia, että onko kyseessä Tuomaisen vai Kaurismäen elokuva!"