KOTIMAISUUS ON YHÄ PÄIVÄN SANA
Oulun Musiikkivideofestivaalit tarjoaa katsauksen myös ulkomaiseen independent-tuotantoon
Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään yhdeksännen kerran 21.-25. elokuuta 2002. Pienestä, alusta asti katu-uskottavasta festivaalista on kasvanut tapahtuma, jossa on paitsi hyvä tilaisuus katsastaa vuoden aikana tehtyjä suomalaisia musiikkivideoita, myös mahdollista nauttia tasokkaasta ja ennakkoluulottomasti rakennetusta erikoisnäytösohjelmistosta.
Musiikkivideofestivaalien ohjelmisto rakentuu kotimaisen musiikkivideokilpailun ympärille. Päällimmäisenä arvostelukriteerinä on musiikin visuaalinen toteutus. Kilpailussa ei suoriteta esikarsintaa. Jokainen kilpailuun lähetetty video, joita saapui tänä vuonna 148 kappaletta, näytetään festivaalilla vähintään kolme kertaa. Tunnetummat tekijät kuten Tommi Pietiläinen, Miikka Lommi ja Tuukka Temonen kisaavat siis tasaväkisesti nuorten ohjaajalupausten kanssa pääpalkinnosta, Kultapumpelista.
Festivaalilla nähdään ennakkoon Hannu Tuomaisen uutuuselokuva Menolippu Mombasaan. Varmoja nakkeja suomirockin ystäville lienevät konserttitaltiointi Hassisen kone 20 vuotta myöhemmin (2002) ja Cleaning Women -yhtyeen Itä-Euroopan kiertuetta vuonna 2000 dokumentoiva Cleaning Up! (2001, filmiversio 2002).
Kansainvälistä hohtoa
Tärkeäksi ohjelmalliseksi painopisteeksi nousevat tänä vuonna valtavirran ulkopuolella tehdyt musiikkidokumentit ja -videot. Ohjaajista ovat esillä Jem Cohen ja Peter Sempel, joista jälkimmäinen on myös festivaalivieraana.
Saksalainen Peter Sempel alkoi omien sanojensa mukaan tehdä elokuvia musiikin takia. Hän nimeää tärkeimmiksi syiksi mm. Einstürzende Neubautenin ja Nick Caven, jotka ovatkin muiden nimekkäiden muusikoiden ja taiteilijoiden ohella näkyvinä ja kuultavina hänen musiikkidokumenteissaan sekä lyhytelokuvissaan. Oulussa nähdään Nina Hagen -dokumentti Punk + Glory (1999), Mötorheadin keulakuvan elämää valottava Lemmy (2002) ja kulttimaineeseen kohonnut punk-musikaali Dandy (1988).
Newyorkilaiselta Jem Cohenilta nähdään myös musiikkidokumentti, Instrument (1998). Kyseessä on konventioita vastaan kulkeva dokumentti amerikkalaisesta Fugazi-yhtyeestä, jossa kuva ja musiikki kertovat selittämisen sijaan kokoonpanon tarinan yli kymmenen vuoden ajalta. Cohen on tunnettu installaatioistaan ja lyhytelokuvistaan, mutta hän on tehnyt myös musiikkivideoita. Cohenin töistä on koostettu tunnin mittainen paketti, joka valottaa ohjaaja-kuvaajan omalaatuista ilmaisutapaa.
Digitaiteilijoita ja hiphoppia
Elektronisen musiikin ja digitaalisen taiteen ystäviä hemmotellaan lontoolaisen Hexstatic-ryhmän vierailulla. Stuart Warren Hill ja Robin Bruson tekevät taidetta, jossa audiota ei ole ilman visiota ja päinvastoin. Musiikkivideofestivaalia varten he koostavat erikoisnäytöksen omista töistään. Kaksikko myös esiintyy, ensimmäistä kertaa Suomessa, mekaanisen tanssimusiikin tapahtumassa Time Tunnel 9:ssä, joka järjestetään festivaaliviikonloppuna lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.
Rap ja hiphop ovat tänä vuonna huomion kohteena kahdessakin mielessä. Festivaaleilla saa Euroopan ensi-iltansa dokumenttielokuva Freestyle - the Art of Rhyme (2000), jossa seurataan mm. sellaisten tunnettujen artistien kuten Lauren Hill ja Mos Def uraa. Vieraina festivaalilla ovat elokuvan ohjaaja Kevin Fitzgerald ja tuottaja Henry Alex Rubin.
Suomalaisen hiphopin tähänastiset audiovisuaaliset saavutukset on koottu omaan erikoisnäytökseensä, jossa nähdään niin harvinaisempaa tavaraa kuin varsinaisia hittejäkin.
Tavoitteena maailmanrauha
Oulun Musiikkivideofestivaalien yhteydessä kisataan seitsemättä kertaa ilmakitaransoiton maailmanmestaruudesta. Kisojen takana oleva ideologia ei ole sen vähäisempi kuin maailmanrauhan edistäminen: jos kaikki maailman ihmiset soittaisivat ilmakitaraa, kaikki pahat asiat katoaisivat kertaheitolla. Kansallisten mestaruuskilpailujen voittajia lennätetään paikalle Australiaa ja Itävaltaa myöten haastamaan hallitsevaa maailmanmestaria, lontoolaista Zac Monroa.
Karsinnat urheiluhenkisille suomalaisille pidetään päivää ennen perjantai-illan finaalia. Torstain karsintaillassa ravintola 45 Specialissa kuullaan ruotsalaista Division of Laura Lee-yhtyettä. Varsinaista urheilujuhlaa rytmittävät Zen Cafe ja Kapteeni Ä-ni.
Festivaaliohjelma ja esityspaikat ks. kotisivu: www.omvf.net
Linkkejä festivaalivieraiden kotisivuille: Peter Sempel www.sempel.com Hexstatic (Ninja Tune) www.hexstatic.co.uk Freestyle - the Art of Rhyme www.organicfilms.com
Seuraava:
Mykkäelokuvia kesällä 2002
Mykkäelokuvaesityksiä Helsingin juhlaviikoilla, Espoon Cinéssä ja Forssan kolmansilla Mykkäelokuvafestivaaleilla.
Edellinen: Sodankylän Elokuvajuhlat 2002 -raportti
Sodankylän elokuvajuhlilla kannattaa käydä elokuvissa, jotta todellisuudentajuaan ei menettäisi täysin. Tuntuu kuin itse miljöö ja tunnelma - yksinkertaisen hienoilla vedoilla luotu - olisi pääasia. Eli "juhlitaan elokuvaa" ei merkitse niinkään "kats