Homous on normaalia

Nils-Erik Ekblomin ohjaama ja Tom Norrgrannin kanssa käsikirjoittama indie-draamakomedia Pihalla käsittelee kahden teini-ikäisen pojan, Mikun (Mikko Kauppila) ja Eliaksen (Valtteri Lehtinen), kesäromanssia, vaikeita perhesuhteita ja itsensä löytämistä.

Pihalla

Halusin tehdä elokuvan, jossa henkilön seksuaalinen suuntautuminen on yhdentekevää. Uskon, että olemme matkalla uudenlaiseen yhteiskuntaan, jossa ei ole väliä kenen kanssa aikuinen yönsä viettää. Halusin liittää sen ajatuksen perinteiseen kasvutarinaan. Siitä käynnistyi elokuvan tekeminen.

Pihalla on ollut jo pidemmän aikaa kovassa nosteessa kansainvälisesti. Sillä on ollut yli 50 esitystä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, ja sen oikeudet on myyty yli 10 maahan, muun muassa Ruotsiin, Saksaan, Ranskaan, Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin.

Näyttelijöiden työtä on ylistetty kansainvälisissä elokuvajulkaisuissa ja festivaaleilla.

Olemme innoissamme, että näyttelijäkaartimme mahtava työ saadaan vihdoin kotimaisen yleisön nähtäväksi, Nils-Erik Ekblom sanoo.

Pihalla on kolmas homoaiheinen elokuva joka saa ensi-iltansa Suomessa kahden vuoden sisällä Tom of Finlandin (2017) ja A Moment in the Reedsin (2017) lisäksi.

Ei vastaavaa aiemmin

Nils-Erik Ekblom on tehnyt lyhytelokuvia ja musiikkivideoita. Hän kehitteli kauan tarinoita, joista voisi tehdä pitkän elokuvan, indie-tuotannon.

Kirjoitin kolme pitkän elokuvan käsikirjoitusta, mutta ne jäivät pöytälaatikkoon, koska niistä ei mielestäni tullut sellaisia, että ne olisivat olleet realistisia toteuttaa.

Sitten Tom Norrgrann kertoi hänelle leffaideastaan. Oli vuosi 2015.

PihallaEmme olleet nähneet vuoteen, kun Tom soitti ja kertoi kesäleffaideasta, jossa nuori poika järkkää tuhobileet ja joutuu vanhempien landelle, jossa hän tapaa naapurin Eliaksen ja rakastuu.

He alkoivat kehitellä sitä eteenpäin. Tarinat, joita Ekblom oli aiemmin kirjoittanut, olivat hänestä aika synkkiä ja vaikeita. Nyt uudenlainen pirteä ja simppeli lähtökohta innosti.

Kun Tom kertoi, että nuoren homon aikuiseksi kasvamista ja arkea ei ole elokuvissa käsitelty ilman kliseitä, se teki vaikutuksen. Tilausta sellaiselle siis todella olisi. Me päätimme tehdä elokuvan, ilman niitä kärjistystä ja kliseitä.

Omaa elämää

Ekblomin mukaan käsikirjoitukseen ammennettiin omasta kokemusmaailmasta.

En ollut vielä kolmekymppinen, kun minusta alkoi tuntua, että olin jo sen ikäinen, että kykenin muistelemaan ja nostalgisoimaan nuoruuttani, aikaa jolloin olin 17-19 -vuotias. Nyt pystyn objektiivisesti tarkastelemaan tapahtumia ja ihmisiä, joita silloin ympärillä oli. Myös Tom oli miettinyt samaa.

He liittivät kokemaansa elokuvan tarinaan. Tunteita, joita olivat kokeneet.

Ammensimme elokuvaan omasta elämästämme. Perheemme ja ystävämme ovat hahmoissa ja tilanteissa.

Nils-Erik Ekblom ja Tom Norrgrann halusivat näyttää sensuroimattoman version nuoruudesta, sensuroimattoman version aikuisuuden kynnyksellä olevasta suomalaisesta teinistä, joka sattuu olemaan homo. Teinin matkan taustalla ovat suomalaiset maalaismaisemat ja kaksi rikkinäistä perhettä.

Rooleihin haluttiin

Elokuva päätettiin tehdä alusta lähtien omakustanteisesti.

PihallaPäätimme, että emme hae elokuvaan rahoitusta. Käyttäisimme säästöjämme. Laskimme paljonko meillä oli ja mihin se riittäisi.

Rooleihin tulvi hakemuksia. Niitä tuli muutamassa päivässä jo yli 300.

Lopulta poistimme roolihaun netistä, koska hakemuksia tuli niin paljon, ettemme pystyneet käsittelemään niitä.

Äitien roolit kiinnostivat. Myöskään elokuvan äidit eivät ole sellaisia, joita on totuttu näkemään.

He ovat ainutlaatuisia räjähtelevyydessään. Teimme heistäkin toisenlaisen kuvan. Syvensimme perhesuhteita ja tarttumapintaa.

Elokuvan henkilöt ovat karkeita, juroja ja itsekeskeisiä. He ovat väärinymmärrettyjä, välinpitämättömiä ja eksyneitä. Mutta he ovat myös intohimoisia, rakastavia ja rohkeita.

Tarina yhä paremmaksi

Pihalla-elokuvaa kuvattiin 13 päivää, viikonloppuisin. Kuvauspaikat olivat tuttuja, ja niitä löytyi kavereiden kautta.

Kohtaukset kuvattiin pääosin vain kahdella otolla. Näyttelijät olivat niin kovaa kamaa, että se hoitui ja etenimme nopeasti.

Myös dialogiin satsattiin alusta asti. Esimerkiksi niin, että Ekblom sanoi näyttelijöille: ”Jos jokin ei sovi omaan suuhun, unohda se ja tee siitä omaa tekstiäsi.” Oli vapaus pyöriä käsikirjoituksen ”punaisen langan” ympärillä. Se tuotti tulosta.

PihallaKoska kuvasimme vain viikonloppuisin, meille jäi noin viikko aikaa tsekata materiaalia ja tehdä tarinasta entistä parempi.

Kaikki sujui hyvin. Toivon, että kuvausten ja koko prosessin ”luovuuden myrsky” välittyy elokuvasta.

Haasteellista on ollut elokuvan jälkituotanto ja levitys, koska ne olivat Ekblomille ja Tom Norrgrannille uutta, suurin askel ottaa.

Näyttelijät ovat erityisesti jääneet Nils-Erik Ekblomin mieleen.

On ollut hienoa seurata heidän työskentelyään. Mieleen on jäänyt myös uskallus päästää irti materiaalista, jonka kanssa työskentelee.

Tärkeä viesti

Elokuva on saanut runsaasti myönteisä palautetta.

Olemme saaneet palautetta, että Pihalla-elokuvan maailma on juuri sellainen, jossa moni olisi halunnut kasvaa aikuiseksi. Ja että vihdoinkin on tehty elokuva siitä. Dialogin realistisuutta on kehuttu.

Homous on normaalia. Haluamme välittää sen viestin.

Elokuva on otettu kiitellen vastaan kansainvälisillä festivaaleilla. Ekblomia mietitytti uppoaako sen huumori kansainväliseen yleisöön. Mutta huolet ovat olleet turhia ja elokuvan on toiminut maailmalla.

Vain Suomessa on ihmetelty, kun heteromies tekee homoaiheisen elokuvan.

PihallaMutta ilmapiiri on meillä muuttunut ja muuttuu koko ajan. Meneillään on suuri kehitys, mutta on paljon parannettavaa. Esimerkiksi keskustelu homoseksuaalisuudesta on perustunut tunteisiin ja pelkoon. Eikä siitä vieläkään puhuta. Seksuaalisuudesta ylipäätään on vaikea puhua.

Nuorten tilanne on lähellä Nils-Erik Ekblomin sydäntä.

Nuorilla on paljon kysymyksiä, mutta vastauksia on vaikea saada.

Elokuvan Suomen ensi-ilta jännittää häntä.

Koti on aina koti, vaikka se on kiertänyt maailmalla. En voisi olla ylpeämpi siitä, mitä olemme tehneet ja saavuttaneet.

Jatko-osa?

Nils-Erik Ekblom ja Tom Norrgrann suunnittelevat uusia elokuvia.

Myös Pihalla-elokuvan jatko-osaa on mietitty. Se voisi vaikkapa kuvata ikää kahdenkympin ja kolmenkympin välillä. Siihen sijoittuu paljon asioita, joita olisi antoisaa tuoda esiin.

Toivomme, että Pihalla-elokuva avaa meille ovia, jotta pääsemme kiinni ammattimaisempiin tuotantoihin.