Kummeli on mielenlaatu

Näytelmästä elokuvaksi

Uusin Kummeli-elokuva Alivuokralainen on turvallista jatkoa ryhmän aiemmille elokuville. Vaikka elokuvien välillä on tapahtunut muutoksia, tekee Kummeli-ryhmä edelleen huumoria, joka on tuttua sen varhaiselta taipaleelta. Tällä kertaa elokuvaa lähdettiin kuitenkin tekemään hieman erilaisista lähtökohdista, sillä Alivuokralainen perustuu Tampereen Teatterille kirjoitettuun näytelmään.

– Elokuva pohjautuu teatterinäytelmään, jonka ovat käsikirjoittaneet Heikki Vihinen ja Timo Kahilainen. Itse astuin projektiin mukaan siinä vaiheessa, kun päätös näytelmän tekemisestä elokuvaksi oli lausuttu ääneen.

Näytelmä ei taipunut suoraan elokuvaksi ja sen vuoksi tarinaa jouduttiin muokkaamaan elokuvallisemmaksi. Muutokset toivat elokuvaan monipuolisuutta ja runsautta.

– Näytelmä on vuorovaikutuksellinen teatteriesitys, jossa yleisö elää voimakkaasti tapahtumien mukana. Elokuvassa se ei ole kuitenkaan mahdollista.

– Juoni on sama, mutta perustarina on laajempi. Elokuvassa on uusia henkilöitä ja juonenkäänteitä ja ehkä se on muutenkin vähän rikkaampi ja monitahoisempi kuin teatteriversio.

Seitsemäntoista vuotta Kummeleita

– Olemme tehneet Kummeleita seitsemäntoista vuoden ajan. Teemme myös kaikenlaisia muita projekteja, jotka eivät ole välttämättä Kummeli-nimikkeen alla. Välillä on taukoja, mutta pidämme säännöllisesti yhteyttä toisiimme.

Elokuvienteosta ryhmällä on jo sen verran kokemusta, että jokainen tietää, kuinka niihin tulee suhtautua.

– Tätä elokuvaa oli helppoa lähteä tekemään, kun kaverit olivat tuttuja ja työskentelytavatkin jo hioutuneet aiemmin yhteen. Kun saimme rahoituksen kuntoon, kaikki tiesivät mitä tuleman pitää.

Ryhmän keskinäinen tuttuus auttaa keskittymään olennaisiin asioihin. Jokaisella on omat roolinsa ja kuvausvaiheessa ohjaaja on se, joka tekee lopulliset päätökset.

– Elokuvanteko on tarkkaan suunniteltua työtä, jossa on taloudelliset ja aikataululliset paineet niskassa. Ymmärrämme että jokaisella on oltava silloin oma työrauha. Jos kuvausvaiheessa on jotain sanottavaa, se tullaan sanomaan, mutta lopulta ohjaaja on se, joka sanoo viimeisen sanan. Meidän keskinäiset suhteet ovat kuitenkin jo niin tuttuja, että tiedämme oikeastaan jo elekielestä, mitä jokainen tarkoittaa.

Kummeli-ryhmän ulkopuoliset näyttelijät

– Mikko Kivinen ei ole meille uusi tuttavuus, sillä hän juonsi viimeisen Kummeli-sarjan ja hän on ollut mukana muissakin meidän jutuissa. Kummeli-elokuvissa hän ei ole kuitenkaan ollut eikä hän ole näytellyt elokuvissa juuri muutenkaan. Mikko on kuitenkin ammattimies ja hän ymmärtää meidän huumoria. Näytteleminen Kummeli-elokuvassa onkin enemmän luonnekysymys, sillä on oltava vähän Kummeli-henkinen ihminen, jos aikoo työskennellä siinä näin isossa roolissa.

Myös sivuosanäyttelijät ovat Kummeli-ryhmälle ennestään tuttuja ihmisiä.

– Oiva Lohtander ja Mari Turunen ovat olleet elokuvissa aiemminkin mukana. Sen sijaan vähän pienemmässä roolissa ollut Auvo Vihro on mukana ensimmäistä kertaa. Uudet nimet ovat kuitenkin tavalla tai toisella ennestään tuttuja.

Kuvausvaihe käynnistyi alkusyksystä 2007. Kuvaukset tehtiin pääosin Helsingissä Hernesaaren studiolla ja ulkokuvaukset Helsingin ympäristössä. Yksi mutka tehtiin kuitenkin myös Kilimandjaro-vuorelle Afrikkaan.

– Se oli hektinen vaihe, kun aloitimme kuvaukset viime vuoden elokuussa. Painoimme pitkiä päiviä viiden viikon ajan. Sen jälkeen teimme vielä muutamia kuvauspäiviä, jolloin kuvauspäiviä tuli kaikkiaan kolmisenkymmentä.

– Kuvausvaihe sujui pääosin Helsingissä Hernesaaren studiolla, minkä lisäksi teimme yhden loikan Afrikkaan Kilimandjarolle.

Komedia taiteenlajina

– Komedia on taiteenlaji siinä missä muutkin. Siinä mielessä se on kuitenkin hankalaa, että farssin tai komedian pitäisi aina naurattaa. Me taas ajattelemme, että Kummeli on mielenlaatu ja oma maailmansa. Jos Kummeli naurattaa, niin kyllä tämäkin naurattaa.

– Kummeli on persoonallinen ilmiö suomalaisessa viihdekulttuurissa ja persoonallisuuksiahan tarvitaan aina. Sen takia Kummeli onkin elänyt nämä vuodet. Muutoksia on tapahtunut ajan mittaan, mutta sama henki on säilynyt.