Heidi Kyrö antoi äänensä Mulanille

Turussa, elokuvateatteri Formian aulassa istuu pirteä ja viehättävä nuori nainen, Heidi Kyrö, joka antoi äänensä Walt Disneyn viimeisimmälle luomukselle, Mulanille. Ensi kertaa dubbaustyössä mukana olleelle Heidille kokemus on ollut mielenkiintoinen ja haastava, vaikka ääniroolin tekeminen onkin astetta vaikeampaa kuin elävän yleisön edessä koko keholla esiintyminen.

- Ääniroolissa ikään kuin tuplaantuu tämä näytteleminen. Elävän yleisön edessä nähdään liikkeet, eleet ja ilmeet, mutta tässä pelataan vain äänellä. Täytyy näytellä yli.

Ylinäytteleminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että ääniroolia tehdessä heiluttelee esimerkiksi käsiään saadakseen ääneen eloa. Kysymys on enemmänkin tunnelman luomisesta.

- Ylinäytteleminen tarkoittaa sitä, että kun täytyy olla iloinen, niin on NIIN iloinen, että naamaa kiristää ja vääntää, kun on saanut repliikkinsä sanottua.

Suomenkielisessä toteutuksessa lähdetään siitä liikkeelle, että se käy mahdollisimman yksiin alkuperäisversion kanssa. Toisaalta repliikkejä ei voida suoraan kääntää, vaan niiden täytyy sopia ymmärrettävästi tarinaan ja toimia suomenkielisinä.

- Tottakai, siitä pyritään tekemään samanlainen niin suomalaisille kuin amerikkalaisillekin, mutta niin, että se on suomalaisten suuhun ja korvaan sopivaa.

Heidin omasta mielestään Mulan kuulostaa aika samanlaiselta kuin alkuperäinenkin: tyttömäiseltä ja raikkaalta.

- Vaikka täytyy puhua pojankin äänellä.

Heidi ja Tom yhteensoppii

Vaikka Walt Disneyltä tulevatkin tarkat ohjeet miten dubbaustyö tulee tehdä, niin sujuvan toteutuksen kunnia lepää kotimaisten ammattilaisten harteilla. Walt Disneyn animaatioiden suomenkielisestä toteutuksesta jo vuosia vastannut Pekka Lehtosaari saa Heidiltä rajattomat kehut.

- On tosi ihanaa saada tehdä työtä niin täysverisen ammattilaisen kanssa ja vielä huomata, että meillä synkkaakin tosi hyvin jutut yhteen. Pekkahan on hirveen tarkka mies ja hauska myös, ja minä olen myös tosi tarkka, niin välillä meinasi kääntyy nämä roolit, että halusin ottaa jonkin jutun uusiksi, mutta Pekka toppuutteli että ei: "Hyvin se meni - kyllä minä tiedän mitä minä teen."

Mulan - (c) 1998 Walt Disney Pictures

Vaikka ääniroolin tekeminen onkin yksinäistä puurtamista, niin Heidin Mulanin ja Tom Pöystin Mushu-lohikäärmeen kemia pelaa valkokankaalla korvia hivelevän hienosti.

- Joo-o, yllättävän hyvin. Sitä on naurettu jälkikäteen, vaikka oltiin eri aikaan studiossa. Kun mä olin tehnyt oman osuuteni, niin Tom tuli studioon ja vasta silloin päästiin moikkaamaan, vaihtamaan kuulumisia ja ajatuksia elokuvasta. Ja oli hämmästyttävää huomata kuinka hyvin äänet toimivat kankaalla, mutta toisaalta pitää muistaa, että meillä oli sama ohjaaja ja hän tiesi, mitä minä olin tehnyt ja tiesi, mitä Tomin tulee tehdä.

Näytteleminen on ihanaa

Heidi tunnusti nähneensä vähän Disneyn piirroselokuvia, mutta arvostaa Mulania elokuvana ja pitää sitä äärettömän hienosti toteutettuna ja eheänä kokonaisuutena, johon uppoutuu ja välillä jopa unohtaa katsovansa piirroselokuvaa.

Heidille Mulan oli ensimmäinen äänirooli, mutta tuskin viimeinen. Häntä on pyydetty dubbaamaan erästä lasten sarjaa, muttei kiireiltään ehtinyt kuin laulamaan tunnussävelen, ja laulaa hän osaakin. Heidin kaunista ja heleää ääntä saa Mulanissa nauttia useampaankin otteeseen. Kyse ei ole pelkästään laulamisesta vaan myös näyttelemisestä.

- Yhdessäkin laulussa piti oikein näytellä. Kasvaa laulussa tahti tahdilta pikku tytöstä aikuiseksi nuoreksi naiseksi. Sillä tavalla näytteleminen korostui niissä lauluissa. Ja sitten tässä Heijastus-laulussa - se oli jännä - koska yleensä on tottunut laulamaan suupielet korvissa, se on täysin luontaista mulle, mutta tässä täyty oikeen ajatella, että suupielet on siellä alhaalla vähän niin kuin murjotusmeiningillä. Se oli uutta ja ehkä hieman vaikeetakin.

Heidille koko Mulan-produktio on ollut rikastuttava kokemus. Jo siinä mukana oleminen on ollut opettavaa niin näyttelemisen kuin äänenkäytönkin kannalta. Työskenteleminen ammattilaisten kanssa tasavertaisena on ollut Heidille kannustavaa.