Pohjoismaista elokuvaa

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali. Helsingissä festivaali järjestetään 9.–11. marraskuuta Kino Andorrassa.

Vinokino tarjoaa jälleen monipuolisen valikoiman pitkiä ja lyhyitä HLBTIQ-aiheisia fiktio- ja dokumenttielokuvia. Tänä vuonna esiin nousee vahvasti pohjoismainen osaaminen. Noin kolmasosa ohjelmistosta on pohjoismaista alkuperää. Kaikki viisi pohjoismaata on edustettuna joko lyhyen tai pitkän elokuvan muodossa. Tarjolla on sympaattinen norjalainen draamakomedia Going West, tunnelmallinen islantilainen kauhudraama Rift sekä huonoa makua edustava ruotsalainen splatter-komedia Housewife Alien vs. Gay Zombie. Myös yksi festivaalin kolmesta lyhytelokuvanäytöksestä on omistettu pohjoismaiselle elokuvalle.

Pohjoismaiden vastapainona on laadukas kattaus elokuvia eri puolilta maailmaa. Mukana on niin komediaa kuin draamaa. Huumoripuolta edustavat amerikkalaiset komediat Wild Nights With Emily ja Ideal Home. Edellinen on Molly Shannonin tähdittämä hullunkurinen komedia runoilija Emily Dickinsonin elämästä. Jälkimmäinen on lämminhenkinen komedia, jossa Steve Coogan ja Paul Rudd näyttelevät pariskuntaa, jonka elämä kääntyy ylösalaisin, kun he joutuvat yllättäen huolehtimaan 10-vuotiaasta pojasta.

Vakavampaa puolta edustavat muun muassa koskettava brittidraama Just Charlie, joka on transteinin ja hänen perheensä kasvutarina sekä brasilialainen draama Hard Paint, joka voitti parhaalle HLBTIQ-aiheiselle elokuvalle jaettavan Teddy-palkinnon Berliinin elokuvajuhlilla alkuvuodesta. Vinokinon ohjelmistoon kuuluu myös toinen brasilialainen elokuva, joka sai Teddy-palkinnon tänä vuonna. Bixa Travesty valittiin parhaaksi queer-dokumentiksi. Huomionarvoinen on myös World Shorts -lyhytelokuvakooste, joka sisältää sateenkaarevia tarinoita kuudesta eri maanosasta.

Lauantai-illalla Vinokino huipentuu perinteiseen tapaan festariklubiin, joka järjestetään jälleen yhteistyössä Peijakas!-queerklubin kanssa. Luvassa on hyvää musiikkia ja Danceoke.

Lisätietoja festivaalista ja ohjelmistosta: www.vinokino.fi