Toisin katsoen – jo 21. kerran

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöteemaisiin elokuviin keskittyvä Vinokino-festivaali täyttää taas valkokankaat neljällä paikkakunnalla marraskuussa. Luvassa on 10 pitkää elokuvaa ja kolme lyhytelokuvakoostetta. Turussa ja Helsingissä ohjelmisto nähdään kokonaisuudessaan, Tampereella ja Jyväskylässä nähdään valikoituja poimintoja.

Aynehaye RooberooLuvassa on monipuolinen kattaus tuoreita elokuvia ympäri maailmaa. Nähtäville saadaan esimerkiksi Aynehaye Rooberoo (Facing Mirrors, 2011), joka on nykypäivän Iraniin sijoittuva epätodennäköisen ystävyyden kuvaus. Se on ensimmäinen iranilainen elokuva, jossa on transsukupuolinen päähenkilö. Serbialainen Parada (The Parade, 2011) kertoo muutostilasta sodanjälkeisessä yhteiskunnassa ja balkanilaisesta homofobiasta.

Astetta kevyempää katsottavaa tarjoaa esimerkiksi musikaalikohtauksia sisältävä romattinen komedia Jamie and Jessie Are Not Together (2011) tai herkullisen satiiriselta vaikuttava suomalainen elokuva Uusi mantere (2012), joka on mockumentary-tyyliin tehty kuvaus homoseksuaalien eheyttämiseksi kehitetystä hoitomallista ja ihmisistä, jotka ovat hoidon läpikäyneet.

Ohjelmistossa on myös pitkiä dokumenttielokuvia. (A)sexual (2011) valottaa harvemmin käsiteltyä seksuaali-identiteettiä eli aseksuaalisuutta. Sagat (2011) luo katsauksen myyttisen homopornotähden, ranskalaisen François Sagat'n elämään ja uraan.

Lyhytelokuvakoosteet tuovat nähtäväksi joukon kiinnostavia lyhäreitä. Naissarjassa päästään näkemään esimerkiksi parisuhdearkea, kolmiodraamaa ja kokeellista dokumenttikerrontaa. Miessarjassa pohditaan ainakin sitoutumista, yhteisöllisyyttä ja salaisuuksia. Kolmantena lyhytelokuvasarjana nähdään pohjoismaisen elokuvan katsaus, jossa nähdään elokuvia Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Tästä sarjasta voisi nostaa erityisesti esiin Erkki Jakobssonin elokuvan Dark End of the Rainbow (2012), joka kuulostaa varsin eeppiseltä: esittelyn mukaan se on "kauhuelokuva lesboparista postapokalyptisessä zombie-maailmassa".

Festivaalinäytösten lisäksi luvassa on myös oheisohjelmaa. Kaikilla festivaalipaikkakunnilla järjestetään bileitä, lisäksi Turussa ohjelmassa on esimerkiksi festivaalijulistenäyttely B-galleriassa ja Kirjakahvilassa Qlub goes Vinokino-iltamat, joissa ohjelmassa muun muassa leffatietovisa.

Vinokino 2012:
Turku 2.–4.11.
Jyväskylä 2.–3.11.
Helsinki 9.–11.11.
Tampere 23.–25.11.

Ohjelmisto ja aikataulut kokonaisuudessaan osoitteessa www.vinokino.fi.