Genrehelmiä ja klassikkoja

Kultti- ja genreleffoja käsittelevän Night Visionsin 15-vuotisjuhlallisuudet käynnistyivät jo keväällä Back to Basics -festareiden myötä, ja nyt syksyllä juhlavuosi jatkuu kovalla kattauksella jo ennen itse Halloween-juhlallisuuksien alkua.

Pink FlamingosTiistaina loppuunmyydyssä Bio Rexissä oli John Watersin stand up -keikka, jota kuulemma oltiin järkätty kulissien takana jo kolme vuotta. Roskaelokuvien mestari Waters esitti This Filthy World: Filthier and More Horrible -settinsä, mikä käytännössä koostui miehen pitkän uran kertauksesta anekdoottien ja kierojen mielikuvitusleikkien muodossa. Herrasmiehen vaikutelman itsestään antanut Waters onnistui sekä naurattamaan että sokeeraamaan yleisöä. Festareilla nähdään Watersin tuotannosta Pink Flamingos ja Desperate Living. Lisäksi Waters näyttelee sivuosaa Richar Bates Jr.:n Excisionissa.

Huomenna lauantaina on vuorossa Paul Verhoeven ja Robocop Director’s Cut, jälleen kerran Bio Rexissä. Verhoeven on Helsingin kirjamessuilla markkinoimassa kirjaansa Jeesuksesta, ja ajankohta oli onnekas festareiden kannalta. Robocopin levityshistoria Suomessa on masentava. Ennen teatterikierrosta elokuva aluksi kiellettiin ja lopulta hyväksyttiin leikattuna. Videolain tultua voimaan elokuvaa pätkittiinkin sitten urakalla K16-ikärajaa varten. Pahimmillaan elokuvasta oli leikattuna yli 10 minuuttia. On oikeus ja kohtuus, että tämäkin klassikko nähdään Suomessa valkokankaalla leikkaamattomana.

Dredd 3DVarsinaiset festarit kestävät keskiviikosta sunnuntaiaamuun. Avajaiselokuvana on Pete Travisin Dredd 3D, jonka pitäisi vihdoin olla kunnollinen filmatisointi 2000AD:n julkaisemasta Judge Dredd -sarjakuvasta. Sylvester Stallonen vuoden 1995 Judge Dredd -leffanhan kaikki ovat jo onnellisesti unohtaneet. Jostain syystä elokuva ei tule ainakaan kattavalle teatterikierrokselle Suomessa.

Uusien elokuvien lisäksi tänä vuonna esitetään ehkä poikkeuksellisen mielenkiintoista klassikkotavaraa. Joe Danten ihmissusiklassikko Ulvonnan ja Robert Houstonin hilpeän Shogun Assassinin lisäksi näytetään USA-versio Hohdosta sekä upouusi Cabal Cut Clive Barkerin Night Breedistä.

Kubrick itse leikkasi Yhdysvaltojen ensi-illan jälkeen Hohdosta 24 minuuttia Euroopan levitystä varten ja piti itsekin lyhyempää versiota parempana. Pitempi versio on ollut saatavissa Eurooppaankin ainakin aluekoodittomana bluray-levynä, mutta teatterilevityksessä elokuva on ollut eri Euroopan maissa vasta tänä syksynä. Useimmille Hohto lienee umpituttu elokuva, ja pitempi versio antaa uuden näkökulman siihen.

ShiningPidemmässä versiossa on monta kohtausta Outlook-hotellin ulkopuolella ja niiden poistamisen ymmärtää helposti. Eurooppa-versiossa hotelli tuntuu paljon suljetummalta ympäristöltä. Toisaalta poistetut kohtaukset antavat lisätietoa etenkin Dannyn hahmosta. Lisäksi pitempi versio antaa paljon isomman painotuksen Jackin alkoholismille. Hohtoon liittyy myös dokumentti Room 237, mikä antaa suunvuoron viidelle fanaattiselle Hohto-ekspertille.

Kauhuguru Clive Barkerin Nightbreedin (Suomessa myös Yön kansa) Cabal Cutia ei sen sijaan ole vielä montaa kertaa nähty. Alunperin vuonna 1990 ilmestynyt elokuva floppasi ja Barker itsekään ei ollut tyytyväinen lopputulokseen. Hirviöitä ja omaa kiehtovaa mytologiaansa täynnä oleva elokuva oli tosin 12-vuotiaalle itselleni täydellisen kiehtovaa katsottavaa. Cabal Cut on elokuvaluennoitsija Russell Cherringtonin koostama ja yli 40 minuuttia teatteriversiota pitempi. Cherrington itse on festareilla vieraana. Cabal Cutin julkaisu dvd:llä on vielä epävarmaa, joten tätä mahdollisuutta ei kannata jättää väliin.

Oma kategoriansa festareilla on espanjalaiselle elokuvalle. Uusista elokuvista mielenkiintoisin on Jaume Balagueron piinaava trilleri Sleep Tight. Balaguero on aiemmin ohjannut muun muassa Nimettömän sekä [Rec]-sarjan kaksi ensimmäistä elokuvaa yhdessä Paco Plazan kanssa. Festareilla nähdään myös Plazan yksin ohjaama [REC]³ Génesis. Ajallisesti elokuva sijoittuu ensimmäisen elokuvan alkuun ja tyylillisesti eri universumiin found footage -periaatteella pimeässä ja suljetussa kerrostalossa kuvatut edeltäjät olivat ahdistavia. Kolmososassa moottorisaha laulaa ja käsivarakamerasta luovutaan pian alun jälkeen. Ei elokuva huono ole, kunhan ei odota samaa kuin aikaisemmilta osilta. Kauhukomedia Game of Werewolvesin ohjannut Juan Martìnez Moreno on festareilla vieraana. Espanjalaiseen tyyliin Game of Werewolves vetää aihepiirinsä riemukkaasti överiksi, mutta on samalla myös perinnetietoinen elokuva.

ThalePohjoismaisen kauhuelokuvan saralta esitetään norjalainen Thale sekä ruotsalainen Wither. Joukosta puuttuu vain kehuttu ruotsalainen Marianne (2011), joka myös ottaa lähtökohdakseen maan vanhan mytologian. Kummatkin ovat näkemisen arvoisia, vaikka Witherissä yhtymäkohdat maan mytologiaperinteeseen ovat vähän päälleliimattuja. Evil Dead -vaikutteet ovat vahvoja ja gore runsasta vaikka käsikirjoitus välillä tökkiikin. Thale sen sijaan on seesteisempi ja runollisempi elokuva kahdesta rikospaikkasiivoojasta, jotka sattumalta törmäävät fantastiseen metsän olentoon. Thalessa on monia puutteita, mutta se on silti kiehtova, omaperäinen ja koukuttava elokuva. Vieraana festareilla on pääosaa näyttelevä Silja Reinåmo.

Ehkäpä lähivuosina festarit saavat esitettäväkseen vastaavan Suomessa tehdyn genre-elokuvan? Nyt Suomea edustaa Pekka Hyytiäisen harvoin nähty MP – Minä pelkään (1982). Muutama vuosi sitten myös Suomalaisen elokuvan festivaaleilla pyörinyt elokuva kertoo syrjäiselle mökille eristäytyneen perheen väkivallan pelosta. Elokuvan esittelee pääosaa näyttelevä Pekka Valkeejärvi.

Night Visions 31.10. –4.11. Festareilla myös paljon muuta: www.nightvisions.info.