Jo 20 vuotta toisin katsoen

Vinokino, Suomen ainoa queer-elokuvaan keskittyvä festivaali täyttää kaksikymmentä vuotta. Pyöreiden vuosien kunniaksi sekä Turun että Helsingin festivaalit laajenevat nelipäiväisiksi. Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä tarjolla on suppeammat, joskin monipuoliset elokuvakatsaukset. Vinokinon ohjelmisto käsittää lyhyitä ja pitkiä, niin fiktiivisiä kuin dokumentaarisia elokuvia, joissa keskeistä on rajattujen seksuaali- ja sukupuoli-identiteettien kyseenalaistaminen.

Gun Hill RoadSyksyn festivaaliohjelmistossa nähdään useita kansainvälisillä festivaaleilla noteerattuja elokuvia. Köyhän ja konservatiivisen latinalaisen Amerikan lähiöihin sijoittuva Gun Hill Road (USA, 2011) keskittyy seksuaalisuuttaan etsivän teini-ikäisen Michaelin ja hänen vankilasta palaavan, maskuliinisuuden varsin perinteisesti käsittävän isänsä suhteeseen. Rashaad Ernesto Greenin vakuuttava debyytti palkittiin Sundance-festivaalilla. Muutoksessa olevaa seksuaali-identiteettiä tarkastelee myös Romeos (Saksa, 2011), jonka päähenkilö, 20-vuotias Lukas, käy parhaillaan läpi hormonihoitoja muuttuakseen naisesta mieheksi. Elokuva käsittelee todentuntuisesti siirtymäprosessissa olevien ihmisten pulmia.

Strapped (USA, 2010) esittelee homomiesstereotypioita parhaimmillaan tarkkanäköisesti, kun nuori, kaunis prostituoitu Adam kiertää kerrostalon eri asunnoissa ja on kullekin asiakkaalleen juuri se, joka asiakas toivoo hänen olevan. Weekendin (UK, 2011) vahvat kuvat ja tunnelmat kattavat yhden viikonlopun, jonka aikana kaksi miestä kohtaavat, panevat, puhuvat ja pääsevät häkellyttävän lähelle toisiaan. Elokuva voitti yleisöpalkinnon muun muassa Toronton Inside Out -festivaalilla, joka on yksi tärkeimmistä homoelokuvafestivaaleista.

Word Is OutJuhlavuoden ohjelmiston erityisfokuksessa ovat sukupolvet ja niiden tarinat, mikä näkyy erityisesti festivaalin dokumenttitarjonnassa. Merkittävä We Were Here (USA 2011) piirtää kuvaa San Franciscon homoyhteisöstä 1980-luvun alussa ja on ensimmäinen aids-epidemiaa yhteisön näkökulmasta käsittelevä dokumentti. Word Is Out (USA 1977) koostuu haastatteluista, joissa 26 seksuaalivähemmistöjen edustajaa kertoo, millaista on elää ja rakastaa normien ulkopuolella. Elokuvan toteuttanutta Mariposa-kollektiivia (mm. Rob Epstein) voi pitää homoelokuvan pioneerina; Word Is Out syntyi aikana, jolloin valkokankailla tuskin nähtiin seksuaalivähemmistöjen edustajia. Niinikään Hello, My Name is Lesbian (Tanska, 2009) muistuttaa yhteisöjen syntyvän aina yksilöistä. Vaivatta ajassa ja paikassa liikkuva dokumentti koostuu lukuisista haastatteluista, joissa esiintyvien yksilöiden ja ryhmien yhteinen nimittäjä on lesbous.

Vinokinon kahdenkymmenen vuoden kunnioitettava ikä on myös hyvä syy pistää jalalla koreasti. Leading Ladies (USA, 2010) on herkullinen yhdistelmä musikaalia, paikoin teatraaliseksi yltyvää draamaa ja klassista coming out -elokuvaa. Israelin Gleeksikin tituleeratussa Mary Loussa (Israel, 2010) sokeroitu pop-eskapismi ja emotionaalinen sisältö sekoittuvat show’ksi, jota ei kuitenkaan kannattele glitter vaan omaperäinen tarina. Feminististä lavaenergiaa pursuaa odotettu kulttifeministibändi Le Tigre -dokumentti Who Took the Bomp?, joka käy läpi yhtyeen ja sen jäsenten historiaa aina Riot Grrl -liikkeen alkuajoista lähtien.

Lyhytelokuvakoosteissa käydään sokkotreffeillä, tehdään aloitteita ja pohditaan muun muassa. sateenkaarivanhemmuutta ja adoptiota.

Vinokino 2011:
Turku 29.9.–2.10.
Helsinki 6.–9.10.
Tampere 12.–14.10.
Oulu 20.–23.10.
Jyväskylä 4.–5.11.

Ohjelmisto kokonaisuudessaan löytyy festivaalin www-sivuilta osoitteesta vinokino.fi/fi/.