Vinokinossa kokeillaan ja koetellaan rajoja

Lesbo- ja homoelokuvia esittävä festivaali Vinokino järjestetään loka-marraskuun vaihteessa viidessä eri kaupungissa. Tämän vuoden ohjelmistossa on sekä erilaisia alakulttuureja tarkastelevia dokumenttielokuvia, kulttuurirajoja kokeilevia fiktioita kuin rakenteellisesti kokeilevia lyhytelokuviakin.

Pitkän linjan dokumentaristin ja toimittajan Markku Heikkisen laajan tutkimustyön tuloksena syntynyt All Boys – Poikien bisnes on avartava katsaus Itä-Euroopan homopornoteollisuuteen. Dokumenttielokuvassa sekä alan tuottajat, esiintyjät kuin kuluttajatkin saavat äänensä kuuluviin. Ohjaaja Markku Heikkinen on paikalla elokuvansa esityksissä festivaalikaupungeissa.

Festivaalin muissa pitkissä elokuvissa pohditaan rajojen ylittämistä, rakentumista ja keinotekoisuutta. Taiwanilainen Miao Miao on kaunis kertomus vaihto-oppilaasta, joka tutustuu uudessa ympäristössä paitsi uuteen kulttuuriin, myös itseensä. Komedia I Can’t Think Straight kertoo miten käy, kun jordanialainen nainen rakastuu häidensä alla brittiläis-intialaiseen naiseen. Elokuvassa The Lost Coast opiskelijatoverukset kohtaavat illanvietossa, joka vie heidät San Franciscon yöhön.

Pitkien elokuvien lisäksi Vinokino esittelee yhdessä Tribadien yöt ja päivät -festivaalin kanssa kotimaisen kokeellisen elokuvan helmiä erillisessä lyhytelokuvakoosteessa. Lyhytelokuvissa paitsi käsitellään seksuaalisuutta ja sukupuolta valtavirtaelokuvasta poikkeavin keinoin, myös vedetään lakanoita, matkustetaan autolla ja kasvetaan aikuiseksi.

Vinokino-festivaali 2009:

Turku 23.–25.10.
Tampere 27.–29.10.
Helsinki 30.10.–1.11.
Oulu 4.–8.11.
Jyväskylä 6.–7.11.

Lisätietoja: www.vinokino.fi

Lue myös