Viistoja filmejä

Homo- ja lesboelokuvafestivaali Vinokino järjestetään tänä vuonna Turussa 11.–14.11. ja Helsingissä 18.–21.11.2004. Vinokino on Suomen ainoa pelkästään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin keskittyvä elokuvafestivaali. Se järjestetään tänä vuonna jo kolmannentoista kerran. Elokuvien lisäksi festivaaliin liittyy kaksi seminaaria, jotka käsittelevät homoseksuaalisuutta mediassa. Molemmilla paikkakunnilla järjestetään myös aiheeseen liittyviä bileitä.

Allmost ThereTämän vuoden ohjelmisto painottuu erityisesti laadukkaisiin ja ajankohtaisiin lyhytelokuviin sekä dokumentteihin. Seksuaalivähemmistöjen elämää katsotaan monesta suunnasta: dokumentissa The Cookie Project (USA, 2003) näytetään afroamerikkalaisen miehen matka sukupuolenkorjausleikkauksen kautta naiseksi ja The Secret Club (Norja, 2003) kuvaa millaista oli perustaa lesbo- ja homoyhdistys 1950-luvun Norjassa. Poliittisesti ajankohtaisia ovat Paternal Instinct (USA, 2003), joka kertoo lapsia haluavasta miespariskunnasta, sekä Israelin levottomuuksia pakenevasta lesboparista kertova Almost There(Kreikka, 2003).

Keskeisenä teemana on myös animaatio, jota esitetään omana koosteenaan nimellä Animated Gays. Vinokino ja Animatricks-animaatiofestivaali ovat tuoneet yhteistyössä Suomeen vuosina 1994–2004 tehtyjä gay-animaatioita. Lisäksi ohjelmistossa on Suomi-kooste, jossa esitetään uusimpia kotimaisia lyhytelokuvia ja dokumentteja. Minun Helsinkini (Suomi, 2004) kysyy millaista on nuoren homoseksuaalin elämä Helsingissä. Animaatio Falling (Suomi, 2004) esittelee pariskunnan muuttuvien painovoimalakien keskellä. Se on Petra Rossiin lopputyö Walesin yliopistosta. Ensi-iltansa Vinokinossa saa Eeva Rantinojan fiktioelokuva Piste (Suomi, 2004), jonka rakkaustarina sijoittuu naisrokkarien maailman.

Latter DaysPitkät elokuvat ovat eri maanosista ja aihepiireistä. Pääelokuvista mukaansatempaava komedia Goldfish Memory (Irlanti, 2003) ruotii rakkautta niin mies- kuin naisnäkökulmasta. Festivaalikoordinaattori Sari Miettisen mukaan kyseessä on eräänlainen "feel good" -elokuva, josta löytyy jokaiselle jotain. Kotimaassaan kohua herättänyt Latter Days (USA, 2003) on puolestaan kuvaus homoseksuaalisesta mormoninuorukaisesta, ja lyyrisen kaunis Incidental Journey (Taiwan, 2001) käsittelee menneisyydestä irrottautumisen avaamia mahdollisuuksia.

Turussa esityspaikka on Thalia (Hansakortteli), Helsingissä Andorra ja Orion. Lisätietoja festivaalista löytyy nettisivuilta osoitteesta www.vinokino.fi.