Kotimaista elokuvaa valkokankaille

Reilut sata vuotta on elokuvaa esitetty Suomessa, tehtykin lähes yhtä pitkä aika. Taivalta voi seurata Turussa Dominon ja Thalian valkokankailta 6.–9. huhtikuuta. Alun perin kertaluonteiseksi suunniteltu elokuvaopiskelijoiden ja aktiivisten harrastajien luoma Suomalaisen elokuvan festivaali on viidentoista vuoden aikana kehittänyt oman ilmeensä. Vapaaehtoisvoimin tarjotaan jälleen tietoa ja katsomiselämyksiä, kun vanhat ja uudemmatkin filmikelat kaivetaan esille.

Rakastunut rampaNäytöksissä ja oheisohjelmassa käydään lävitse mielenkiintoinen poikkileikkaus kotimaisen elokuvan historiasta sekä festivaalin kotikaupungin elokuvakulttuurista. Paikallista väriä tuodaan Turku-aiheisilla lyhytelokuvilla, Turun taideakatemian opiskelijatöillä ja Turussa kuvatuilla, osin paikallisin voimin tehdyillä elokuvilla Rakastunut rampa ja Yö meren rannalla.

Perinteensä mukaisesti festivaali esittelevät jälleen kotimaista tuotantoa elokuvantekijöiden ja näyttelijöiden voimin. Tänä vuonna tapahtumalla on kaksi keskeistä teemaa, ohjaaja Erkko Kivikosken tuotanto ja Vesa-Matti Loirin tähdittämät elokuvat. Vaikka pääteemat suuntaavat ohjelmistoa 1960–1980-luvuille, ei kulta-ajan elokuviakaan ole unohdettu.

Nuori luotsiErkki Karun mykkäelokuva Nuori luotsi (1928) on tällä kertaa vanhin tarjolla oleva filmi, jonka saaristolaiselämän tunnelmaa sävyttää muusikko Janne Kuusinen. Studiokautta puolestaan edustavat muun muassa monialaisen Valentin Vaalan Sillanpää filmatisointi Ihmiset suviyössä (1948) ja komedia Vuokrasulhanen (1945). Onpa ohjelmistoon saatu jopa suomalaisittain harvinaisen genren, lääkärielokuvan edustaja Suurin voitto, jonka on ohjannut romanttisista melodraamoistaan tunnettu Hanne Leminen.

Festivaalien kasvoina Loiri ja Kivikoski

Erkko KivikoskiKeskeinen elokuvahistoriallinen teema sijoittuu tänä vuonna kotimaiseen uuteen aaltoon. Studiokauden murros ja elokuvayleisön kato 1960-luvulla nostivat esille uusia elokuvantekijöitä, heidän joukossaan viime vuonna edesmennyt ohjaaja Erkko Kivikoski. Miehen tuotantoa kunnioitetaan perjantaina esittämällä hänen kuudesta pitkästä elokuvastaan neljä ja järjestämällä ohjaajan tuotantoa käsittelevä seminaari.

Laukaus tehtaallaElokuvissaan Kivikoski on yhdistänyt yhteiskunnallisuutta henkilöhahmojensa tunne-elämään ja arjen kokemuksiin. 1970-luvulla kuvattu Laukaus tehtaalla on ohjaajan ja kotimaisen poliittisen elokuvan perusteos, jossa kuvataan ihmisläheisesti yritysfuusion jälkeisten irtisanomisten seurauksia. Edelleen ajankohtaista elokuvaa saapuu festivaaleille esittelemään leikkaaja Juho Gartz, joka on osallistunut myös elokuvan käsikirjoittamiseen ja toiminut apulaisohjaajana.

Festivaalien vieraat ovatkin tarjonneet omakohtaisen näkökulman elokuvien tekemiseen ja kokemiseen. Tänä vuonna yleisölle esitellään kansan rakastama näyttelijä, muusikko ja koomikko Vesa-Matti Loiri. Vaikka mies tunnetaankin erityisesti televisio- ja elokuvakoomikkona, on hänen elokuvauraansa mahtunut myös vakavia rooleja. Moninaisuutta tuodaan festivaaleilla esille peräti seitsemän Loirin tulkitseman roolin ja lauantaisen keskustelutilaisuuden kautta.

PojatOhjelmistossa nähdään muun muassa hänen ensimmäinen elokuvaroolinsa Paavo Rintalan romaanin Pojat filmatisoinnissa. Mikko Niskasen ohjauksessa Loiri loi mieliin painuvan roolin Jakena, jonka elämään vaikutti talvisodan aikaisten saksalaisjoukkojen oleskelu Suomessa. Rooli varmisti tuolloin vasta 17-vuotiaan näyttelijänalun uravalinnan ja teatterikouluun pyrkimisen.

Uuno TurhapuroTämän valinnan takana seisoo koko kansa. Yhteistyö Spede Pasasen kanssa on luonut paitsi Nasse-sedän ja Jean-Pierre Kuselan niin myös Uuno Turhapuron. Verkkopaidassaan ja hurmurihymyssään Uuno taistelee parhaillaankin suurimman satusuomalaisen tittelistä. Festivaaleilla riemuisaa hahmoa muistetaan esittämällä ensimmäinen Turhapuroista sunnuntain ilmaisnäytöksessä. Tapahtuman kunniaksi Elisabeth-vaimona tunnettu näyttelijätär Marjatta Raitakin saapuu paikalle. Yhdessä Loiri ja Raita ovat saaneet esittää tunnettua pariskuntaa jo kolmen vuosikymmenen ajan parissa kymmenessä elokuvassa.

Festivaalin kotisivuilla [www.vselokuvakeskus.net/sef.html] voi tutustua täydelliseen ohjelmaan.