Suomalaisuutta, turkulaisuutta ja kuohuvia koskia

Suomalaisen elokuvan festivaali järjestetään nyt jo kolmannentoista kerran. Vuoden 2004 ohjelmisto ei ole erityisen runsas, mutta sitäkin tiiviimmin muutaman teeman ympärille rakennettu paketti. Elokuvahistoriallisesti festivaalilla esitettävät elokuvat levittäytyvät laajalle alueelle, aina 1930-luvulta 1970-luvulle. Joukossa on myös yksi kuluvalta vuodelta oleva ensi-ilta. Keskeisimmäksi teemaksi on tänä vuonna valikoitunut Risto Jarvan tuotanto, jota ohjaajan uraa läheltä seurannut Peter von Bagh saapuu esittelemään.

Jäniksen vuosiRisto Jarvalta nähdään kuusi pitkää elokuvaa ja muutama lyhytelokuva. Ohjelmistosta löytyy humoristinen kulttuuriälykkökuvaus Onnenpeli (1965), pienyrittäjäkuvaus Yhden miehen sota (1974) sekä tulevaisuudennäkymiä kartoittava vuoteen 2012 sijoittuva scifi-elokuva Ruusujen aika (1969). Lisäksi nähdään Jarvan viimeinen komediatrilogia kokonaisuudessaan. Antti Litja, joka esittää pääosaa trilogian elokuvissa Mies joka ei osannut sanoa ei (1975), Loma (1976) sekä Jäniksen vuosi (1977), saapuu myös festivaalin vieraaksi. Litja on paikalla lauantain ja sunnuntain näytöksissä. Mies joka ei osannut sanoa ei -elokuvan näytökseen saapuu lisäksi Kirsi Wallasvaara. Hänet nähdään myös Vain neljä kertaa -elokuvan (1968) näytöksessä, jossa on paikalla myös elokuvan toinen ohjaaja Aito Mäkinen.

Turun kaupungin 775-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi festivaalin sunnuntaina päättävään Jäniksen vuosi -elokuvan näytökseen on vapaa pääsy. Lauantai-illalla klo 18 esitetään lisäksi sarja Turku-aiheisia lyhytelokuvia. Elokuvat on saatu Suomen elokuva-arkiston kokoelmista ja ne esitetään videoprojisointina. Turku-teemaa käsitellään myös lauantaina järjestettävässä ensi-iltaesityksessä. Marja ja Antti Pietikäisen turkulaiseen lähiöön sijoittuva vajaan tunnin mittainen elokuva Kollikallion skidit (2004) on osa lastenelokuvavuoden tuotantoa. Kaikki tekijät ovat paikalla klo 14 alkavassa näytöksessä.

Koskenlaskijan morsianTorstaina klo 18.45 esitettävä Isän vanha ja uusi (1955) on sekin erikoisnäytös. Näytöksellä juhlistetaan ohjaaja Matti Kassilan 80-vuotista elämänuraa. Muita kiinnostavia tärppejä ovat esimerkiksi festivaalin torstaina klo 17 avaava Valentin Vaalan Koskenlaskijan morsian (1937) sekä myöhemmin samana iltana klo 20.45 esitettävä Teuvo Tulion Levoton veri (1946). Molemmissa teoksissa tunteet ovat keskeisessä osassa. Ensimmäinen edustaa vakavampaa draamaelokuvaa, jonka keskiössä on rakkaustarina kaikkine kiemuroineen. Pääparina nähdään Vaalan luottonäyttelijät Tauno Palo ja Ansa Ikonen. Elokuvaa on kiitelty erityisesti sen ulkokuvien linjakkaasta ilmaisusta. Tulisempaa otetta edustava Levoton veri muistetaan varmasti parhaiten pääosaa esittävän Regina Linnanheimon ansiosta. Elokuva kirjoitettiin Linnanheimoa varten ja se myös näkyy. Hänen kasvonsa ja ilmeensä ovat psykologisen trillerin kantava voima.

Suomalaisen elokuvan festivaalin järjestää Varsinais-Suomen elokuvakeskus yhteistyössä Suomen elokuva-arkiston ja Yleisradion TV-arkiston kanssa. Festivaalin näytökset järjestetään entisessä elokuvateatteri Dominossa (Humalistonkatu 7). Tarkempia tietoja festivaalin ohjelmistosta ja esitettävistä elokuvista löytää Varsinais-Suomen elokuvakeskuksen www-sivuilta: www.vselokuvakeskus.net/sef.html