Napapiirin tuolla puolen

Sodankylän elokuvajuhlat on yksi maailman pohjoisimmista ja taatusti tunnelmallisimmista elokuvafestivaaleista. Tänä vuonna Lapin yöttömässä yössä juhlitaan elokuvaa jo 23. kerran. Nimekkäiden vieraiden lisäksi kotoisan intiimi tunnelma ja tietysti yötä päivää pyörivät elokuvat houkuttelevat Kitisenjoen rantamaisemiin jälleen tuhansia elokuvahulluja eri puolilta maailmaa.

Vanhoja mestareita läheltä ja kaukaa

Tämänvuotisen Sodankylän elokuvafestivaalin nimekkäimmät päävieraat ovat tšekkiläissyntyinen elokuvantekijä Milos Forman ja kotimaisen elokuvan ja television rakastettu satusetä Lasse Pöysti.

Milos FormanAmerikkalaistunut tšekkiläisohjaaja Milos Forman on yksi harvoista elossa olevista elokuvantekijöistä, jotka ovat voittaneet kaksi kertaa parhaan ohjaajan Oscarin (Yksi lensi yli käenpesän ja Amadeus). Ken Keseyn samannimiseen romaaniin perustuva Yksi lensi yli käenpesän on Suomessakin yksi kaikkien aikojen katsotuimmista teatterilevityksen saaneista elokuvista.

Prahan elokuvakoulussa ohjausta opiskellut Forman menetti molemmat vanhempansa natsien keskitysleirillä, mutta aloitti tästä huolimatta elokuvauransa varsin omaperäisillä komedioilla (Musta Pekka, Vaaleaverikön rakkaus ja Palaa, palaa!). Elokuvan Yksi lensi yli käenpesän ohella Forman on kuitenkin parhaiten tunnettu hankalien ihmisten elämäntarinoiden kertojana: Mozartin (Amadeus, 1984) lisäksi hän on tehnyt elokuvat Larry Flyntista (Larry Flynt – minulla on oikeus, 1996) ja Andy Kaufmanista (Man on The Moon, 1999). Formanin viimeisin elokuva kertoo taidemaalari Francis Goyasta (Goyan aaveet, 2006).

Lasse Pöysti on ollut yksi Suomen tunnetuimmista näyttelijöistä jo vuosikymmenten ajan. Pöystin tunnetuin elokuvarooli lienee Suomisen Olli, jota Pöysti esitti ensimmäisen kerran jo vuonna 1941. Vähemmän tunnettuja ovat Pöystin ohjaustyöt, mutta sellaisiakin hänen pitkän uransa varrelta löytyy. Sodankylässä Pöystin ohjaamista elokuvista nähdään pohjoisiin maisemiin sijoittuva Salakuljettajan laulu vuodelta 1952.

Thomas (Pöysti)Vahvana luonnenäyttelijänä tunnettu Lasse Pöysti tähdittää Sodankylässä ensi-iltansa saavaa Miika Soinin esikoispitkää ohjaustyötä Thomas (2008). Lisäksi festivaalilla nähdään Pöystin tähdittämät elokuvat Suomisen Olli rakastuu (1944), Klaani – tarina Sammakoitten suvusta (1984) ja Ihmiselon ihanuus ja kurjuus (1988).

Konchalovsky ja Cassel

Andrei Konchalovsky on tunnetun venäläisen taiteilijasuvun jäsen ja elokuvantekijä, joka on työskennellyt esimerkiksi Andrei Tarkovskin kanssa. Legendaarisen Mihail Rommin johdolla opiskellut, Yhdysvalloissakin uraa tehnyt mies saapuu Sodankylään yhdessä näyttelijävaimonsa Julia Vysotskajan kanssa.

Seymour Cassel Seymour Cassel on amerikkalainen veteraaninäyttelijä. Hän oli ystävänsä ja yhteistyökumppaninsa, John Cassavetesin, luottonäyttelijä, mutta osallistui yhteistyöprojekteissa myös elokuvien kuvaamiseen, valaisemiseen ja muihin teknisiin tehtäviin. Cassavetesin kuoleman jälkeen Cassel on esiintynyt useissa amerikkalaisissa indie-elokuvissa, esimerkiksi Steve Buscemin ja Wes Andersonin ohjauksessa.

Punkkia ja mykkää

Sodankylän elokuvajuhlien kohokohtiin kuuluvat elävän musiikin säestyksellä esitetyt mykkäelokuvat. Kitisenrannan koulun pihaan pystytetyn teltan hämärissä mykkäelokuvista nautitaan tänäkin vuonna Cleaning Womenin johdolla. Teltan lisäksi "siivoojanaiset" viihdyttävät elokuvakansaa festivaaliklubilla, jossa esiintyy myös Jouko Aaltosen Punk! Tauti joka ei tapa -dokumentin päähenkilö, Pelle Miljoona.

Lisätietoa ehkä maailman hienoimmasta elokuvafestivaalista löytyy osoitteesta www.msfilmfestival.fi.