SODANKYLÄN FESTIVAALILLA JUHLAVUOSI

Viidestoista kerta sanoo jo ties monettako kertaa toden. Pelkkiä täkäläisiä elokuvafestivaaleja kolunnutkin voi täysin epäilemättä pitää Sodankylän tapahtumaa yhtenä maailman eksoottisimmista elokuvafestivaaleista, aivan kuten muutamat ulkomaalaiset lehtitoimittajat ovat viiden auringon- ja elokuvantäyteisen päivän tunnelman ilmaisseet. Mistäpä muualta kuin Sodankylästä voi löytää Samuel Fullerin kadun...

Pari vuotta sitten edesmennyt Fuller oli yksi Sodankylän ensimmäisen vuosikerran päävieraista vuonna 1986. Tänä vuonna päävieraat ovat jälleen erityisen kiinnostavia nimiä. Peter von Baghin johtamissa aamukeskusteluissa Kitisenrannan koululla kuullaan mm. se, minkä elokuvan valitsisivat mukaansa autiolle saarelle tällaiset tyypit kuin Bob Rafelson, Paolo ja Vittorio Taviani, Claire Denis ja Abbas Kiarostami.

Päävieraat kolmesta maanosasta

Midnight Sun Film Festival: Paolo and Vittorio TavianiItalialaiset Taviani-veljekset kuuluvat niihin 1990-luvulla vähän unholaan jääneisiin vanhoihin "mestariohjaajiin", joiden tuotantoa saa nykyisin hakemalla hakea sekä televisiosta että valkokankaalta. Tavianien elokuvat kertovat yleensä ihanteidensa pettäjistä kytköksissä historiallisiin tapahtumasarjoihin. Itse en ole kaksikon elokuvista nähnyt kuin Niityn (Il Prato, 1979), jossa poliittisten ja unensekavien ainesosien yhdistelmä sai aikaan väkevästi mieleenpainuvan lopputuloksen. Festivaaleilla nähdään ainakin Petturi, Isäni, herrani ja yhtenä 1980-luvun parhaista pidetty Tähtikirkas yö.

Bob Rafelsonin elokuvat muistetaan usein Jack Nicholsonin lujista roolisuorituksista. Siinä missä Nicholsonista on tullut viime vuosikymmenten tähti, Rafelsonin tunnettavuutta on leimannut sama 70-lukulaisuus kuin vaikkapa Hal Ashbya ja Bob Fossea, vaikka toisin kuin kollegansa, Rafelson yhä elää ja toimii. Hän oli yksi Monkees-tv-sarjan ideoijista ja toinen Easy Riderin tuottajista. Rafelsonin elokuvista nähdään mm. Rajut kuviot, Vain unelmilla on siivet ja Postimies soittaa aina kahdesti, joka on yksi hurjimmista James M. Cainin Vahinko kello kaulassa -romaanin filmatisoinneista.

Midnight Sun Film Festival: Claire Denis - Beau travailRanskalainen naisohjaaja Claire Denis kuvaa elokuvissaan usein miehisiä aiheita. Uusin, Beau Travail on tanssinomainen kertomus Ranskan muukalaislegioonan miehistä. Selkeää juonta hänen sitkeistä kuvaviritelmistään saa hakea. Denis’n tunnetuimmat elokuvat Chocolat ja kukkotappelufilmi Päin kuolemaa nähdään myös Sodankylässä.

Iranilaisen Abbas Kiarostamin piti saapua paikalle jo viime vuonna, mutta tällä kertaa pitäisi onnistuman. Kuusikymppistä ohjaajaa monet pitävät tämän hetken suurimpana, eikä ihme: elokuvien Ystävä hädässä, Ja elämä jatkuu ja Oliivipuiden katveessa muodostama "elämän trilogia" sekä viime vuonna Sodankylässä nähty Kirsikan maku ovat modernin elokuvan merkitysviidakossa sitä kaikkein merkityksellisintä osa-aluetta, jossa kaikki krääsä on riisuttu pois ja tilalla on ajatuksia. Esimerkin saa ohjaajan uudesta Tuuli on kuljettava meitä -elokuvasta, josta voi nähdä ja kuulostella, kuinka kännykkä pirisee iranilaisessa vuoristossa.

Muita vieraita ovat mm. ruotsalainen "mainosmies" Roy Andersson, tsekkiläis-amerikkalainen kulttiherra Ivan Passer, Cannes-palkittu japanilainen Shinji Aoyama ja tadzhikistanilainen tragikoomikko Bakhtiar Khudojnazarov.


Woody Allenilta kaksi uutuutta

Uuden elokuvan valikoimasta löytyy tänä vuonna mm. Gianni Amelion Venetsian pääpalkinnon voittanut Cosî ridevano (Niin me kaikki nauroimme), Fridrik Thor Fridrikssonin Einar Mar Gudmundsson -filmatisointi Angels of the Universe ja Carlos Sauran espanjalaistaiteilijan viimeisistä vuosista kertova Goya Bordeaux’ssa. Angloamerikkalaista vaihtoehtoa tuovat mukaan mm. Ang Leen näkemys nuorukaisista USA:n sisällissodassa, Ride with the Devil, Stephen Frearsin listamaanikoista kertova High Fidelity ja Woody Allenin kaksi odotettua komediaa: Celebrity ja Sweet and Lowdown.

Hannu Salosen saksalais-suomalainen Downhill City saa ensi-iltansa Sodankylässä. Berliinin ihmissuhdekiemuroissa hyörivä elokuva on voittanut pääpalkinnon Angers’n opiskelijafilmifestivaaleilla ja on myyty jo moneen maahan. Musiikista vastaa 22-Pistepirkko. Muista suomalaisista ohjaajista paikalla ovat Auli Mantila (Pelon maantiede), Taru Mäkelä (Pikkusisar), Esa Illi (Apinajuttu), Heikki Kujanpää (Pieni pyhiinvaellus) ja yksi festivaalin isännistä: Mika Kaurismäki (Highway Society).

Perinteisen mykkäelokuvakonsertin muodostaa tänä vuonna Paul Lenin The Man Who Laughs (1928) ja montrealilainen säveltäjä Gabriel Thibaudeau, joka johtaa ranskalaista kamarimusiikkiorkesteri Octuor de Francea. Hollywood-tuotantoa oleva elokuva kuvaa Ranskan vallankumousta. Sekä Leni että päänäyttelijä Conrad Veidt olivat alkujaan saksalaisia.

Sodankylään saapuu myös ranskalainen elokuvakriitikko Jean Douchet esitelmöimään ja kommentoimaan seuraavat suosikkielokuvansa: Pelin säännöt (Jean Renoir), Pelastukoon ken voi (Jean-Luc Godard) ja Voyages (Emmanuel Finkiel).

Sodankylän suola löytyy siis jälleen kerran vanhan ja uuden elokuvan välisestä ajattomasta kontaktista täysin asiaan keskittyvässä ympäristössä. Ennakkolipunmyynti on käynnissä numerossa (016) 614 525. Lippujen sekä majoituksen hankinnan suhteen kannattaa toimia heti, sillä festivaaliahan vietetään jo 14.-18. kesäkuuta.