Perhesalaisuuksia ja itsevarmuuden kulisseja

Season Film Festival tuo valoa vielä hieman harmaaseen Suomen kevääseen. Seitsemättä kertaa Helsingissä 28.–31. maaliskuuta järjestettävä tapahtuma palaa Bio Rexin turvalliseen huomaan, kun teatteri jatkaa muutaman vuoden tauon jälkeen festivaalin päänäyttämönä. Tänä vuonna festivaalin monipuolisessa ohjelmistossa nostetaan esiin erilaisia perhetarinoita ja kuvauksia kimaltelevan ulkokuoren taakse piiloutuvasta yksinäisyydestä.

Season yhdistelee tuttuun tapaan elokuvamaailman uusien kykyjen ja vanhojen konkareiden teoksia yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Ohjelmistoon mahtuu kiiteltyjä elokuvadebyyttejä, kuten Bo Burnhamin Eight Grade tai Carlos López Estradan Blindspotting sekä Robert Redfordin jäähyväisrooli The Old Man and the Gunissa. Varmat ohjaajakonkarit Asghar Farhadi ja Jacques Audiard heittäytyvät uusiin haasteisiin: Farhadi tekee debyyttinsä espanjankielisen draaman Kaikki tietävät ohjaksissa ja Audiard lähtee tarkastelemaan periamerikkalaista westerniä ensimmäisessä englanninkielisessä elokuvassaan The Sisters Brotherssissa.

Mutkikkaat perhesuhteet ja sisarustarinat rytmittävät tämän vuoden festivaalin tarjontaa. Toiset perheet ovat täynnä salaisuuksia, jotka pulpahtavat pintaan kuten käy elokuvassa Kaikki tietävät. Toisissa perheissä yksityiselämässä ei ole mitään salaista, kuten lastensa poliittisia pakkoavioliittoja järjestelevät kuninkaat yrittävät lastensa ajatuksiin iskostaa The Royal Exchangessa. Wildlifessa isän äkillinen työttömyys sysää käyntiin tapahtumaketjun, joka uhkaa repiä koko perheen rikki. Dokumenttien puolella taas ratkotaan Three Identical Strangersissa erillään kasvaneiden kolmosten mystistä uudelleen kohtaamista 1980-luvun mediasirkuksen myllytyksessä.

Seasonin ohjelmistoon on valikoitunut joukko yksinäisyyden kuvauksia, jotka korostavat itsevarmuuden esittämistä ja sen takaa löytyvää arkuutta. Vox Luxissa Natalie Portman nähdään provosoivan popjumalattaren roolissa, jonka täydellisen tähtikuvan taakse kätkeytyy kuitenkin rikkinäinen ja traumatisoitunut lapsi. Itsensä ulkopuoliseksi ja kömpelöksi tunteva Kayla (Elsie Fisher) taas bloggaa Eight Gradessa itsevarmuudesta, vaikka pelkää noudattaa omia ohjeitaan. Oman epävarmuuden kohtaaminen merkitse heille kummallekin epäonnistumista.

Lee Israel (Melissa McCarthy) on Can You Ever Forgive Me? -elokuvassa tehnyt yksinäisyydestä taidetta, kun hän pyrkii kasvattamaan muuria itsensä ja muiden välillä piiloutumalla kuuluisien kirjailijoiden nimien taakse. Kirjallisuushuijauksessa on enemmän kyse pelosta asettaa omia tekstejä kriittisen katseen alle kuin rahan tekemisestä. The Kindergarten Teacherissa tarhalaisilta runoja varastava tarhatäti Lisa (Maggie Gyllenhaal) yrittää kanavoida omat pettymyksensä nuoren runoilijalupauksen mentorointiin. Kiihkeä tarve omistaa edes osa nuoren suojatin saamasta kunniasta ajaa hänet synkän itsehuijauksen syöveriin, kun hän sekoittaa pakkomielteen tarpeeseen auttaa.

Perinteiseen tapaan vahvat naiset ovat Seasonissa näkyvästi esillä niin tarinoissa kuin kameran takanakin. Festivaalin sysää käyntiin WIFT Finlandin järjestämä seminaari Naisen tahto, jossa pohditaan naisten seksuaalisen tahdon ja voiman esittämistä elokuvissa. Lauantai-iltana taas voi Maximissa käydä nauramassa Meryl Streepin ja Goldie Hawnin välistä tahtojen taistoa Death Becomes Herin (1992) erikoisesityksessä. Naiseuden kirjaimellinen rakentaminen ja karnevalisoiminen saavat vastakaikua All Female Panelin koomikkojen livekommenteista ja Suomessa uusi konsepti on ehdottomasti katsastamisen arvoinen.

Lisätietoja festivaalin kotisivulta: hiff.fi/seasonfilmfestival/