Musiikkidokumentteja ja kulttileffoja

Itäsuomalaisittain tärkeä elokuvafestivaali, Rokumentti, tuo jälleen valoa pimeisiin iltoihin. Ohjelmisto koostuu 40 elokuvasta, johon mahtuu niin teatterikierrossa ja tallennelevitykseen päässeitä elokuvia, maakunnittain harvinaisempia rock- ja kulttuuriaiheisia dokumentteja sekä kajahtaneita kulttileffoja, joiden näkemiseksi moni on valmis matkustamaan kauempaakin.

Festivaalin avaa ohjaaja Arto Halosen kouluampumisista kertova dokumentti Valkoinen raivo. Dokumentti kertoo koulukiusaamisen koettelemasta miehestä, joka suunnitteli vuosikausia kostoa. Myöhemmin hän hakeutui terapiaan ja on sittemmin tutkinut ihmisen aggressioita ja väkivaltaista käytöstä. Elokuvan tekijät ovat mukana näytöksessä.

Ennakkonäytöksen saa festivaalilla myös suomalaisten elokuvateattereiden historiaa luotaava Jouko Aaltosen dokumentti Tunteiden temppelit (2015). Elokuvamaailmaa tutkivista elokuvista kiinnostava on myös Chuck Norris vs Communism (2014), joka kertoo toimintaelokuvien merkityksestä Romaniassa, johon amerikkalainen viihde piti salakuljettaa.

Tunnetumpaa antia ohjelmistossa edustaa esimerkiksi Amy Winehousen elämästä kertova Amy (2015), rap-yhtye N.W.A.:n alkutaipaleita seuraava Straight Outta Compton (2015) ja ihmissuhteita pornografian keinoin tutkiva Love (2015).

Koska kyse on musiikkielokuvafestivaalista, löytää jokainen musiikin suurkuluttaja ohjelmistosta jotain omaansa. Ohjelmistoon kuuluu niin takatukkalegendalle omistettu I Am Thor (2015), hardcore punkin historiaan pulahtava Salad Days: A Decade of Punk in Washington, DC (2014) ja rap-klassikon, Nasin Illmaticin teosta kertova NAS – Time is Illmatic (2014).

Kotimaisista musiikkidokkareista kiinnostavin on Tero Vuorisen Konesielu (2015), joka käsittelee kotimaamme konemusiikkikulttuuria. Elokuva ei ole pelkkä läpileikkaus tärkeimmistä tekijöistä Suomen mantereella vaan dokumentti valaisee myös musiikin ajatusmaailmaa.

Valtavirtamusiikkia ei ole unohdettu. Backstreet Boys: Show ´Em What You´re Made Of (2015) elokuva tuo ysärin suositun poikabändiyhtyeen vielä kerran kasaan.

Erikoisnäytökset ovat miltei yhtä kiinnostavia kuin varsinaiset elokuvat. Lauantaina 14.11. Ilosaaressa järjestetään ulkoilmanäytös, jossa nähdään useita musiikkiaiheisia dokumentteja ilmaiseksi. Erikoisuus on myös elokuvakonsertti Quietly into Night, jossa mykkäfilmien päälle luetaan tarinaa. Poikkitaiteellista performanssia säestää pianomusiikki.

Festivaalin todellinen omituisuus ja vetonaula ovat omia latujaan kulkeneen savolaisen Juhan Af Grannin dokumenttielokuvat. Omalaatuiselta valonkantajalta esitetään festivaalilla kaksi teosta: The New Apocalypse – Mankind´s Last Exodus osat I-III (1998) ja UFOs and Paranormal Phenomena – Encounter of the Fifth Kind (1994). Uteliaat matkaavat paikalle viimeistään kun kuulevat, että toisinajattelija esittelee paikan päällä molemmat elokuvansa. Totuus on tuolla jossain!

Lisätietoja festivaalista ja sen ohjelmistosta: www.rokumentti.com