Viisivuotissynttärit

Cinemadrome: Let off some Steam juhlii festivaalin viidettä vuotta Arthouse Cinema Niagarassa 13.–14.11. Festivaalia järjestävä Tomi Peuhkurinen on kuluneisiin vuosiin tyytyväinen.

Kun ensimmäistä Dromea suunniteltiin Ville Lähteen kanssa syksylle 2010, odotukset eivät olleet pilvissä. Drome kuitenkin vakiintui nopeasti kahden illan mittaiseksi festivaaliksi keväälle ja syksylle. Syksyyn lisättiin vielä Halloween Special vuonna 2011.

Siitä lähtien kaava on ollut sama, mutta meno ei ole ollut tasaista. Kävijätilasto kertoo, että keväällä 2012 Cinemadrome 4 kynsi pohjamutia. Vuotta myöhemmin tilanne oli päinvastoin: kevään 2013 Cinemadrome 666:n kävijäennätystä ei ole toistaiseksi päihitetty, ei edes lähelle. Näiden kahden festarin ohjelmistoissa oli myös eroa, ainakin näin jälkikäteen katsottuna.

Nyt päästellään höyryjä

Nähtäväksi jää miten käy tällä kertaa, sillä kuuden leffan ohjelmistossa on pari elokuvaa vähemmän kuin yleensä.

Kokonaisuus on kuitenkin ehjä ja monipuolinen eikä sitä haluttu alkuperäisten suunnitelmien kariuduttua turhaan kasvattaa korvaavilla täytepaloilla. On ilahduttavaa, että näistä kuudesta elokuvasta neljä esitetään 35 mm:n filmiltä. Ohjelmisto on kohdillaan.

Perjantai 13. päivä osuu festaripäiväksi sen verran harvoin, että illan avaa itseoikeutetusti Friday the 13th (USA 1980), jonka jatko-osista on väännetty festarin lisänimeä moneen kertaan. Tämä aikanaan Suomessa kielletty slasher täyttää 35 vuotta.

A Gun for Jennifer (USA 1997) on perjantain elokuvista tuntemattomin. Syy siihen ei ole sen huonous – se on rehtiä ja rosoista exploitaatiota – vaan vaikea saatavuus kotikatseluun. Perjantai-illan päätös omistetaan Christopher Leelle Jess Francon Verenhimoisen Draculan (Espanja/Länsi-Saksa 1970) myötä.

Verenhimoinen Dracula Se on vähemmän tunnettu versiointi Bram Stokerin Draculasta ja se on alkuperäisteokselle osin uskollisempi kuin muut filmatisoinnit. Verenhimoinen Dracula on myös poikkeus ohjaajan filmografiassa, joka tunnetaan parhaiten goresta ja alastomuudesta.

Lauantain kiintopiste on illan aloittava, 95 vuoden ikään ehtinyt Tohtori Caligarin kabinetti (Saksa 1920), joka jatkaa mykkäelokuvakonserttien sarjaa. Elokuvasta nähdään 4K-restauroinnin läpikäynyt versio tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tohtori Caligarin kabinetti Kaikkien aikojen ensimmäiseksi kauhuelokuvaksi mainittu Tohtori Caligarin kabinetti kuuluu jokaisen kauhuelokuvaharrastajan, ja elokuvaharrastajan, yleissivistykseen. Se on mykkäkauden yksi hienoimmista teoksista, joka palaa katsojan muistiin ensikatselusta lähtien. Painajaismaiset, paperista tehdyt lavasteet ja vinksahtaneet kuvakulmat myötäilevät tarinaa, jossa tohtori Caligari käyttää unissakävelevää Cesarea ennustajana ja murhaavien ajatustensa toteuttajana. Elokuvan säestää Lau Nau ja Likaiset kynttilät.

Itse asiaan päästään Ison Arskan Commandolla (USA 1985). Perinteeseen sopii, että lauantai-ilta ja festari päätetään vampyyriteemaisella italoroskalla. The Devil´s Wedding Night (Italia 1973) on sekin hankalasti saatavilla kotikatseluun.

Tarkempia tietoja festivaalista ja myös tulevista tapahtumista festivaalin kotisivulta: cinemadrome.com