Syksyn täydeltä ajankohtaista laatuelokuvaa

Helsingin Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin tarjonta on jälleen ansiokkaan ajankohtaista, mikä ei tarkoita, että laadusta olisi tingitty. 19. kerran järjestettävä festivaali painottaa tänä vuonna ohjelmistossaan eurooppalaisuutta. Monet palkituista eurooppalaisista laatuelokuvista tulevat teatteriensi-iltaan muualla Euroopassa, mutta Suomessa festivaalit ovat yhä usein ainoa mahdollisuus nähdä niitä.

BabelFestivaalin avaa Alejandro González Iñárritun multikulttuurisuuden ilmentymä, monijuoninen ja -kerroksellinen Babel. Avainelokuvien sarjassa esitetään Oliver Stonen yksilötasolla amerikkalaista traumaa tarkasteleva World Trade Center ja Aku Louhimiehen Valkoinen kaupunki, joka näyttää Kallion likaiset ja rumat kadut taksikuskin silmin. Synkkä ja raadollinen elokuva osuu aikamme ytimeen ja on velkaa Scorsesen Taksikuskille. Romanialaisen Corneliu Porumboiun 12:08 East of Bucharest analysoi absurdin koomisesti yhden Euroopan lähihistorian kivuliaimman diktatuurin jättämää arpea. Florian Henckel von Donnersmarckin Muiden elämä kuvaa kaunistelematta poliisivaltion toimintatapoja vuoden 1984 Itä-Saksassa, jossa ministeri koettaa ostaa rakkautta vallalla. Kim Ki-Dukin elokuvassa Hetki lyö nainen puolestaan uskoo löytävänsä täydellisen rakkauden plastiikkakirurgin leikkauspöydän kautta.

Turkki esittäytyy merkittävimmän nykyohjaajansa Nuri Bilge Ceylanin vähäeleisen intensiiviseksi sanotulla rakkaustarinalla Climates, ja arvostetun venäläisohjaajan Aleksander Sokurovin tyrannitrilogiasta nähdään viimeinen osa The Sun, dokumentti Japanin keisari Hirohitosta ja toisen maailmansodan loppuvaiheista. Näyttelijä Tommy Lee Jones debytoi ohjaajana kehutulla kostotarinallaan, moderniksi westerniksi tituleeratulla The Three Burials of Melquiades Estrada.

Tristram Shandy: Herrasmiehen paljastuksetFestivaalin päättää Michael Winterbottomin Tristram Shandy: Herrasmiehen paljastukset, joka pohjautuu valistuksen ajan kirjailijan Laurence Sternen kokeelliseen, kirjallisia konventioita parodioivaan kulttiteokseen. Selviääkö ohjaaja mahdottomalta tuntuvasta haasteestaan – sen voi tarkistaa myös myöhemmin syksyllä, kun elokuva jatkaa teatterilevitykseen. Muita R&A:ssa nähtäviä, teattereihin päätyviä elokuvia ovat fantasiavisionääri Guillermo Del Toron Antiikin myyteistä ammentava surrealistinen Pan’s Labyrith, jonka ainoa näytös on jo loppuunmyyty, samoin kuin tuttuun tapaan festivaalin ennakkosuosikiksi nousseen Hayao Miyazakin animaatioklassikon Naapurini Totoron japaninkielinen näytös. Ennakkoon voi katsastaa myös elokuvat Valkoinen kaupunki, World Trade Center, Hetki lyö, Babel, sekä Denis Dercourtin Pianistin sivunkääntäjä, Björn Rungen Suusta suuhun, Werner Herzogin Grizzly Man, Christopher Nielsenin Free Jimmy, sekä Jonathan Daytonin ja Valerie Farlsin Little Miss Sunshine.

Itä-Eurooppa nousee

The Bothersome ManTämän vuoden festivaalin teemasarjat esittelevät kiinnostavia tekijämaita, jotka ovat perinteisesti vahvoja taide-elokuvan tuottajia. Uutisia itärintamalta -sarja tuo valkokankaillemme valikoiman nousussa olevaa romanialaista, tsekkiläistä ja unkarilaista elokuvaa. Catalin Mitulescun esikoisohjaus The Way I Spent the End of the World näyttää perheen arkea Romanian kommunistidiktatuurin viimeisinä päivinä. French Touch Selection ja 3x Espanja kokoavat espanjalaisia ja ranskalaisia löytöjä. Villi Pohjola esittää muun muassa norjalaisen Jens Lien elokuvan The Bothersome Man, joka on absurdi ja sarkastinen tarina itsemurhan jälkeisestä elämästä.

Tarjolla on odotetusti myös latinalaisen Amerikan elokuvien sarja Poder Latino, amerikkalaisen indie-elokuvan sarja Living in America, sekä vuoden tauon jälkeen poliittisen elokuvan sarja Lens Politica. Uusi Aasia esittäytyy perinteisesti omassa sarjassaan. Festivaalilla nähdään myös kaksi musiikkielokuvien sarjaa Hip Hop You Don’t Stop sekä Beat the Beat. Lisäksi kotimaista lyhytelokuvaa esitellään kattavasti. Ulkoscreeneilla Lasipalatsin ympäristössä on tarjolla vaihtelevaa, monipuolista ilmaisohjelmaa.

Ulos Helsingistä

Tänä vuonna festivaaliteatterit ovat tutut Bio Rex, Bristol, Kino Engel ja Maxim. Forum poistui Helsingin teatterikartalta ja sitä korvaa nyt R&A:ssa Andorran yhteydessä sijaitseva Koff-sali Dubrovnik, jossa saa esitysten ajan nautiskella alkoholijuomia ja tupakkaa ja teatteriin on näin ollen K18-ikäraja.

Festivaali laajenee jälleen myös Helsingin ulkopuolelle, sillä elokuvia esitetään Turun (Thalia), Tampereen (Niagara), Lahden (Kino Iiris), Jyväskylän (Kampuskino) ja Oulun (Studio) elokuvateattereissa. Ohjelmisto varmistuu myöhemmin. Tarkempia tietoja elokuvista ja aikatauluista löytyy festivaalin kotisivuilta www.hiff.fi.