Idästä länteen
Tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa -festivaali tarjoaa perinteeseen luottaen runsaasti aasialaista eksotiikkaa. Toinen tärkeä teema, maailmalla valtavaan suosioon noussut poliittinen dokumentti, on myös kattavasti esillä. Mielekästä katseltavaa on luvassa niille, jotka pitävät Michael Mooren provokatiivisesta popularismista kuin myös niille, jotka sitä karsastavat. Luvassa on hillitympään ja perustellumpaan ilmaisuun luottavaa elokuvajournalismia. Robert Greenwaldin Uncovered: The War on Iraq pureutuu kriittisesti ja asiallisesti Irakin sodan todellisiin motiiveihin. Suomalaisranskalaisen yhteistyön tuloksena syntynyt, Thomas Balmesin ohjaus A Decent Factory (alkuperäisnimi Made in China on muuttunut) puolestaan kyseenalaistaa globalisoituvan maailmantalouden reunailmiöitä. Syynissä ovat Nokia ja kiina-ilmiö.
Festivaali jatkaa kulttuuritekojen suunnannäyttäjänä, sillä suurin osa esitettävistä, maailmalla palkituista elokuvista jäisi muutoin suomalaisen teatteriyleisön ulottumattomiin. Myös äärimmäisen harvoin meillä nähtyä filmatisointia on tarjolla, kun muun muassa Unkari, Venäjä ja Latvia esittäytyvät. Festivaalilla vierailevan latvialaisohjaaja Laila Pakalninan dokumentti The Bus kuvaa matkaa Tallinna-Kaliningradin bussissa, joka ylittää neljän maan rajat. Absurdia kauneutta ja kokeellista ääniraitaa itäblokin malliin, siinäpä lupaus paljosta.
Aasialaisesta parhaimmistosta nähdään muun muassa Takeshi Kitanon uusin samurai-elokuva ja korealaista kauhua ja sarjamurhaajia. Kitanon Zatoichi – Sokea samurai voitti Venetsian Hopeisen leijonan ja lähtee myös festivaalin jälkeen teatterikierrokselle. Se sekoittaa historiallista elokuvaa, takeshimaista komiikkaa ja musikaalia. Festareilta aiemmin tuttu, japanilainen Takashi Miike, joka parhaiten tunnetaan Suomessakin teatterilevitykseen päässeestä, pahoinvointia herättäneestä Auditionista, on esillä kahdesti. One Missed Callin sanotaan olevan ohjaajan kaupallisimpia elokuvia. Sitä verrataan Ringiin, sillä myös tällä kertaa salaperäinen viikatemies korjaa elektroniikan avustuksella. Miiken toinen tuotos, Gozu – "Lehmän pää", on surrealistinen ja itseironinen tie-elokuva. Ennen kokemattomia visioita lupaillaan japanilaisessa kauhuscifissä Casshern. Esikoisohjaaja Kiriya Kazuakin maalaamaa synkkää tulevaisuuskuvaa verrataan jopa orwellilaiseksi nihilisminsä vuoksi.
Vuoden teemat ovat Aasian ja Euroopan lisäksi tälläkin kertaa Amerikan indie-, latino- ja Bollywood-elokuva. Viime vuoden suosikiksi noussut Shaw Brothers -klassikko, The 36th Chamber of Shaolin saa nyt jatkokseen kolme kung fu -pläjäystä. Klassikot saapuu esittelemään kansainvälisesti maineikas amerikkalainen tutkija David Bordwell, joka myös luennoi festivaalin yhteydessä. Muita teemoja ovat odotetusti animaatio, joista erityismaininnan ansaitsee Hiroyuki Moritan Kissojen valtakunta. Vertailukohteena ei liene suotta Hayao Miyazakin Henkien kätkemä; ohjaajamestari kun on Kissojen valtakunnan tuottaja. Skandinavian parhaimmiston kohokohtana Lars von Trier haastaa ihanteensa, dokumentaristin ja lyhytelokuvaohjaaja Jorgen Lethin kilpailuun. Rajan ylityksiä -kategorian elokuvat kaatavat niin genren kuin identiteetin ja seksuaalisuuden aitoja.
Turkkilainen avaus ja ruotsalais-suomalainen lopetus
Avauselokuva on turkkilaissyntyisen ohjaajan Fatih Akinin Berliinin Kultaisen karhun saanut Gegen die Wand, jossa nimen mukaisesti täräytetään useammankin kerran suoraan seinään. Rankka rakkauden kuvaus on koruton ja väkivaltainen, mutta koskettava. Pääosan esittäjä Birol Ünel antaa ohjaajan sanojen mukaan elokuvalle itsetuhoisan epätoivon leiman, jota hän vertaa Kurt Cobainin, James Deanin tai Marlon Brandon läsnäoloon. Kieltämättä miehen karisma tulvii valkokankaalta vimmaisena. Turkkilaisen perinnemusiikkiyhtyeen esiintyminen katkoo elokuvan linjakkaasti episodeiksi. Musiikki tuo etäisesti mieleen serbiohjaaja Emir Kusturican luottomuusikon Goran Bregovicin hypnotisoivat sävelet. Valitettavasti Kusturican uutuutta Life is a Miracle ei toistaiseksi nähdä. Festivaalin lopettaa kirjana jättimenestykseen noussut Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä. Ruotsalais-suomalaisena yhteistyönä tehdystä filmatisoinnista vastaa Reza Bagher ja pääosissa nähdään muun muassa Martti Suosalo ja Kati Outinen. Ohjelmiston tarjonnasta kiinnostavat myös Jim Jarmuschin 17 vuoden aikana kuvattu episodidokumentti, jossa muiden muassa Tom Waits ja Iggy Pop filosofoivat. Niin ikään veteraaniohjaaja Jean-Luc Godardin Our Music lupaa älyllistä haastetta.
Helsingin elokuva-arkistossa parhaillaan huipentuva Tarkovski-sarja tuntuu innoittaneen myös festivaalikatalogin kirjoittajia. Ainakin kolmen R&A -elokuvan hehkutetaan kulkevan itse mestarin monitulkintaisen, visuaalisen symboliikan jalanjäljillä. Obsessionistit eivät ylisanojenkaan uhalla siis voi jättää näitä väliin: unkarilaisen Nimrod Antalin Budapestin metrotunneleissa kuvattu klaustrofobista estetiikkaa viljelevä Kontroll, maanmiehen Benedek Fliegaufin painajaismainen huumemaailman kuvaus Dealer, sekä venäläisen Andrei Zvjagintsevin ankaraksi mielenmatkaksi sanottu The Return. Myös toinen klassikko, koomikkonero Jacques Tati löytyy belgialaisen tie-elokuvan viiterekisteristä. Benoit Delphinen ja Gustave Kervernin ohjaamassa ja näyttelemässä Aaltrassa kaksikko polkaisee rullatuoleihinsa vauhtia halki Euroopan. He lähtevät yhteistuumin kohti Suomea puhisemaan Aaltran puimuritehtaalle keskinäisen vihanpitonsa aiheuttamaa katkeruutta. Lopulta he tapaavat absurdin elokuvansa innoittajan, Aki Kaurismäen.
Rakkautta ja Anarkiaa katalogit ja sarjakortit tulevat myyntiin perjantaina 3.9. klo 16. Myyntipaikkoja ovat muun muassa festivaaliteatterit Bio Rex, Forum, Maxim ja Kino Engel. Yksittäisten lippujen myynti alkaa keskiviikkona 8.9. Tarkempia tietoja elokuvista ja aikatauluista löytyy festivaalin kotisivuilta www.hiff.fi.
Seuraava:
Forssan kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit 2004 -raportti
Juhlien suuri huomionkohde oli näyttelijä Greta Garbo, jonka harvoin näkyvillä olleista mykkäelokuvista nähtiin kolme.
Edellinen: Forssan kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit 2004 -raportti
Juhlien suuri huomionkohde oli näyttelijä Greta Garbo, jonka harvoin näkyvillä olleista mykkäelokuvista nähtiin kolme.
Tällä viikolla
Uusimmat
- Made in England: The Films of Powell and Pressburger ensi-ilta
- Speak No Evil ensi-ilta
- Pesunkestävää natsipesua
- Den sista resan – viimeinen matka ensi-ilta
- Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä dvd
- The Girl with the Needle ensi-ilta
- Vihollisen vesillä dvd
- Mielensäpahoittajan rakkaustarina ensi-ilta
- MaXXXine ensi-ilta
- The Beekeeper dvd