Kannibaalisplatteria, villipetoja ja noitavainoja

Night Visions -elokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna jo 30. kertaa. Juhlavuoden kunniaksi ohjelmistossa on yli 30 elokuvaa, joita ei ole aiemmin Suomessa nähty valkokankaalla. Aiempien vuosien tapaan kattaus koostuu synkeistä uutuuksista ja verisen elokuvan klassikoista. Festivaalia vietetään 13.–17. huhtikuuta.

Nimekkäät klassikot

Tänä vuonna esitettävät klassikkoleffat herättävät mielenkiintoa silkalla pahamaineisuudellaan. Cannibal Holocaust on italialaisen splatter-elokuvan merkkipaalu, jonka väkivaltakohtauksia pidettiin omana aikanaan niin realistisina, että elokuvan ohjaaja joutui murhasta epäiltynä putkaan.

Toinen pahamaineinen nimeke on Roar!, joka on kertomus villieläinpuistosta. Elokuvaa kuvattiin 13 vuoden ajan ja ilmestyessään se floppasi pahasti elokuvateattereissa. Sen tuotanto oli täynnä ongelmia, joista suurin yksittäinen oli, että tekijät halusivat työskennellä oikeiden eläinten kanssa. Tuloksena oli tuhansia tikattavia haavoja ja murtuneita luita. Sitä on kutsuttu ”kaikkien aikojen vaarallisimmaksi elokuvaksi”, mikä ainakin tekijöiden osalta pitänee paikkansa.

Vanhemmista elokuvista mukana ovat myös muun muassa italialainen rikosleffa Live Like a Cop, Die Like a Man vuodelta 1976, jota muuan Quentin Tarantino on kehunut nimensä veroiseksi teokseksi. Ohjelmistossa nähdään myös viime vuonna paljon suosiota festareilla saanut kulttileffa The Room, jonka suosio ja huumoriarvo perustuvat sen auttamattomaan huonouteen.

Kiinnostavat uutuudet

Tuoreemmista elokuvista ohjelmistoon on otettu Ryan Goslingin esikoisohjaus Lost River. Elokuva on saanut ristiriitaisia arvioita jenkkikriitikoilta, mutta tuttujen suositusten perusteella se on silti katsomisen arvoinen. Teoksessa kun nähdään vaikutteita niin David Lynchin, Dario Argenton kuin Harmony Korinen elokuvista.

Mukana on myös pari norjalaista kauhuelokuvaa, Huset ja Hevn (Revenge). Turskansyöjien maa on tuttu black metalista mutta ei välttämättä kauhuelokuvistaan. Norjasta on kuitenkin viime vuosina lähtenyt maailmalle monia lupaavia elokuvia ja niiden ohjaajia, joten sikäläiset genre-kokeilut kiinnostavat.

Festariohjelmiston helmi on kuitenkin jo maailmalla ylistetty The VVitch. Robert Eggersin ohjaama noitavainoista kertovan kauhuelokuvan näytös on tätä kirjoittaessa jo myyty loppuun. Kyseessä on myös Night Visionsin nettisivujen mukaan elokuvan pohjoismaiden ensi-ilta.

Lisätietoa festivaalista ja ohjelmistosta: www.nightvisions.info