Yökyöpelien genrejuhlat

Night Visions, kauhuelokuviin keskittyvä elokuvafestivaali, pyörähtää käyntin torstaina 12. huhtikuuta. Juhlistaakseen 15-vuotista taivaltaan festivaali laajenee tänä keväänä nelipäiväiseksi. Edelleen painopiste on viikonlopun öissä. Alkuillasta aamunkoittoon genre-elokuvia voi katsella Helsingin elokuvateattereissa Kino Engelissä ja Bio Rexissä perjantain ja lauantain sekä lauantain ja sunnuntain välisinä öinä.

Avajaiselokuvana nähdään Steven Soderberghin ohjaama toimintaelokuva Haywire. Tämä agenttiseikkailu on kehitetty vapaaottelun naistähden, Gina Caranon, ympärille. Elokuvan kantavana voimana ovatkin uskottavasti tehdyt taistelukohtaukset, ja elokuvan inspiraatiota on ylipäätään haettu kamppailulajien parista. Soderbergh on saanut rakennettua Caranon ympärille nimekkään näyttelijäköörin. Mukana ovat muun muassa Ewan McGregor, Michael Fassbender, Michael Douglas ja Antonio Banderas.

In Search of DraculaVaikka tänäkin vuonna suurin osa valituista elokuvista edustaa kauhua, fantasiaa, tieteiselokuvaa ja toimintaa, on mukana myös kaksi dokumenttielokuvaa. In Search of Dracula juhlistaa tänä vuonna 90-vuotta täyttävää Christopher Leetä, Hammer-kauhuelokuvien legendaarista Dracula-näyttelijää. Lee toimii ruotsalaisen vampyyrimyyttejä purkavan dokumenttielokuvan juontajana. Dokumentti on oman alansa klassikko vuodelta 1975 ja perustuu Raymond McNallyn ja Radu Florescun saman nimiseen kirjaan, jossa puidaan Draculan ja Transylvanian merkityksiä vampyyrilegendojen synnyssä. Toinen dokumenttielokuva, Last Days Here, pureutuu doom metal -yhtye Pentagramin keulahahmon, Bobby Lieblingin, elämään huumehörhöisenä vanhempiensa kellarissa.

Ohjelmistossa on mukana klassikoita, kuten Tokyo Emmanuelle, ja pienen budjetin genre-elokuvia, kuten Some Guy Who Kills People. Mukaan on saatu muutama myös tunnetuimmista tämän hetken genre-elokuvauutuuksista, kuten Sundancen elokuvafestivaaleilla menestynyt toimintaan ja taistelulajikohtauksiin paneutuva The Raid ja kauhuelokuva The Cabin in the Woods, joka on tulossa Suomeen myös elokuvateatterilevitykseen.

War of the DeadViime vuosina genre-elokuva on saanut jalansijaa myös kotimaisten elokuvantekijöiden parissa ja kotimaisuus alkaa näkyä nyt myös Night Visionsin ohjelmistossa. Elokuvatarjonnassa on mukana Marko Mäkilaakson esikoisohjaus War of the Dead. Elokuva kertoo jatkosodan aikaisesta salaisesta tehtävästä, jossa amerikkalais-suomalainen sissitiimi kohtaa zombeiksi muuttuneita vihollissotilaita. Zombieseikkailua tähdittävät Samuli Vauramo, Antti Reini ja Mikko Leppilampi. Suomalaista lisäväriä tuo mukaan myös torstai-illan avajaisklubilla nähtävä muusikko Ville Leinosen kauhuelokuvahenkinen keikka Camp Crystal Lake.

Kaiken kaikkiaan tämänkin kevään festivaali on hyvin uskollinen omalle tyylilleen. Festivaali nostaa rohkeasti esille genre-elokuvaa suomalaisten elokuvajuhlien joukossa. Se ei pyytele anteeksi ja joka kerta unen yrittäessä vallata tilaa öisestä teatterista, rämistelee seuraava kohtaus ja seuraava elokuva valkokankaalle luoden oman fantasiamaisen tunnelmansa.

Lisätietoa festivaalista ja ohjelmistosta: www.nightvisions.info