Esikoisohjaajien esiinmarssi
Naisten tekemiin elokuviin keskittyvä Nainen vai artisokka -festivaali tarjosi Helsingin elokuvayleisölle makupaloja maailman eri kolkilta jo kuudennen kerran. Naisten elämän monimuotoisuus näkyi konkreettisesti ohjelmistossa, josta löytyi elokuvia niin Etelä- ja Pohjois-Amerikasta kuin Euroopasta ja Aasiastakin. Eräänlaisena teemana tuntui tällä kertaa olevan esikoisohjaajien esiin nostaminen – festivaalin seitsemästä elokuvasta peräti viisi oli esikoisohjauksia.
Vaikuttavin esikoisohjauksista oli Alicia Schersonin Chileen sijoittuva Play. Kyseinen elokuva on menestynyt monilla eri festivaaleilla ja voittanut parhaan esikoisohjauksen tittelin muun muassa Tribecan festivaalilla New Yorkissa ja Havanan uuden latinalaisamerikkalaisen elokuvan festivaalilla. Todellisen audiovisuaalisen elämyksen tarjoava teos sekoittaa videopelien surrealismia arkipäivän elämään luoden unenomaisen todellisuuden. Ohjaajan inspiraationa on ollut nykypäivän sekoittuneiden identiteettien kysymys, ja elokuvassa päähenkilönä nähdäänkin mapucha-intiaanityttö, jonka identiteettiin vaikuttaa ikivanhan kulttuuriperimän lisäksi moderni kaupunkilaisuus sekä japanilaisen videopelisankarittaren ihannointi.
Miellyttävän elokuvakokemuksen tarjosi myös esikoisohjaus Saving Face, joka muokkaa romanttisen komedian lesbotarinaksi ja tarjoaa samalla mielenkiintoisen katsauksen New Yorkin amerikan-kiinalaiseen yhteisöön. Raikas ja piristävä elokuva pohjautuu löyhästi ohjaaja Alice Wun omiin kokemuksiin kaapista ulostuloon. Ehkä juuri siksi vähemmistöjen esiin nosto ei elokuvassa ole alleviivattua tai jäykkää, vaan täysin luontevaa ja aitoa.
Elokuva Me and You and Everyone We Know piirtää yksinkertaisin vedoin kuvan amerikkalaisen pikkukaupungin arkipäivästä, joka kummallisuuksineenkin on melko harmaata ja lakonista. Aiemmin videotaidetta tehnyt esikoisohjaaja Miranda July lienee lisännyt elokuvaan omakuvallisia elementtejä, sillä hän esittää itse elokuvassa nuorta videotaidetta tekevää naista. Muita festivaalilla nähtyjä esikoisohjauksia olivat Karin Alboun La Petite Jérusalem, joka luo katsauksen nuoren tytön hämmentävään maailmaan ja Juliet McKoenin Frozen, joka mysteeritrillerin keinoin liikkuu houreen ja tervejärkisyyden rajamailla.
Festivaalin parasta antia oli kokeneen intialaisohjaajan Deepa Mehtan koskettava elokuva Water. Sunnuntain näytäntö veti Bio Rexin suuren saliin lähes 500 katsojaa, eikä yleisö joutunut pettymään. Elokuva kertoo intialaisesta leskien talosta, jossa vaimot joutuvat miehensä kuoleman jälkeen viettämään loppuelämänsä ulkomaailmasta eristettynä. Tarinan päähenkilö on lapsiavioliiton kokenut Chuyia, jonka vanhemmat hylkäävät hänet leskien taloon tytön ollessa vasta 8-vuotias. Visuaalisesti huikea elokuva päättää Mehtan Earth-Fire-Water -trilogian, jonka aiemmat osat valmistuivat vuosina 1996 ja 1998. Viimeisen elokuvan valmistuminen lykkääntyi Intiassa heränneen laajan protestoinnin vuoksi ja lopulta Water jouduttiin kuvaamaan Sri Lankassa. Lopputulos on kuitenkin mestarillinen ja ehdottomasti odotuksen arvoinen.
Nainen vai artisokka -festivaalilla tarjottiin tilaisuus nähdä ennakkona Breakfast on Pluto, joka todistaa sateenkaarielokuvien olevan jo Suomessakin ilmiö. Aiemmin tänä vuonna ensi-iltansa saaneet Brokeback Mountain ja Transamerica saavat nyt seurakseen transvestiitti Patrick "Kitten" Bradenin tarinan. Lämminsävyisessä kasvutarinassa Kitten jättää kasvattiperheensä ja lähtee etsimään niin itseään kuin biologisia vanhempiaankin. Elokuva sijoittuu 1970-luvun Irlantiin ja Kittenin tarinan taustalla riehuvatkin terrorismiin yltyvät poliittiset ristiriidat.
Pienen piirin festivaalina pysyttelevä Nainen vai artisokka keräsi tänä vuonna noin 1700 katsojaa. Juha Rislakki festivaalin työryhmästä kertoo, että tänä vuonna festivaalilta puuttui niin sanottu kassamagneetti. Esimerkiksi viime vuonna Innocence ja edellisvuonna Lost in Translation herättivät laajemmankin katsojakunnan kiinnostuksen, mutta tänä vuonna tuollainen vetonaula puuttui. Tästä huolimatta Nainen vai artisokka onnistui jälleen tarjoamaan huolella poimitun elokuvavalikoiman naistekijöiden parhaimmistosta.
Seuraava:
Tampereen elokuvajuhlat 2006 -esittely
Tampereen elokuvajuhlien kilpailut ovat ylläpitäneet maineensa kansainvälisenä elokuvakatselmuksena ja kilpailuihin lähetettiinkin jälleen kerran ennätysmäärä elokuvia.
Edellinen: Nainen vai artisokka 2006 -esittely
Kuudetta kertaa järjestettävän festivaalin tavoitteena on esitellä naisten elämän monimuotoisuutta ja naisten tekijyyttä.