Artisokkaan, Mars!

Helmikuun 6.–8. päivä järjestetään Helsingin Lasipalatsissa kuudes Nainen vai artisokka -festivaali. Viikonlopun aikana on mahdollisuus nähdä naistekijöiden laatuelokuvia, joista vain yksi, Sofia Coppolan Lost in Translation, tulee Suomessa teatterilevitykseen. Tämä on sääli, sillä monet elokuvista ovat nimenomaan suuren kankaan kuvia.

Televisioesitys on kuitenkin parempi kuin ei mitään ja useita menneiden vuosien Artisokka-elokuvia onkin löytänyt tiensä Suomen kanaville. Mainiota olisi, jos joku kanava ottaisi ohjelmistoonsa N vai A -sarjan Rakkautta ja anarkiaa -sarjan tapaan. Nimittäin Artisokka-ohjelmisto on uuden elokuvan napostelulautanen, jota kelpaisi ojennella pääkaupunkiseudun ulkopuolellekin. Maailmalta on poimittu kiinnostavimmat uutuudet, joille on yhteistä temaattinen haasteellisuus, ilmaisun omaperäisyys ja naistekijyys.

Ingrid ja tytöt

Ohjelmiston pääpaino on uuden eurooppalaisen elokuvan esittelyssä. Ohjaajavieraaksi saapuu Emily Young, jonka tuotannosta nähdään palkittu lyhytelokuva Second Hand ja ensimmäinen pitkä elokuva Kiss of Life. Muita pitkiä esikoisohjauksia ovat irlantilaisen Liz Gillin kevyt ihmissuhdekomedia Goldfish Memory ja ranskalaisen Valeria Bruni Tedeschin It’s Easier for a Camel. Hieman kokeneempia elokuvantekijöitä edustavat islantilaissyntyinen Solveig Anspach (Stormy Weather), katalaaniohjaaja Maria Ripoll (Utopia) ja itävaltalainen Barbara Albert (Free Radicals).

Vuoden 2004 Nainen vai artisokka kunnioittaa Ingrid Bergmanin elämäntyötä esittämällä Hitchcock-elokuvan Noiduttu. Ingrid-teema jatkuu myöhemmin Elokuva-arkistossa. Lyhytelokuvat pääsevät Lasipalatsin kankaalle sunnuntaina, jolloin nähdään tuleville Tampereen lyhytelokuvafestivaaleille tarjottuja naistekijöiden elokuvia Pre Tampere -kokonaisuudessa.

Edessä on siis täyteläinen leffaviikonloppu. Kahlaaminen loskaisen Helsingin läpi Lasipalatsin elokuvanautintojen äärelle palkitaan myös edullisilla lipuilla. Huvista maksetaan 4 euroa per laaki. Lisätietoja festivaalin kotisivuilta osoitteesta www.artichoke.lasipalatsi.fi.