Saksalainen ekspressionismi ja Hollywoodin kauhuelokuva
Forssan mykkäelokuvafestivaalit on järjestetty jo 16 kertaa. Melkoinen saavutus tapahtumalta, joka on onnistunut säilyttämään tinkimättömän linjansa läpi vuosien. Tämänvuotinen 17. mykkäelokuvakattaus keskittyy kauhuun ja jännitykseen 22.–28. elokuuta.
Kauhuelokuvan klassikoita on toki ollut esillä tapahtumassa aiemminkin. Vuoden 2006 festivaaleilla näkemäni Paul Lenin Nauruihminen (1928) kummittelee yhä mielessäni. Nyt kauhun ja jännityksen eri taajuudet määrittelevät koko ohjelmistoa. Festivaali alkaa maanantaina 22.8. Alfred Hitchcockin Vuokralaisella (The Lodger, 1926), joka esitetään uudestaan myös päätöspäivänä sunnuntaina. Keskeiset päivät ovat perjantai ja lauantai, jolloin kauhuelokuvien ystäviä hemmotellaan useilla harvinaisuuksilla.
Saksalainen ohjaaja ja näyttelijä Paul Wegener oli saksalaisen ekspressionismin keskeisiä hahmoja. Wegenerin ja Stellan Ryen ohjaama Prahan ylioppilas (Der Student von Prag, 1913) on se elokuva, josta kauhuelokuvan historia on alan hakuteoksissa tavattu aloittaa.
Wegenerin ohella saksalaisista 1920-luvun ohjaajista ovat esillä Robert Wiene sekä Hollywoodiin siirtynyt Paul Leni, jolta nähdään hänen ensimmäinen amerikkalaiselokuvansa Kissa ja Kanarialintu (The Cat and the Canary, 1927). Vuonna 1929 verenmyrkytyksen kuollut Leni on ohjaajana jälkimaineeltaan jäänyt sekä saksalaisten että amerikkalaisten kollegojensa varjoon. Kuitenkin nimenomaan Lenin elokuvat vaikuttivat ratkaisevasti Universal-yhtiön 1930-luvun kauhuklassikkojen tyyliin. Hollywoodin kauhuelokuvan kehitykseen vaikutti myös John S. Robertsonin ohjaama ja John Barrymoren tähdittämä Tri Jekyllin salaisuus (Dr Jekyll and Hyde, 1920), joka on sittemmin filmattu monet kerrat uudestaan.
Hollywoodissa kokeili siipiään myös tanskalainen Benjamin Christensen, jonka seitsemästä amerikkalaiselokuvasta kaksi on kadonnut ja muutkin ovat harvinaisuuksia. Siksi on erityisen ilahduttavaa, että festivaalin ohjelmistossa on Seven Footprints to Satan (1929). Nimi ja juonireferaatti herättävät kiinnostusta kauhuelokuvaharrastajassa: elokuva sijoittuu salaperäiseen kartanoon, jonka käytävillä käyskentelee toinen toistaan kummallisempia olentoja.
Eikä sovi unohtaa, että lauantaina nähdään Jean Epsteinin Usherin talon häviö (La chute de la maison Usher, 1928). Tämä Edgar Allan Poe -filmatisointi on kirjailija ja elokuvateoreetikko Epsteinin tunnetuimpia töitä. Sen toisena käsikirjoittajana oli uraansa aloittava Luis Buñuel.
Festivaali esittelee siis monipuolisesti niin eurooppalaista kuin yhdysvaltalaista mykän ajan kauhuelokuvaa. Paitsi että Forssassa elokuvat eivät ole mykkiä. Elävä musiikki luo näytöksiin oman tunnelmansa ja antaa tilaa yllättävillekin assosiaatioille.
Festivaalin kotisivuilta löytyy Kari Glödstafin asiantunteva blogi ja elokuvaesittelyt. Liput näytöksiin kannattaa varata etukäteen. Tälle kattaukselle löytyy nimittäin kysyntää, uskoisin.
Lisätietoja festivaalista löytyy kotisivuilta www.forssasilentmovie.com.
Seuraava:
Espoo Ciné 2016
Festivaalisyksyn kymmenenpäiväiset avajaiset ovat jälleen laatuelokuvan juhlaa.
Edellinen: Sodankylän elokuvajuhlat 2016
Sodankylässä juhlitaan elokuvia ja yötöntä yötä 15.–19.6.2016.