Elokuvia laajalla rintamalla

Vääjäämättä saapuvan tuulisen ja sateisen syksyn merkki on myös kotimaisen elokuvafestivaalikauden perinteisesti aloittavan Espoo Cinén käynnistyminen. 19.–28. elokuuta järjestettävän tapahtuman ohjelma on tuttuun tyyliin yhdistelmä kansainvälisten elokuvajuhlien menestyjiä, genreteoksia ja ennakkoja odotetuista ensi-illoista. Vain yksi on poissa, sillä Woody Allenin tuoreinta työtä Ciné ei tällä kertaa esitä.

Festivaalin kenties odotetuin elokuva on ehkä hieman yllättäenkin kotimainen. Juho Kuosmasen ohjaamasta Hymyilevästä miehestä (2016) tuli yhdessä yössä kotimaisen elokuvan puhutuin uutuus, sillä se keräsi Cannesissa kriitikoiden kiitosten lisäksi mukaansa Un Certain Regard -palkinnon. Vaikka nyrkkeilijä Olli Mäen henkilökuva saapuukin teattereihin jo 2. päivä syyskuuta, on Cinén perjantain ennakkonäytös varmasti tupaten täynnä.

Toni ErdmannFIPRESCI-palkinnon saanut saksalainen draamakomedia Toni Erdmann (2016) taisi kuitenkin lopulta olla se Cannesin puhutuin elokuva, vaikka Maren Adenin ohjaus ei niitä aivan arvostetuimpia palkintoja onnistunutkaan kahmimaan. Päätöstä ihmeteltiin laajasti, ja varsinkin sitä harmiteltiin, että jury ohitti harvinaisen mahdollisuuden palkita naisohjaaja Kultaisella palmulla.

Elokuvien katsominen hieman normista poikkeavassa ympäristössä on aina suosittua, eikä Aki Kaurismäen klassisen Kauas pilvet karkaavat (1996) -teoksen ulkoilmanäytöksessäkään varmasti ole yksinäistä. Aurinkoterassilla järjestettävä esitys on paitsi ilmainen, niin lama-ajan kuvauksena kivuliaan ajankohtainen. Kaurismäen Suomi-trilogian käynnistäneen elokuvan ensi-illasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta.

Kotimaiset elokuvat ja tekijät kansainvälistyvät. Tätä seikkaa silmällä pitäen Espoossa nähdään useita ulkomaisia elokuvia, joissa suomalaiset näyttelijät esiintyvät. Tommi Korpelan jäyhä karisma pistetään töihin rahtilaivalla Deadweightissa (2016). Laura Birn nähdään brittijännärissä The Ones Below, kun taas Pirjo Lonka esiintyy trillerihtävässä draamassa Fado (2016).

Per amor vostroPoikkeuksellisen hienoa näyttelijätyötä kaipaavien ei sovi jättää väliin Giuseppe M. Gaudinon ohjaamaa Valeria Golinon Venetsiassa palkittua roolisuoritusta elokuvassa Anna (2016). Italialaisdraamaa on verrattu jopa Federico Fellinin 1960-luvun merkkiteoksiin.

Taitelijat koskettavat aina taitelijoita, joten ei ole ihme, että Cinén ohjelmistossa on jälleen pari kiinnostavaa dokumenttia luovuudesta ja sitä ympäröivästä ilmapiiristä. Jörg A. Hoppen B-Movie: Lust & Sound in West Berlin (2015) tarkastelee, miten taitelijat kokivat kylmän sodan ympäröimän Länsi-Berliinin tunnelman 1980-luvulla. Amerikkalaisen Brian De Palman mestarillisuuden peruspalikoita pohtivat puolestaan Noah Baumbach ja Jake Paltrow.

Elokuvat ovat mainioita suiden avaajia, ja Andreas Johnsenin Bugs (2016) toimii keskustelun käynnistäjänä keskiviikkona 25.8. Näytöksen jälkeen puhutaan tietenkin ruuasta. Jo jonkin aikaa on tiedostettu, että länsimainen kulutus – eritoten lihan kulutus – on planeetan kannalta enemmän tai vähemmän kestämätöntä. Ötököiden syönti on yksi mahdollinen ratkaisu.

Lyhytelokuvien suhteen valitetaan usein sitä, miten vaikeaa niitä on nähdä kelvollisissa olosuhteissa. Espoo Ciné kantaa kortensa kekoon esittämällä pyöräilyn ja pohjoismaiden sateenvarjojen alle kasattuja lyhytelokuvia. Ne käyvät hyvänä houkuttimena jälleen maaliskuussa pidettäville Tampereen elokuvajuhlille, joilla on kunnia olla Pohjoismaiden vanhin lyhytelokuvafestivaali.

Love & FriendshipEspoo Cinén päätöselokuva on Whit Stillman ohjaama Jane Austen -filmatisointi Love & Friendship (2016), jonka voi yhtään liioittelematta sanoa keränneen kriitikoilta estotonta ylistystä. Kyse ei ole perinteisestä nirppanokkaisesta Austen-tulkinnasta, vaan mukana on roima annos omalaatuisuutta ja kepeyttä.

Lisätietoa festivaalista ja ohjelmistosta: www.espoocine.fi