Mykkäelokuvan naistähdet tuikkivat Forssassa

Forssan kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit järjestään jo neljättätoista kertaa. Tapahtuma on onnistunut säilyttämään pienimuotoisen viehättävyytensä ja johdonmukaisen linjansa.

Tao Hua Qi Xue JiTunnelmallisessa Elävienkuvien teatterissa on 30.8−1.9. 2013 tarjolla elokuvia, joita ei näe missään muualla. Koskahan Suomessa on ollut kiinalaista mykkäelokuvaa nähtävillä valkokankaalla? Nyt on, kun, esittelyssä on naistähti Ruan Lingyu. Teini-iässä elokuvanäyttelemisen aloittanut ja 24-vuotiaana itsemurhan tehnyt Lingyu on kiinalaisen elokuvan rakastetuimpia hahmoja, jonka traagisesta elämästä on tehty elokuvakin. Festivaaleilla nähdään kaksi Lingyun elokuvaa.

Ohjelmiston pääosassa ovat muutenkin mykkäelokuvan naiset. Festivaalin perjantain avaa Maurice Tourneurin ohjaama Pieni rikas tyttö-parka (The Poor Little Rich Girl, 1917), jonka pääosassa on Mary Pickford. Toinen mykän ajan keskeisiin Hollywood-tähtiin lukeutunut näyttelijätär, Gloria Swanson, nähdään Rudolf Valentinon kanssa Sam Woodin ohjaamassa romanttisessa draamassa Kallioiden ja salakarien ohi (Beyond the Rocks, 1922).

Das Tagebuch Eine VerlorenPolkkatukkainen tyyli-ikoni Louise Brooks näyteli vain parissakymmenessä elokuvassa 1920-ja 30-luvulla, ja niistä suurin osa lienee yhdentekeviä. Filmihulluille hän on kuitenkin G. W. Pabstin elokuvien salaperäinen kaunotar, joka − Peter von Baghin sanoin − ”katosi omaan myyttiinsä”. Brooksin kuuluisaa eroottista vetovoimaa voi ihailla lauantaina, kun Pabstin viimeinen mykkäelokuva Kadotetun päiväkirja (Das Tagebuch Eine Verloren, 1929) nähdään Forssassa.

Elokuvatuotanto oli 1910-luvun Euroopassa hyvin monialaista, ja Hollywood-elokuva otti markkinajohtajan aseman Suomessakin vasta 1920-luvun lopulla. Pola Negri nousi saksalaiseksi naistähdeksi Ernst Lubitschin elokuvassa Kuninkaan jalkavaimo (Madame Dubarry, 1919) ja päätyi pian Hollywoodiin, kuten Hollywoodin vihjailukielen sittemmin täydellisesti sisäistänyt Lubitschin. Onkin kiintoisaa nähdä, onko kuuluisa ja kiistelty ”Lubistchin kosketus” nähtävissä jo tässä elokuvassa.

Madame DubarrySäestetyt esitykset ovat olennainen osa Forssan tunnelmaa. Siitä vastaavat esimerkiksi Teho Majamäki ja Linda Fredriksson -duo, Kari Mäkirannan orkesteri ja Jarmo Saari. Kokonaisvaltaisessa säestystilanteessa musiikki ja elokuva kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Jo sen kokeminen on hyvä syy tulla Forssaan. Festivaalijohtaja Ville Koivisto ja Forssan mykkäelokuvayhdistys ansaitsisivat kulttuuripalkinnon vuosien määrätietoisesta elokuvakulttuurityöstä. Kyseessä on todellakin elokuvafestivaali, ei juoma- tai ruokafestivaali.

Festivaalin kotisivuille on laitettu pieniä otteita näytettävistä elokuvista. Hauska idea, jota voisi suositella muillekin festivaaleille. Lisätietoja ja ohjelma festivaalin kotisivuilla: www.forssasilentmovie.com