GARBOA KANKAALLA

Asemansa Suomen laajassa elokuvafestivaalitarjonnassa vakiinnuttanut Forssan mykkäelokuvafestivaalit järjestetään viidennen kerran. Festivaalin pääteemana on ruotsalaissyntyinen Hollywood-tähti Greta Garbo (1905–1990), jonka elokuvaurasta puolet kuului elokuvan mykkäkauteen. Greta Gustafsonina syntynyt Garbo tuli Amerikkaan ohjaaja Mauritz Stillerin mukana ja oli tullut tunnetuksi Euroopassa tämän elokuvasta Gösta Berlingin taru (1924).

Vaikka Garbo on varhaisesta, vuonna 1941 tapahtuneesta näyttelijäntyöstä luopumisestaan huolimatta ollut valkokankaan tunnetuimpia hahmoja kautta vuosikymmenten, on hänen myöhempi maineensa perustunut miltei pelkästään muutamaan jatkuvasti esitettyyn äänielokuvaan.

Forssassa Garbon kolme keskeistä Hollywood-mykkäelokuvaa Himo (Flesh and the Devil, 1926), Salaperäinen nainen (The Mysterious Lady, 1928) ja Kohtalokas nainen (A Woman of Affairs, 1928) on nyt tilaisuus nähdä valkokankaaalta. Himo oli Garbon kolmas amerikkalaiselokuva ja se nosti lopullisesti Garbon tähdeksi. Greta Garbo erosi Hollywodin 1920-luvun naistähdistä isokokoisena ja täydellisen kuvaukselliset kasvot omistavana, myös maskuliinista puoltaan taitavasti työssään käyttävänä viikinkityyppinä. Elokuva oli myös Garbon ja Hollywoodin suuren hurmurin John Gilbertin ensimmäinen yhteinen. Pariskunta muutti yhteen elokuvan teon jälkeen, mutta suhde ei kestänyt pitkään. Naimattomana ja myöhemmin erakoitueena pysytelleen Garbon seksuaalinen suuntautuneisuus onkin väittelyn kohteena edelleen. John Gilbertin kanssa Garbo teki vielä kolme elokuvaa, joista Kohtalokas nainen on keskimmäinen.

Aikanaan Garbon veroinen suosiossa oli hänen ikätoverinsa Clara Bow (1905–1965), jonka tunnetuin elokuva It (1927) nähdään myös Forssassa. Clara Bow oli iloisen kaksikymmenluvun jazzkauden vapauden edustaja, joka tunnettiin maailman suurimpana flirttailijana, joka "flirttailisi harmaakarhunkin kanssa". "Se" on myötäsyntyistä, vastustamatonta seksuaalista vetovoimaa. Toisin kuin Garbo, Bow ei onnistunut menestyksekkäästi siirtymään äänielokuvaan.

Oscar-palkintoja jakavan Amerikan elokuva-akatemian perustajiin kuuluvan ohjaajan Frank Lloydin (1886–1960) mykkäkauden tuotannosta nähdään myös kaksi elokuvaa. Lloydin lapsenlapset Antonia Guerrero ja Christopher Gray tulevat festivaalin vieraiksi kertomaan isoisästään. Dickens-filmatisointi Oliver Twist (1922) hyödyntää nimiosassaan edellisvuonna Chaplinin poikana tunnetuksi tulleen Jackie Cooganin valtavaa suosiota. Faginin hahmossa nähdään myöhemmin Notre Damen kellonsoittajana ja Oopperan kummituksena tunnettu naamioitumisen mestari Lon Chaney.

The Sea Hawk (1924) puolestaan on mykkäversio aiheesta, joka vuonna 1940 tuli tunnetuksi Errol Flynn -elokuvana. Elokuvan pääosassa on romanttisten seikkailuelokuvien sankarina Doglas Fairbanksille aikanaan vertoja vetänyt ja myös elokuva-akatemian perustajiin kuulunut Milton Sills, jonka tuntemattomuus harrastajapiireissäkin selittyy hänen elokuviensa vaikealla saatavuudella. Merihenkinen seikkailuelokuva huokuu 1920-luvulla suosittua orientalismia ja sen laivataistelut on tehty merellä oikeilla laivoilla toisin kuin Erroll Flynn -elokuvan kylpyammetaistelut. Kaleeriorjaksi joutuvaa aatelismiestä esittävä Sills esiintyy elokuvassa huomattavan vähäpukeisena vuosikymmenen sallivaan tyyliin.

Mykkäkomediaa tänä vuonna edustavat Buster Keaton sekä Ohukainen ja Paksukainen. Jälkimmäisten tuotannosta nähdään myös heidän maineikkaimpiin töihinsä kuuluva karmaisevan hauska ihmisluonnon kuvaus Big Business (1929). Forssan mykkäelokuvajuhlien tarjontaan kuuluvat edellisvuosien tapan myös TK-kuvaajien elokuvat jatkosodan ajalta. Myös Teuvo Tulion voi nähdä Valentin Vaalan elokuvassa Laveata tietä (1931). Suurin osa elokuvista on jälleen livesäestettyjä.