Mauri, Kalle ja Vihtori

Forssan kahdennettoista mykkäelokuvafestivaalit järjestetään tänä vuonna syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tällä kertaa nähtävänä on niin tiivis kahdeksan elokuvan paketti pohjaismaisuuteen liitettyjen tekijänimien töitä, että kaikki esitettävät elokuvat kannattaa luetella saman tien: Mauritz Stillerin Laulu tulipunaisesta kukasta (1918), Aarne-Herran rahat (1919) ja Hotel Imperial (1927), Carl Theodor Dreyerin Papinleski (1920) ja Rakastakaa toisianne (1922), Victor Sjöströmin Ingeborg Holm (1913) ja Berg-Ejvind ja hänen vaimonsa (1918) sekä lauantaiyön huipennuksena Benjamin Christensenin Häxan (1922).

Sången om den eldröda blommanMykkäelokuvan kaudella elokuva oli hyvin kansainvälistä. Elokuvat ja elokuvantekijät liikkuivat väliin hyvinkin nopeasti maasta toiseen. Elokuvan kielen mahdollisimman suuri kuvallisuus ja universaali ymmärrettävyys olivat usein tekijöidenkin ihanteena ja elokuvakopioiden kielen muuttaminen oli kuultavissa olevan puhutun kielen puuttumisen vuoksi varsin helppoa. Niinpä nämä neljä Ruotsissa ja Tanskassa elokuvauransa aloittanutta tekijää jatkoivat uraansa myös muissa maissa. Suomessa Venäjältä tulleeseen saksanjuutalaiseen sukuun syntynyt Mauritz Stiller teki elokuvansa Ruotsissa ja Hollywoodissa, vaikka jo Helsingissä ja Turussa ehti teatterinäyttelijänä aloittaakin. Kun kosmopoliitti homoseksuaali juutalainen ohjasi Ruotsissa Suomen sisällissotavuonna synnyinmaansa kansallisromantiikan tunnetun romaanin, Johannes Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta, ollaan lähellä mykän ajan elokuvakulttuurin ydintä.

Forssan mykkäelokuvafestivaalit ovat kehittyneet reilun vuosikymmenen aikana oikeastaan ainoaan mahdolliseen suuntaansa. Poissa ovat suuren yleisön houkutteeksi aiemmin esitetyt farssikomediat, jotka sinänsä toki ovat mykkäelokuvakulttuurin keskeinen alue. Forssassa tarjotaan alan nykyisin suhteellisen runsaslukuisille harrastajille juuri sitä, mitä tämän kaltaisilta tapahtumilta yleensä odotetaankin: uusvanhoja elokuvaesityksiä harvoin nähdyistä elokuvista intiimissä ja alkuperäisiä piirteitä tavoittelevassa esitysympäristössä livemusiikin säestyksellä. Forssaan tosiaan kannattaa lähteä kauempaakin.

Lisätietoja: www.forssasilentmovie.com