Uudistunut Espoo Ciné

Eurooppalaiseen elokuvaan keskittyvä Espoo Ciné järjestetään jo 24. kerran 16.–25. elokuuta. Elokuvia esitetään tuttuun tapaan Espoon kulttuurikeskuksessa, Kino Tapiolassa ja kauppakeskus Sellon Bio Rexissä. Tänä vuonna ohjelmistoa ei ole järjestetty maittain vaan teemoittain. Aiemmilta vuosilta tuttujen Pink- ja Fantasia-sarjojen ohella festivaalilla nähdään esimerkiksi Rakkaus-, Petos- ja Haaste-otsakkeen alle koottuja elokuvia.

My Life with LiberaceAvajaiselokuvana nähdään Steven Soderberghin HBO-kanavalle ohjaama My Life with Liberace, joka kertoo legendaarisen estraditaiteilijan ja hänen nuoren rakastajansa myrskyisästä suhteesta. Liberacea näyttelee syövästä toipunut Michael Douglas ja miesystävää Matt Damon. Festivaalin päättää islantilaisen Baltasar Kormákurin Syvyys, joka on tositapahtumiin perustuva kuvaus yhden miehen eloonjäämiskamppailusta hyisessä meressä. Molemmat elokuvat tulevat myös teatterilevitykseen.

Ohjelmistossa on jälleen useita festivaalivoittajia. Romanialaisen Călin Peter Netzerin Child’s Pose palkittiin Kultaisella karhulla Berliinissä. Luminiţa Gheorghiu näyttelee mieleenpainuvasti holhoavaa äitiä, jonka aikuinen poika on syyllistynyt kuolemantuottamukseen liikenteessä. Romanialaisen yhteiskunnan epätasa-arvoisuutta, tuloeroja ja korruptiota suomiva perhedraama tuntuu yllättävänkin arkiselta, mutta palkitsee kyllä katsojansa omalla alleviivaamattomalla tavallaan.

SalvoKazakstanilaisen Emir Baigazinin koulumaailmaan sijoittuva esikoisohjaus Harmony Lessons huomioitiin niin ikään Berliinissä, missä se sai parhaan kuvauksen Hopeisen karhun. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen elämästä kertovien elokuvien Pink-sarjassa nähtävät Bambi ja In the Name of pokkasivat Berlinalen Teddy-palkinnot. Cannesissa ensiesitettyjä elokuvia ovat puolestaan Mads Mikkelsenin tähdittämä historiallinen draama Michael Kohlhaas, kurdikomedia My Sweet Pepper Land sekä kriitikkojen viikon pääpalkinnon voittanut Salvo, jonka käsikirjoittaja-ohjaajat saapuvat Espoo Cinén vieraiksi.

Yksi festivaalin kohokohdista on espanjalaisen Pablo Bergerin mustavalkoinen mykkäelokuva Blancanieves, joka kahmi leijonanosan Madridissa alkuvuodesta jaetuista Goya-palkinnoista. Berger sovittaa Grimmin veljesten Lumikki-sadun 1920-luvun Andaluciaan ja sen härkätaisteluareenoille. Jos pidit Michel Hazanaviciuksen The Artistista tai Miguel Gomesin Tabusta, hurmaava Blancanieves kannattaa sisällyttää katseluohjelmaan; tunnelmaltaan ja tyyliltään se sijoittuu näiden edeltäjiensä välimaastoon, mutta on selkeästi sadunomaisempi.

Mustavalkoinen on myös ruotsalaisen Jan Troellin tyylikäs The Last Sentence, joka kertoo Göteborgissa 1930-luvulla vaikuttaneesta Torgny Segerstedtistä. Natsismin vastaisista kirjoituksistaan tunnetuksi tullutta lehtimiestä näyttelee aina karismaattinen Jesper Christensen ja hänen suomalaista kotiapulaistaan Maria Heiskanen. Pernilla August ja Ulla Skoog tekevät kylmäävät roolit Torgnyn rakkaudesta kamppailevina naisina.

Paradise: HopeItävaltalaisen Ulrich Seidlin Paradise: Hope päättää ohjaajan tragikoomisen usko-toivo-rakkaus-trilogian, joka on nähtävissä kokonaisuudessaan Espoossa. Päätösosan päähenkilö on ensimmäisen osan rakkaudennälkäisen Teresan varhaisteini-ikäinen Melanie-tytär. Äidin etsiessä miesseuraa Afrikasta Melanie jumppaa ylipainoisille nuorille tarkoitetulla laihdutusleirillä. DDR-henkinen leirielämä ei ole pelkkää voimistelua ja sauvakävelyä, sillä iltaisin nuoret dokaavat, karkailevat ja pelaavat pullonpyöritystä. Luonnollisesti leirillä myös ihastutaan: Melanien kaipauksen kohteeksi valikoituu leiriläisiä kaitseva keski-ikäinen mieslääkäri.

Kotimaisista uutuuselokuvista festivaalilla nähdään ennakkoon Taru Mäkelän Mieletön elokuu, Jan Forsströmin Silmäterä ja Ulrika Bengtsin Oppipoika. Suomalais-saksalais-argentiinalaisena yhteistuotantona valmistunut musiikkidokumentti Poski poskea vasten valottaa suomalaista tangokulttuuria. Edellisvuosien tapaan Espoossa saa ensiesityksensä myös Woody Allenin uusin, joka sijoittuu vaihteeksi Yhdysvaltoihin. Blue Jasminen pääosia näyttelevät Cate Blanchett ja Sally Hawkins.

Lisätietoja ohjelmistosta, esityspaikoista ja -ajoista www.espoocine.fi