Monipuolinen Espoo

Helteet alkavat jo hellittää, joten elokuvasaleihin ei enää kannata paeta niiden viileyden takia. Teattereissa tavallisesti tarjottava kehno ja kapea ohjelmisto on sen sijaan hyvä syy suunnata Espoo Cinéen 20. – 29.8. Viime vuonna kymmenpäiväiseksi kasvaneella festivaalilla esitetään yli sata elokuvaa. Suuri osa ohjelmistosta koostuu tuoreesta eurooppalaiselokuvasta, mutta oma sarjansa on muun muassa Lähi-idällä.

Muutaman vuoden suljettuna ollut Kino Tapiola avaa ovensa uudistettuna viikkoa ennen festivaalia ja toimii esityspaikkana koko festivaalin ajan. Tiistaista 24.8. alkaen esityspaikkoina ovat myös Espoon kulttuurikeskus ja Bio Rex Sello Leppävaarassa. Lisäksi Aurinkoterassin ilmaisessa ulkoilmaesityksessä nähdään tänä vuonna Phil Joanoun ohjaama konserttielokuva U2: Rattle and Hum.

Festivaalin avajaiselokuvana nähdään saksalaisen Fatih Akinin Soul Kitchen, Hampuriin sijoittuva musiikkikomedia kreikkalaisesta ravintolanpitäjästä. Akin saapuu festivaaleille vieraaksi, ja leppoisaa ohjaajaa kannattaa mennä kuuntelemaan jos mahdollista.

SubmarinoFestivaali päättyy synkemmissä tunnelmissa. Päätöselokuva, Thomas Vinterbergin Submarino, kertoo kahdesta veljestä jotka tapaavat toisensa pitkästä aikaa äitinsä hautajaisissa. Dogma-ohjaajana 1990-luvulla tunnettu tanskalainen Vinterberg ei enää kyseisiä normeja noudata. Elokuva on silti yksinkertaisesti ja pienellä budjetilla toteutettu, minkä ansiosta rankka yhteiskunnallinen draama kenties välttää liian tunteellisuuden.

Paraatipaikalla-pääsarjaan kuuluu myös muun muassa dokumenttiohjaajana tunnetun Arto Halosen ensimmäinen pitkä teatterilevitykseen tehty fiktioelokuva Prinsessa sekä Cannesissa ensi-iltansa saanut Oliver Assayasin Carlos. Assayasin uutuus on Ranskan televisiolle tehty minisarja kuuluisasta venezuelalaisesta terroristista. Teatterikierrosta varten teoksesta on tehty myös kolmituntinen versio, mutta Espoo Ciné lienee helpoin tapa nähdä alkuperäinen viiden ja puolen tunnin versio valkokankaalta.

Tuttuun tapaan Espoo Ciné on yksi eurooppalaista fantasiaelokuvaa käsittelevän Méliès d'Argent -sarjan festivaaleista. Festivaaleilla esitettävistä elokuvista kotimainen tuomaristo valitsee yhden elokuvan ja yhden lyhytelokuvan kilpailemaan Méliès d'Or -palkinnosta. Lyhytelokuvien sarjassa kilpailee neljä kotimaista ehdokasta, Mikko Saviniemen Iron Heart, Mikael Palsion Frankensteinin Lapsi, Merual Salimin What's Up, sekä Mika Tervosen Pokayoke.

Sarjassa nähdään myös Luc Bessonin Adèle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut, Jacques Tardin sarjakuvaan perustuva ja 1910-luvulle sijoittuva seikkailuelokuva. Valtavirrasta poikkeavaa vampyyrielokuvaa tarjoaa puolestaan Vincent Lannoon Vampires, dokumenttityyliin tehty muotokuva belgialaisesta vampyyriperheestä.

Lähi-itä-sarjassa nähdään Samuel Maozin Libanon, kuvaus Libanonin sodasta. Elokuva sijoittuu lähes kokonaan tankin sisälle. Kun elokuva näytettiin tänä vuonna Sodankylän elokuvajuhlilla, paikalla ollut ohjaaja pyysi nostamaan äänentasoa huomattavasti tavallista korkeammalle, että se palvelisi ohjaajan tarkoitusta. Kenties osittain tämän ansiosta elokuva oli äärimmäisen intensiivinen kokemus, joten toivottavasti myös Espoo Cinéssä toteutetaan ohjaajan toive.

Lisäksi ohjelmassa on tarjolla myös EMMAn tiloissa järjestettävä Expo Ciné -näyttely digitaalisesta elokuvasta.

Edellä on esitelty vain murto-osa festivaalin ohjelmistosta, johon kuuluu lisäksi muun muassa Woody Allenin ja Abbas Kiarostamin uutuudet. Lisätietoa festivaalien kotisivuilta: www.espoocine.fi.