Tunteiden kirjoa valkokankaalla
Suven rientojen loppupuolelle sijoittuu sopivasti Espoo Ciné, joka kerää elokuvakansan Tapiolaan, Espoon kulttuurikeskukselle 19.-24.8.2008. Tänäkin vuonna kansainvälisen festivaalin ohjelmistossa on lähes 100 elokuvaa, joista suurin osa on tuoretta eurooppalaista tuotantoa. Huomattavan roolin saavat espanjalaiset ja pohjoismaiset elokuvat, joita löytyy paitsi niiden omista nimikkosarjoista, myös muista kategorioista.
Espoo Cinén parhaita puolia on aina ollut tiivis ja miellyttävä ilmapiiri. Kulttuurikeskuksen pihalla olevassa festivaaliteltassa voi tutustua vieraileviin elokuvantekijöihin, joita tänäkin vuonna on paikalle saapumassa tusinan verran sekä katsella elokuvanäytösten välissä elokuva- ja musiikkiohjelmaa. Tämän vuoden perinteisessä Aurinkoterassin ulkoilmanäytöksessä esitetään Martin Scorsesen Shine a Light, joka kerää yhteen The Rolling Stonesin tuoreita konserttitaltiointeja ja arkistomateriaalia luoden kokonaisuuden legendaarisen yhtyeen esiintymisestä.
Runsaasta elokuvatarjonnasta löytyy jo perinteikkäät sarjat muun muassa fantasiaelokuvalle, gay-elokuville ja lasten ja nuorten elokuville. Lisäksi tälle vuodelle on otettu mukaan muutama uutuussarja, joista "Savun hälvettyä" tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen. Sarja käsittelee sodan kokemista, jota tällä kertaa eivät rytmitä pommien räjähtäly, vaan elokuvissa pohditaan, kuinka aikaavievää työtä on kriisien jälkimainingeista selviäminen. Mukana on muun muassa Super Size Me -dokumentistaan tunnetuksi tulleen Morgan Spurlockin tuore teos Missä luuraa Osama Bin Laden, joka kyseenalaistaa amerikkalaispropagandaa suhteessa Lähi-idän todelliseen tilanteeseen.
Hykertelyä ihmisyydelle
Tämän vuoden tarjonnasta huomio kiinnittyy komedioihin, jotka on nostettu festivaalin avaukseen ja päätökseen. Tapahtuman korkkaa brittiläisen Mike Leigh’n palkittu Happy-Go-Lucky, joka on yhtä aikaa iloinen, pirteä sekä hieman surumielinen kuvaus sinkkunaisen elämästä. Kunniakkaasti tapahtuman puolestaan päättää Woody Allenin Vicky Cristina Barcelona, jota tähdittävät Penélope Cruz, Scarlett Johansson ja Javier Bardem. Tämä romanttinen komedia oli yksi vuoden puhutuimmista elokuvista Cannesissa, eikä vähiten sen sisältämien eroottisten kohtausten takia.
Komedioita löytyy tänä vuonna muutenkin yllättävän paljon ohjelmistosta. Muun muassa "Vaaleanpunaisella vyöhykkeellä" -sarjasta nousee esille espanjalaisen Juan Flahnin ohjaama makaaberi Chuecatown. Mustassa komediassa nauretaan paitsi sukupuolisuudelle, myös murhamysteerien perinteille samalla kun jahdataan mummojen murhaajaa homokaupunginosan kujilla.
Humoristisuutta voi nähdä myös leppoisissa draamoissa. Pohjoismaisesta tuotannosta kannattaa poimia esimerkiksi Hjemve, joka kulkee ohjaajansa aiemman teoksen Italiaa aloittelijoille jalanjäljissä. Lone Scherfig onnistuu jälleen yhdistelemään naiviutta, hulluttelua ja koskettavuutta kuvatessaan konservatiivisen pikkukaupungin elämää, joka menee tällä kertaa sekaisin aamuöisen viuhahduksen seurauksena.
Fantasiaelokuvaa yön tunteihin saakka
Eurooppalaisen laatuelokuvan ohella Espoo Cinéä määrittelee pitkälti sen keskittyminen fantasiaelokuvan esittämiseen. Jo yhdeksättä kertaa festivaali osallistuu Méliès d’Argent -kilpailuun, ja kilpailusarjassa on tänä vuonna mukana seitsemän pitkää elokuvaa ja kuusi lyhytelokuvaa, joiden joukossa kisaa myös suomalaisen CHRZU:n animaatio Kaukosaaren kirous.
Kilpailusarjan ohella fantasiaelokuvat pääsevät esille muun muassa modernin kauhun kautta, kun legendaarisen George A. Romeron viides zombielokuva Diary of the Dead nähdään ohjelmistossa. Elokuvaa sävyttää jo tutuksi tullut maailmanlopun tunnelma, mutta se sijoittuu 40-vuotisjuhlaansa viettävän Elävien kuolleiden yön tapahtumien aattoon. Samalla kuvaustapa on uudistunut, ja Romero tavoittelee teoksessaan valedokumentin piirteitä.
Kotimaisia tekijöitä
Vuoden kotimaiseksi ohjaajaksi festivaali nostaa Aku Louhimiehen, jonka uutuus Käsky nähdään lauantaina kotimaan ensi-illassa. Elokuva sijoittuu vuoden 1918 kansalaissodan loppuvaiheisiin ja tarina perustuu Leena Landerin kohuromaaniin. Sunnuntaina puolestaan nähdään kokoelma Aku Louhimiehen tuotannosta. Mukana esityksissä ovat muun muassa ohjaajan tunnetuimmat teokset Levottomat, Paha maa ja Valkoinen kaupunki.
Ohjelmistossa kunnioitetaan myös isäntäkaupungin 550 vuotista taivalta, ja tämän kunniaksi tehdyssä sarjassa nähdään espoolaisissa maisemissa kuvattuja elokuvia, aina vuonna 1962 kuvatusta Yksityisalueesta ja 1964 valmistuneesta humoristisesta trilleristä Juokse kuin Varas lähtien. Mukana ovat myös Petri Kotwickan viimevuotinen Musta jää ja ensi-illassa oleva John Websterin dokumenttiuutuus Katastrofin aineksia, joka käsittelee dokumentintekijän omakohtaisia kokemuksia ilmastonmuutoksesta.
Seuraava:
Espoo Ciné 2008 -raportti
Festivaalielokuvien ohella tapahtumassa oli paikalla lukuisia elokuvantekijöitä, mutta myös elokuvakentän muita edustajia. Yksi festivaalin mielenkiintoisista antimista oli Git Scheyniuksen esitelmä elokuvataiteesta.
Edellinen: Sodankylän elokuvajuhlat 2008 -raportti
Tämänvuotisen elokuvajuhlan päävieraat, Milos Forman ja Lasse Pöysti, puhuivat sattumista puhuessaan elämästään ja urastaan, sillä molemmat miehet päätyivät elokuva-alalle sattumien johdattamina.