EUROOPPALAISTA ELOKUVAA LAAJALLA RINTAMALLA

Neljästoista Espoo Ciné -viikko aloittaa tiistaina 19. elokuuta pääkaupunkiseudun elokuvasyksyn. Eurooppalainen elokuva on jälleen keskiössä hyvin leveällä, moniteemaisella rintamalla.

Rajoilla-sarjan elokuvat keskittyvät kuvaamaan poliittisesti kuumia aiheita: siirtolaisuutta, pakolaisuutta, laitonta maahanmuuttoa ja pimeää työtä. Hans-Christian Schmidin elokuva Lichter (Distant Lights) fokusoi Saksan ja Puolan väliseen raja-alueeseen kun taas slovenialaisen Damjan Kozolen Rezervni deli (Spare Parts) käsittelee ihmisten salakuljetusta idästä Länsi-Eurooppaan. Poikien pesulan ja Sammyn ja Rosien naimapuuhat ohjannut Stephen Frears palaa puolestaan lontoolaiseen sosiaaliseen realismiin teoksellaa Dirty Pretty Things, joka kuvaa siirtolaisten pätkätyöarkea hotellin palveluksessa. On harmi, ettei tähän sarjaan ole saatu Michael Winterbottomin In This Worldia, jonka pseudodokumentaarinen, riipaiseva matkakertomus afgaanipakolaisista voitti tämän vuoden Kultaisen Karhun.

Bloody SundayPoliittisilla linjoilla jatkaa Paul Greengrassin Bloody Sunday, jonka Irlannin ongelmallisen menneisyyden kuvaus on jälleen ajankohtainen. Kevyempää ja humoristisempaa otetta tarjoaa saksalaisen Wolfgang Beckerin Good Bye Lenin!, jossa uskollinen kommunistiäiti vaipuu koomaan muuriin kaatumisen aattona. Hänen herätessä kahdeksan kuukautta myöhemmin maailma on muuttunut, ja lapset yrittävät kaikkensa peitelläkseen muutosta, ettei herkässä tilassa elävälle äidille kävisi kuinkaan. Aseista riisuvan inhimillinen, nostalgiaa ja poliittista satiiria yhdistelevä filmi on varmasti eräs festivaalien huippukohdista. Politiikkaa löytyy myös dokumenttielokuvapuolelta Jörg Haiderin Itävallasta, Baader-Meinhofiin ja tyttöjen ympärileikkaukseen.

Eurooppalaisen fantasiaelokuvan kilpailu Hopeinen Méliès (Méliès d’Argent) saa odotetusti jatkoa tänäkin vuonna. Mielenkiintoisimmilta kilpailijoilta vaikuttavat espanjalainen Aro Tolbukhin en la mente del asesino, muka-dokumentaarinen selvitys polttojoukkomurhaajasta ja brittiläinen Deathwatch, jossa voi nähdä Jamie "Billy Elliott" Bellin koheltamassa ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa.

Pink Zone -sarjassa gay- ja lesbo-tematiikkaa pohditaan niin klassisen musiikin ja laulavien nunnien kuin moodyssonmaisen nuorisoelokuvankin piireissä. Venymisen ja hajanaisuuden uhallakin kaikkia kohderyhmiä palvelemaan pyrkivän festivaalin ohjelmistosta löytyy lisäksi naisasiaa (Calendar Girls, Lykkevej), laadukasta rikoselokuvaa (Qui a tué Bambi?, Kaltfront, Fear X), lastenelokuvaa (Uninen kurpitsa,Heinähattu ja vilttitossu) ja tietenkin uusinta suomalaista menestyselokuvaa (mm. Pahat pojat, Menolippu Mombasaan)

Huippukohdiksi jo mainittujen Good Bye Leninin! ja Dirty Pretty Thingsin ohella voi huoletta nostaa tutun festivaalivieraan Francois Ozonin Swimming Poolin, jossa erotiikka ja jännitys, totuus ja fiktio, aristokraattinen Charlotte Rampling ja hehkeä Ludivine Sangier kohtaavat elegantilla tavalla. Vaikka Steven Soderberghin Solariksen ei ole katsottu yltäneen Tarkovksin ja Lemin korkeuksiin, täyttää sen tyylikäs sininen hämärä ja minimalistinen estetiikka älykkään tieteiselokuvan kaikki kriteerit. Ehdoton must-elokuva.

Ohjaajavieraiksi Espooseen saapuvat Brian Yuzna, Eric Valette, Roger Deutsch, Valentin Hitz, Gilles Marchand ja Jaakko Pakkasvirta, jonka elokuva Vihreä leski juhlistaa 50-vuotiasta Tapiolaa. Yleisöseminaarissa perjantaina keskustellaan elokuvasta ja kritiikistä. Paneelissa istuvat Veijo Hietala (puheenjohtaja) sekä toimittajat Johanna Grönqvist, Kaarina Hazard ja Ywe Jalander.