Enemmistössä naistekijät
DocPoint valtaa tammi-helmikuun vaihteessa pääkaupunkiseudun elokuvateatterit yhteensä 96 dokumentin voimin. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali kestää viikon päivät alkaen maanantaina 27.1. ja jatkuen aina sunnuntaihin 2.2.2020. Sekä kotimaisen että kansainvälisen esityssarjan elokuvat ovat Suomessa nähtävillä ensimmäistä kertaa.
DocPoint kertoo juhlistavansa naistekijöitä ja tarinoita. DocPointin kansainvälisen ohjelmiston elokuvista 51 prosenttia on naisten ohjaamia joko yksin tai osana työparia. Kotimaiseen esityssarjan puolella valituista kahdeksasta teoksesta viisi on naisten ohjaamia ja kahdella elokuvalla on kaksi ohjaajaa, nainen ja mies.
Festivaalin avajaisdokumenttina nähdään kotimaista tuotantoa oleva ohjaaja Elina Talvensaaren Neiti Aika. Dokumentissa ohjaaja Talvensaari muuttaa huoneistoon, joka on täynnä edellisen asukkaan, yksinäisenä kuolleen vanhan naisen tavaroita. Dokumentti tarkastelee ihmisen katoavaisuutta ja samalla pyrkii rakentamaan tarinan jokaisen ihmisen erityisyydestä ja merkityksellisyydestä.
Vahva kotimainen dokumenttiosaaminen näkyy myös festivaalin ohjelmistossa. DocPointin kotimaisessa esityssarjassa saa ensi-iltansa kahdeksan uutta suomalaista dokumenttia muun muassa John Websteriltä, Susani Mahaduranilta, Erika Haavistolta ja Anna-Karin Grönroosilta.
Festivaalin päävieraaksi saapuu Iranin arvostetuimpiin dokumentaristeihin kuuluva Mehrdad Oskouei. Oskouei pitää avoimen Masterclass-luennon torstaina 30. tammikuuta. Iranilaisten naisten elämää usein käsittelevän dokumentaristilta nähdään DocPointissa myös neljän teoksen retrospektiivi.
Festivaaliohjelmiston dokumentit tulevat yli 40 maasta. Festivaaliohjelmistosta voi myös poimia itselleen maantieteellisenä fokuksen Japanin ja entiset neuvostotasavallat. Niistä kiinnostavimmat nostot ovat esimerkiksi Tasuya Morin ohjaus I – Documentary of the Journalist, joka voitti Tokion kansainvälisten elokuvajuhlien parhaan elokuvan palkinnon. Dokumentti pureutuu toimittaja Isoko Mochizukin työhön ja Japanin lehdistönvapauden tilanteeseen.
Vuoden 2020 Oscar-palkintojuhlaan valmistautuvan kannattaa ottaa listalleen Toronton elokuvajuhlien yleisöpalkinnon voittanut The Cave. Syyrialaisdokumentin on ohjannut Feras Fayyadin. The Cave paneutuu Syyrian sotaan Itä-Ghoutan maanalaisilla käytävillä, jonne vuosikausien piiritys ja pommitukset ovat ajaneet ihmiset. Maan alla toimii myös luolana tunnettu sairaala, jota johtaa nuori naislääkäri. Dokumentti toimii hyvänä vastaparina syksyn Rakkautta ja Anarkiaa festivaalin ohjelmistossa olleelle For Sama -dokumentille, joka kilpailee myös parhaan dokumentin Oscarista.
Perinteiseen tapaan festivaalille saadaan paikalle myös useita muita tekijävierailijoita, esimerkiksi israelilaisen Advocate-dokumentin ohjaajapari Rachel Leah Jones ja Philippe Bellaïche sekä dokumentin pääosassa oleva asianajaja Lea Tsemel. Terroristi-iskuista syytettyjen palestiinalaisten asianajaja Tsemelin työstä kertova dokumentti voitti pääpalkinnon Docaviv-festivaalilla Tel Avivissa. Tekijävierailuille kannattaa ehdottomasti varata ohjelmakalenterista aikaa ja istua rauhassa kuuntelemassa tekijäkaartin ajatuksia elokuvistaan.
Lisätietoja festivaalista ja ohjelmistosta osoitteessa: docpointfestival.fi/
Seuraava:
Tampere Film Festival 2020
4.–8. maaliskuuta 2020 Tampereella juhlitaan komeasti viisikymppisiä Filkkareita.
Edellinen: Pori Film Festival 2019
Viidettä kertaa järjestettävä festivaali on tervetullut valopilkku porilaisessa elokuvakulttuurissa.
Tällä viikolla
Uusimmat
- Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä dvd
- The Girl with the Needle ensi-ilta
- Vihollisen vesillä dvd
- Mielensäpahoittajan rakkaustarina ensi-ilta
- MaXXXine ensi-ilta
- The Beekeeper dvd
- The Peasants – Talonpoikia ensi-ilta
- Savage Salvation dvd
- Päivät kuin unta ensi-ilta
- Kivun ja ilon työ ensi-ilta